Foto: Bildbyrån

Idrottspsykologi har diskuterats länge och håller på att bli allt mer etablerat på elitnivå. Idag arbetar de flera av klubbarna i allsvenskan aktivt med mental träning i sin dagliga verksamhet.
– Det blir ganska tydlig när en spelare blir besviken och slår ut med armarna att det har med psykologi att göra och inte fysik eller teknik, säger Daniel Ekvall, idrottspsykolog på Svenska Fotbollförbundet till FotbollDirekt.se. 

Daniel Ekvall läste psykologi och pedagogik med inriktning idrott på högskolan i Halmstad. Sedan två års GBT-utbildning på GIH, i samverkan med RF, på halvfart. Han fick anställning av IFK Norrköping redan 2010 när laget låg i superettan. Sedan dess har klubben gjort en imponerande resa som kröntes med SM-guldet 2015. Idag jobbar han åt Svenska Fotbollförbundet.
– Jag började i Norrköping 2010, när de gick upp i superettan. Idag tar förbundet den mesta tiden men jag är med på ett hörn i Norrköping, säger Ekvall.

Idrottspsykologin har genom åren uppfattats som ett flummigt och abstrakt ämne men har under åren tagit en större roll i fotbollsdebatten. Både utomlands såväl som i Sverige.

– Fotbollspsykologin ökar utomlands. Man pratar mer om det, framförallt på tränarutbildningarna försöker man att höja medvetenheten bland tränarna. På elitnivå kanske tränarna behöver mer hjälp av utomstående. Allt fler jobbar med det psykologiska på plan. Det är en trend i dag att prata mer fotbollsspråk. Sen är det klart att förhållningssätt och regler utanför planen ingår i ämnet.

FD:s krönikör ser Norrköping som titelkandidat

– Om vi vänder på det. Det är många saker som påverkar en fotbollsprestation. Det är dumt att chansa och inte jobba med det. Det handlar om att förbereda sig på bästa sätt och psykologin är en del i det. Där gäller det för klubbarna att hitta konkreta tillvägagångsätt för att spelarna ska kunna prestera på en hög och jämn nivå.

I Sverige har det blivit vanligare bland klubbarna att ha anställda som jobbar med de psykologiska aspekterna, både individuellt men också i gruppen. Malmö, Kalmar, Hammarby, Elfsborg, IFK Göteborg, Östersund, Sirius och Häcken har alla på något sätt en rådgivare.

– Min roll i IFK har pendlat mellan åren. Jag har både varit ett stöd för individer med egna samtal med koppling till prestationen på planen. Men jag har också jobbat mer övergripande med kommunikationen, gruppdynamiken och sammanhållningen i spelartruppen. Men också med ledarstaben där vi har diskuterat mycket.

Vad gör du mer konkret? Vad jobbar ni med?
– Vi har haft mycket gruppträffar nu där vi har diskuterat målsättningar tillsammans. Vi har också pratat om konkreta beteenden på planen. Vad förväntas av spelarna på planen? På individnivå, hur varje spelare ska göra varje situation så bra som möjligt. Att hela tiden fokusera på nästa aktion och inte på den tappade bollen eller missade passningen. Att hantera känslor och förväntningar.

– Vi diskuterar också hur ”jag som spelare” kan göra spelaren jämte mig bättre. Hur spelarna kan hjälpa varandra genom att till exempel kommunicera och styra varandra. Där får spelarna själva diskutera varandra och utvärdera. Vi sitter ofta i mindre grupper, det är inte jätteavancerat utan handlar om att spelarna själva ska reflektera över de här bitarna och dra lärdomar.

Är det populärt bland spelarna?
– I Norrköping upplever jag absolut att det finns ett stort intresse. Men jag tror att approachen, hur vi jobbar, är väldigt viktigt. Det finns en risk att det blir flummigt om vi jobbar på fel sätt.

PÅ FD: Efter uppbrottet från AIK – Räddad av Norrköping

Norrköping har haft en stor ruljans både på planen och i tränarstaben sedan SM-guldet men har behållt sin position som utmanare till guldet. En av orsakerna kan vara just klubbens sätt att arbeta med förhållningssätt och spelarnas egna ansvar över gruppen. Men Ekvall vill inte ta åt sig äran.

– Det blir lite förenklade samband. Man vill gärna leta samband, Någonstans är det en grupp av individer som jobbar tillsammans och för varandra. Där är hela ledarteamet inblandat och min del har kanske inte varit så stor under den senaste tiden. Spelare som Andreas Johansson i spetsen visar med sitt sätt att vara och leda. De har varit viktiga för truppen tror jag.

– Med nya spelare får man börja om med grupp-processerna men där har några spelare hållit fast vid vissa normer och förhållningsätt och på så sätt har det stannat kvar. Till exempel ville spelarna själva ta bort resultatinriktade övningar någon gång i veckan på träningarna. De ville utveckla passningsspelet och kände att de inte ville slå vissa passningar för att det skulle straffa sig. Då kände jag att de hade lärt sig. Fokusera på prestationen istället för resultatet. Men arbetet är aldrig färdigt utan kan gå åt båda hållen. Man får ständigt jobba med det, avslutar Ekvall.

MISSA INTE
 AVSLÖJAR: Tog Tibbling – nu jagas Norrköpingsstjärnan
AVSLÖJAR: Mitt i Norrköpingsglädjen – stjärnan jagas i Bundesliga
 AVSLÖJAR: Fiorentina fortsätter punktmarkera Norrköpingsstjärnan

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM