Foto: Bildbyrån

Hammarby och Djurgården drabbar i morgon samman på Tele2 Arena. Trots att Bajen vann samtliga tre matcher mot antagonisten i fjol tycker vänsterbacken Mats Solheim att statistiken är irrelevant.
– Det är nog mest ni journalister som fokuserar på deras derbyspöke, säger norrmannen till FotbollDirekt.se. 

Senast Djurgården besegrade Hammarby var 13 augusti 2007. Som bekant var Bajen nere i superettan under fem års tid, men sedan återkomsten till allsvenskan 2015 har Hammarby och Djurgården mött varandra fem gånger. Hammarby har vunnit fyra av matcherna. Mats Solheim har varit med i samtliga dessa, men det tydliga övertaget anser vänsterbacken inte att Hammarby har någon större fördel av de tidigare resultaten.

– Det är nog mest ni journalister som fokuserar på deras derbyspöke. För oss är det tre poäng som gäller och vi måste göra jobbet oavsett vad statistiken säger. Både du och jag vet att sånt kan ändras snabbt. Om vi pressar Djurgården blir de kanske lite stressade av just det här derbyspöket som alla snackar om, men det är absolut inget som vi fokuserar på.

Djurgården spände musklerna redan i somras då profiler som Magnus Eriksson och Andreas Isaksson värvades in. Den sistnämnde skadade sig på uppvärmningen i höstderbyt mot Bajen och missade därmed matchen (förlust med 4-2).

Nu under vintern anslöt storstjärnorna Kim Källström och Jonas Olsson till ”Blåränderna” och därmed är detta det namnstarkaste Dif-laget på många, många år. Mats Solheim tycker att det är skillnad på Djurgården nu jämfört med tidigare.

– Spelare och ledare kommer och går. Nu har de fått in nya spelare och även ny tränare. Det är klart att det är annorlunda än med Pelle Olsson och Mark Dempsey. De har andra spelartyper nu, men vi har förberett oss på bästa sätt och även kollat lite på deras matcher.

Er tränare Jakob Michelsen blev uppskickad på läktaren senast och får därmed inte coacha er i morgon. Hur tror du att det kommer påverka er?

– Det är klart att både han själv och vi andra helst hade velat ha honom på bänken, men han kan säkert få ut det som han vill till Pablo (Piñones-Arce) och Stefan Billborn så han kommer ju ändå vara med på ett eller annat sätt. Sedan kommer han kunna få ut mycket till oss spelare innan matchen också.

Även Richard Magyar och Arnór Smárason är avstängda mot Djurgården. Är det en stor nackdel?

– Det finns spelare som inte spelat så mycket och just därför tror jag att de som får chansen i stället kommer att ta den och göra ett väldigt bra jobb, så jag tror inte att det kommer spela så stor roll.

Till sist: du knockades av Jesper Arvidsson i vårderbyt 2015 och fick en minneslucka från den matchen. Han är inte kvar nu, men kan vi räkna med hämnd i morgon på någon annan spelare?

– Haha, knockar någon mig så knockar jag två av deras spelare (skratt).

MISSA INTE – MER OM HAMMARBY! 

– Harmoniskt i Bajenlägret – men snart kan de möta läskig förstärkning
– Positiva besked kring viktiga kuggen