Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg-AIK blev uppskjuten efter ett matchfixningsförsök. Nu uppges ytterligare allsvenska spelare blivit hotade av matchfixare. 

Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK blev uppskjuten. Detta efter att en AIK-spelare blivit kontaktad av en matchfixare som erbjudit spelaren stora pengar för att lägga sig i matchen. Spelaren ska också ha blivit utsatt för hot.

En enskild händelse, men hotbilden mot allsvenska spelare uppges vara bredare än så. Enligt Dagens Nyheter så har minst sex allsvenska spelare blivit utsatta på samma sätt som AIK-spelaren.

– Det är inte otroligt att antalet är större än så, säger en poliskälla till tidningen.

DN har tagit del av hemligt underrättelsematerial som visar att matchfixarna har kopplingar till ”några av landets mest ökända kriminella nätverk”. De kriminella nätverken finansierar matchfixarnas mutor till spelarna och insatserna på spelen. En form av penningtvätt – genom att finansiera mutor och lägga pengar på riggade matcher så tvättar de inkomster från annan kriminell verksamhet rena.

Ett tillvägagångssätt som tycks vanligt är just det som ska ha drabbat AIK-spelaren – att erbjuda en muta men också komma med förtäckta hot. Enligt DN så ska minst en allsvensk spelare ha fått hembesök av en kriminellt belastad person efter en match.