• Publicerat 14 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Läsarna tycker att det är viktigt för svensk fotboll att Malmö FF går bra i Champions League – men att vinna SM-guldet är ännu viktigare. Det visar FotbollDirekts och SvenskaFans stora enkät om Europaspel.  
– Det är väl bättre att pengarna hamnar i svensk fotboll än i andra ligor?, säger Daniel Andersson, sportchef i MFF, till FotbollDirekt.se. 

Den 19 juli lottas kvalomgång ett och två till Champions League. Då fastställs vilka lag Malmö FF kan få möta i den andra kvalomgången som spelas 11-12 juni med returmatch 18-19 juli.

I Fotbolldirekts och SvenskaFans enkät om Europaspelet svarade 2385 personer på sju frågor där det framgår att Malmö FF har ett stort stöd när de ännu en gång tar sats mot gruppspelsfasen i Champions League. Klubbens sportchef Daniel Andersson blir glad över att höra att 67 procent av läsarna uppgett att de håller på MFF i Europa.

– De gångerna vi varit ute i CL tycker jag att svensk fotboll stöttat oss på ett bra sätt. Sen finns det så klart fans från andra föreningar som kanske inte tycker det, och det får vi ha förståelse för, säger han till FotbollDirekt.se.

Är det bra för svensk fotboll eller bara bra för Malmö FF att de himmelsblå kvalificerar sig för gruppspelet? 69 procent av läsarna tycker att det är viktigt för svensk fotboll. 

– Men det är klart att det hjälper svensk fotboll om ett allsvenskt klubblag har framgångar i Europa. Det är väl bättre att pengarna hamnar i svensk fotboll än i andra ligor? Man måste tänka på rankingsystemet också. Går det bra för oss där ute så får Sverige fler poäng och med det större chans för fler klubbar att ta sig ut i Europa, vilket måste vara målsättningen för hela ligan.

På frågan vilket lag e f t e r MFF som har bäst förutsättningar att lyckas i Europa svarade 36 procent AIK, medan hela 22 procent menade att ingen annan klubb än MFF har förutsättningar för det över huvud taget. Daniel Andersson delar dock inte den bilden. 

– Det håller jag inte riktigt med om. Jag tycker det finns flera bra lag i allsvenskan just nu som skulle kunna hävda sig bra i Europa. Djurgården och Häcken har rustat väl och hade säkert kunnat klara sig vidare i Europa League.

– Sen tycker jag att det är väldigt roligt med nykomlingar som Östersund, Sirius och Jönköpings Södra för den delen. Jag väljer att se det positiva i svensk fotboll i stället, att lägstanivån är mycket högre numera och att satsningar görs från fler klubbar än MFF.

Trots att läsarna (87 procent) anser att allsvenska klubbar borde satsa hårdare på Europa, så menar 71 procent att det är viktigare att vinna SM-guld än att lyckas i Europa.

– Det tycker jag också, säger Andersson och utvecklar. Det är titlar vi spelar om och SM-guldet leder oss per automatik ut i Europa. Allt hänger ihop på något sätt. Går vi till Europa ökar våra förutsättningar att vinna titlar på hemmaplan. Men måste jag välja så säger jag också att SM-guld är viktigast.

STOR ENKÄT – Fansen: ”Viktigt för svensk fotboll att MFF spelar Champions League”

LENNART SANDAHL