Foto: Bildbyrån

Är Gefle på att drabbas av samma öde som flertalet allsvenska klubbar före dem? Just nu är fjolårets allsvenskar sist i superettan – ny förlust i dag mot Degerfors. Här en sammanfattning av lördagens superettanmatcher. 

Listan på klubbar som rasat rakt ner från allsvenskan till division 1 har blivit allt längre de senaste åren. Trelleborg, Mjällby, Brommapojkarna och Öster är exempel på klubbar på 2010-talet som tagit hissen rakt ner direkt i tredje divisionen från högsta, på en säsong.

Gefle IF kan vara på väg att gå samma mörka öde till mötes. Fjolårets allsvenskar är jumbo i superettan, och det med snart halva säsongen spelad. En enda seger på tolv försök. I dag kom en ny förlust, borta mot Degerfors. Hemmalagets Marcus de Bruin slog till efter elva minuter till 1-0. Strax efter paus, nytt de Bruin-mål och 2-0.
Det slutade 2-0 och Gefle är alltså fortsatt sist. Degerfors tar däremot ett stort skutt uppåt i tabellen – värmlänningarna är nu fyra, dock i en mycket haltande tabell.

***

Ett annat lag som åkte ur allsvenskan tillsammans med Gefle i fjol: Falkenberg. Hallänningarna har det långt i från lika tufft, och parkerade på en sjundeplats inför dagens bortamatch mot Frej. Men just den här tillställningen blev inte enkel för FFF.
Frej gjorde 1-0 i 63:e minuten genom Joakim Runnemo. Med dryga tio minuter kvar kom också 2-0  genom 18-årige Lukas Sunesson, som gjorde sitt första superettanmål.

Viktig trea för Frej som ligger näst sist, men nu får lite kontakt med Åtvidaberg på 14:e plats. En poäng skiljer lagen, Åtvid spelar i morgon mot Gais och kan då utvidga avståndet igen. Ner till jumbon Gefle är det nu fem poäng, och då har bägge lagen spelat lika många matcher.

***

Syrianska åkte till Borås för ett möte med Norrby, en uppgörelse kring kvalstrecket nedåt – Syrianska på tolfte plats inför matchen, Norrby på 13:e. SFC tog ledningen i 17:e minuten genom Charbel Georges, men hemmalaget svarade efter dryga halvtimmen, Marcus Översjö målskytt. 1-1 stod sig matchen ut och resultatet innebär inga tabellförändringar för lagen, SFC kvar som tolva, Norrby på 13:e plats.

Odds på svensk fotboll - från Allsvenskan till Division 5! Bli kund hos Coolbet och få gratisspel varje vecka hela året ut!