FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS – U21-EM I POLEN

KIELCE. Sverige spelade oavgjort mot England i öppningsmatchen av U21-EM. En stor anledning till det en fläckfri insats från den blågula backlinjen, bestående av enbart allsvenska spelare. IFK Norrköpings superlöfte Filip Dagerstål imponerade stort.

För två år sedan i Tjeckien var samtliga försvarare i det svenska landslaget som fick speltid utlandsproffs bortsett från Filip Helander och Joseph Baffo. Men inte ens en månad efter mästerskapets slut hade båda lämnat sina allsvenska klubbar för att testa lyckan utanför Sveriges gränser.

I kväll när Sverige premiärspelade mot England på Kolporter Arena i Kielce utgjordes backlinjen enbart av spelare som till vardags representerar en allsvensk förening. En av dem var IFK Norrköpings Filip Dagerstål som jagats av MFF (men Norrköping sagt nej), som såg till att Anton Cajtoft fick hålla tätt mellan stolparna.

Huruvida det är allsvenskan som växt sig starkare eller om det var ett bättre lag för två år sedan är svårt att svara på – vilket ”Pekings” mittbacksklippa håller med om.
– Det är jättesvårt att svara på, men självklart kan det vara så att allsvenskan blivit bättre. Att jämföra lagen är också svårt för mig, det är två helt olika. Men vi visar väldigt mycket att allsvenskan har något på gång och att vi är på väg att kunna mäta oss med de engelska spelarna, säger Dagerstål till FotbollDirekt.

Trots att U21-EM är en perfekt möjlighet att visa upp sig för större klubbar runt om i Europa är en flytt bort från Norrköping och Sverige inget som finns i 20-åringens tankar.
– Kanske är ett tråkigt svar, men det är inget jag tänker på just nu. Jag försöker fokusera på matcherna här nu, att göra det bra, och jag är nöjd med min prestation i den här matchen. Sedan är det fullt fokus på Norrköping som gäller, jag trivs riktigt bra där.

Men om en klubb skulle höra av sig och visa ett konkret intresse, och magkänslan är rätt, hur kommer du tänka då?

– Beror helt och hållet på vilket klubb det är. Det är klart man är öppen för att lyssna, men det är inget jag vill lägga någon vikt på nu. Jag fokuserar på att göra det bra här och sedan får man se vad som sker efteråt.

Vilken liga hade i så fall intresserat dig mest?
– Jag har ju växt upp med Premier League, men det är ett väldigt stort steg att ta så det är kanske inte dit jag hade valt att flytta nu. Bundesliga har växt sig väldigt stor, så det är också en intressant liga. Men det är också ett stort steg, så jag tror inte det är aktuellt.