Syrianska har valt att bryta med sina fans. Detta efter skandalen i förra helgen när ett knallskott kastades in på planen i hemmamatchen mot Dalkurd. Fansen vill se en matchfixningsutredning – enligt uppgifter så var den person som kastade knallskottet en utomstående person helt utan kopplingar till Syrianska.
– Jag har inte hört något sådant, att det skulle förhålla sig så, säger Can Melkemichel i Syrianskas ledning till FotbollDirekt.se. 

Det var förra lördagen som skandalen inträffade. Ett knallskott kastades in från läktaren och Dalkurds anfallare Richard Yarsuvat fick uppsöka sjukhus efter att sånär träffats av knallskottet.

Matchen avbröts och återupptogs aldrig. Ställningen var då 3-1 till Dalkurd, med dryga 20 minuter kvar av matchen. I veckan framkom att Syrianska efter händelsen valt att bryta samarbetet med klubbens officiella supporterförening, Gefe Fans.

Gefe Fans har sedan dess svarat – supporterföreningen uppmanar till utredning av matchen. Detta då den person som kastat knallskottet inte ska vara känd för Syrianskas supportrar.

Uppgifter som även FotbollDirekt har fått. Den person som kastade är okänd i SFC:s supporterkretsar sedan tidigare och överhuvudtaget inte från stan. Det som Gefe Fans nu vill se är en utredning om eventuell matchfixning – att personen som kastade knallskottet varit del i ett sådant försök.

Från klubbhåll har man inte till några sådana indikationer. Det beslut man tagit om att bryta med supporterföreningen står fast. Sportchefen Can Melkemichel säger att man inte fått någon sådan information, att det skulle röra sig om en utomstående person. Och oavsett så var stökigheterna i övrigt nog för att man skulle sätta när foten, säger han.

– Jag har inte hört något sådant, att det skulle förhålla sig så. Men finns inte så mycket att säga om det nu. Det var en kille som kastade knallskottet, men det var också flera personer inblandade i det stök som var på läktaren, det kastades en trumma på planen och man bråkade med ordningsvakter. Vi har gjort klart att vi inte tolererar sådant här beteende på läktarna, säger Melkemichel till FotbollDirekt.se.

Hur det blir i fortsättningen är inte bestämt, men det beslut styrelsen tagit gäller tills vidare. Det innebär bland annat att Gefe Fans inte får disponera sitt rum på arenan samt att östra läktaren på Södertälje Arena stängs ned helt. Det finns dock en utredning kring vad som hände, säger sportchefen. Om den skulle visa något nytt kan saker och ting ändra sig.

– Vi har sagt att vi avbryter samarbetet, det finns ett styrelsebeslut på det. Sedan får vi se hur det utvecklar sig. Just nu är ett beslut taget tills vidare, säger Melkemichel, som poängterar att man inte stänger ute fansen från Södertälje Fotbollsarena:

– Det här betyder ju inte att fansen är portade från matcherna. Men vi måste visa att vi inte tolererar sådant här beteende.

I veckan som kommer så väntas ett beslut från förbundet kring utgången av själva matchen. Disciplinnämnden presenterar ett beslut på onsdag, den 14 juni.

Knallskottet som stoppade matchen mellan Syrianska och Dalkurd: