FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS – U21-EM I POLEN. BLOGG FRÅN FD:S UTSÄNDE FILIP WOLLIN. 

KIELCE. U21-landslaget har två mållösa matcher bakom sig och måste börja hitta målet med start på måndag mot värdnationen Polen. Men vem är det egentligen som ska frälsa Sverige?

Varken i genrepet mot Danmark eller i premiären mot England blev det utdelning framåt i plan. Överlag har det bjudits på få målchanser och när de väl kommit har siktet varit fel inställt och skärpan suddig. Om vi ska få se ett svenskt avancemang i sommarens mästerskap måste man börja göra mål – och det genast.

Ett hett diskussionsämne de senaste veckorna har varit vem Håkan Ericson bör ställa upp med på topp. I fredagens match var det Pawel Cibicki och Gustav Engvall som fick chansen, medan Carlos Strandberg och Muamer Tankovic inledde på bänken. Cibicki hade ett par gyllene lägen, men hade inte marginalerna på sin sida. För Engvalls del var det inte mycket som stämde och att han fick lämna planen redan i den 59:e matchminuten talar sitt tydliga språk.

Desto piggare såg Strandberg ut att vara, som var den som avlöste Djurgårdsanfallaren. Trots att det ännu inte gått ett dygn sedan premiären talar det mesta för att Strandberg kommer finnas med i startelvan mot Polen på måndag på Engvalls bekostnad.

Som bekant är det till skillnad från tidigare upplagor av U21-EM i år betydligt svårare att ta sig vidare till slutspelet. Endast gruppettorna tillsammans med den bästa tvåan avancerar och efter den mållösa öppningsmatchen är Sverige nu pressade att vinna, och är således illa tvungna att börja hitta nätet.

Till skillnad mot Englandsmatchen lär vi få se ett betydligt offensivare Blågult mot Polen, och det är inte omöjligt att Ericson väljer att göra mer än en förändring i startelvan. Niclas Eliasson, Joel Asoro och tidigare nämnde Tankovic bör finnas med i förbundskaptenens tankar då samtliga har det som krävs för att addera det lilla extra i offensiven.

Under våren har både Cibicki och Engvall nätat på en kontinuerlig basis för Malmö FF respektive Djurgården, och har bevisat att de trivs i rollen som målskytt. Även Strandberg och Tankovic har det i sig, även om båda den senaste tiden haft det tungt i sina respektive klubblag.

Så vem blir det som gör det första svenska målet? Det spelar egentligen ingen större roll, bara bollen går i nät och spelarna får fira. Upp till bevis på måndag alltså om Sverige ska lyckas med bedriften att försvara guldet.