• Publicerat 16 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Sirius guldklimp Kingsley Sarfo vill till Malmö FF och ska redan vara överens om det personliga avtalet. Men Sirius nöjer sig inte med tio miljoner och nu uppges MFF gå vidare med andra spår. FD:s expert Magnus Österberg uppmanar Sirius att lösa problematiken runt övergången.
– Sirius har ju bara en spelare de kan sälja och det kommer dröja länge innan de kan hänga den prislappen på en spelare igen, säger han.

Tidigare under veckan kunde Kvällsposten avslöja att Sirius nobbat ett bud från Malmö FF på vårens succéspelare Kingsley Sarfo, 22.
Budet ska ha varit på omkring tio miljoner kronor där Sirius begär ytterligare fem miljoner. Strax därpå gick agenten ut med att Sarfo redan är överens med MFF om sitt personliga avtal.
– Sirius är lite i en position där de måste acceptera och jag är mer eller mindre säker på att klubbarna kommer hitta en lösning för annars går han ju gratis nästa år, kommenterade agenten Nochi Hamasor.

Utöver detta finns, enligt KVP, en ytterligare problematik i att fler parter än Sirius har rätt till pengar i nästa övergång. Akademin i Ghana (Golden Boot Academy) uppges ha rätt till närmare 50 procent av övergångssumman. Det ska även kunna finnas fler personer med ekonomiska intressen.
MFF har därför backat undan och affären hotas av att parterna inte kommer att komma överens om övergångssumman och vilka parter som har rätt till ersättning. FD:s expert Magnus Österberg tycker inte att Sirius har råd att bli för giriga med tanke på att Sarfo kan gå gratis nästa sommar.

– Jag tycker definitivt att han är värd tio miljoner kronor. Samtidigt förstår jag ju Sirius som vill krama ur så mycket som möjligt av affären. Det är en illa dold hemlighet att MFF har kapital efter alla Champions League-svängar, men de vill heller inte köpa till överpris – och kan dessutom hitta en annan jämbördig spelare i samma priskategori. Sirius har ju bara en spelare de kan sälja och det kommer dröja länge innan de kan hänga den prislappen på en spelare igen, säger han.

Om ett år kan Sarfo bli svensk medborgare och därmed blir det lättare för honom att ta sig till större ligor. Österberg tycker att Sirius ska släppa honom till MFF för att sedan hoppas tjäna ännu mer pengar vid nästa övergång.

– Han verkar ju inte vara intresserad av att förlänga med Sirius ändå. Säljs han inte i år så sjunker värdet ordentligt och sedan finns det inget som säger att han kommer dominera lika mycket i höst. Det är bäst för Sirius att smida järnet medan det är varmt. Jag är ganska övertygad om att Sirius vill sälja i sommar.

Magnus Österberg håller sig vidare fast vid att MFF är logiskt och att ett av allsvenskans största namn borde finnas där:
– Malmö är det bästa skyltfönstret för en spelare som Sarfo. Går MFF till Champions League eller Europa League och han spelar bra i sådana sammanhang, kan priset snabbt gå upp. Jag förstår att Sirius vill ha ut så mycket som möjligt, men de ska nog akta sig för att bli för giriga här.

Sarfo har onekligen varit ett stort utropstecken i allsvenskan. Men har han det som krävs för att spela i någon av Europas största ligor?

– Det tycker jag att han har. Man kan jämföra honom med en spelare som Ebenezer Ofori som såldes till Stuttgart för 15 miljoner kronor. Det var visserligen i Bundesliga 2 men nu gick ju klubben upp till Bundesliga med honom som startspelare. Sarfo gör ju mer poäng än Ofori i ett mindre namnkunnigt lag medan Ofori kanske hade ännu bättre spelare omkring sig i AIK. Jag tycker inte han ska ha för bråttom med en utlandsflytt men spel i Malmö och Europacupspel där skulle definitivt göra honom mer redo för de bästa ligorna. Jag skulle gärna se honom i allsvenskan ett tag till.

LENNART SANDAHL