Foto: Bildbyrån

Philip Hellquist tränar med den serbiska storklubben Röda Stjärnan. Den tidigare Djurgården-spelaren känner sig klar i Österrike och ser provspelet med Belgrad-klubben som en chans till ett nytt kapitel i karriären.
– Röda Stjärnan är en storklubb och det är ett mycket större intresse med allt runtomkring där, säger 26-åringen till FotbollDirekt.se. 

Efter 2014 års säsong lämnade Philip Hellquist Djurgården för spel i österrikiska Bundesliga-klubben Wiener Neustadt. Efter fyra mål på tolv matcher gick flyttlasset vidare till ligakonkurrenten Wolfsberger. Väl där har den svenska anfallaren bitvis varit en tongivande spelare under sina två säsonger i klubben.

Nu när kontraktet löper ut vill Hellquist hitta en ny klubb, något han under en längre tid varit öppen med.

– Ja, jag vill röra på mig, det har jag varit tydlig med rätt länge och det vet klubben om. Jag vill prova på något nytt, säger 26-åringen till FotbollDirekt.se.

Sedan ett par dagar tillbaka tränar svensken med den serbiska storklubben Röda Stjärnan, som 1991 vann Europacupen (nuvarande Champions League). Hos Belgrad-laget kommer Hellquist vara i en vecka och efter tre fotbollspass hittills är anfallaren nöjd.

– Det har gått bra. Det är kul att vara i en storklubb och känna på det. Det är också kul att de visar intresse för mig.

Och ett extra uppsving jämfört med Wolfsberger i Österrike?

– Ja, exakt. Eller vad gäller ligorna vet jag inte för jag har ju inte spelat i Serbien tidigare, men Röda Stjärnan är en storklubb och det är ett mycket större intresse med allt runtomkring där så det är klart att det är en stor skillnad.

Hur kommer det sig att du provtränar med just Röda Stjärnan?

– De bjöd ner mig hit för att vi ska få känna på varandra. De är intresserade av mig och jag är intresserade av dem. Vi får se hur det blir.

Philip Hellquist kom fram i Djurgårdens A-lag 2008, då som blott 17-åring. Sina två bästa säsonger i Stockholmsklubben gjorde han 2010 och 2011, då han spelade 19 matcher från start bägge åren (tre mål 2010, fyra mål 2011).

Trots att han var i Djurgården i sex säsonger (utlånad till Assyriska 2013) och har starka band till klubben är en comeback hos Blåränderna inte aktuell för stunden.

– Jag har ingen kontakt med Djurgården för tillfället. Klart att jag följer allsvenskan och har kontakt med några från laget, men just nu pratar jag inte med Djurgården.

I stället berättar Hellquist för FD att han var nära att krita på för den österrikiska storklubben Sturm Graz i vintras, men affären sprack i sista stund.

– Det gick väldigt bra för mig första halvan av säsongen. Jag gjorde fyra mål fram till uppehållet och jag var då väldigt nära att gå till Sturm Graz, men affären gick inte igenom på transferfönstrets sista dag.

Var det en stor besvikelse att affären sprack?

– Nja, det är så fotbollsvärlden är. Det var nära i vintras men det blev inte av. Man vet aldrig i den här branschen…

Om det inte skulle bli Röda Stjärnan, finns det några andra klubbar som är aktuella?

– Jag har kontakt med vissa klubbar som visat intresse för mig. Röda Stjärnan är dock det enda provspelet.

Kan du säga vilka andra klubbar det är som visar intresse?

– Nej, det håller jag hemligt. Jag hade inte sagt någonting om Röda Stjärnan heller, men det kom fram i serbiska tidningar så nu vet ändå alla om det.

På tal om serbiska så kan Hellquist prata språket lite grann, detta då hans mor är från Serbien. Tillräckligt bra språkkunskaper i serbiskan anser dock 26-åringen inte att han har för att snacka det språket med spelarna i Röda Stjärnan.

– Nej, jag kan bara lite, men många i laget kan engelska då de varit ute i andra europeiska klubbar tidigare så det är lugnt.