Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg-AIK har skjutits upp efter ett försök till matchfixning – nu blir derbyt mot Djurgården AIK:s nästa match, och då får avstängda Oscar Linnér och Daniel Sundgren sina avstängningar i derbyt istället.
– Så är det, det är nästkommande match i samma tävling som gäller, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till FotbollDirekt.se.

Nyheten slog ner som en bomb på torsdagen.
Kvällens match mellan IFK Göteborg och AIK skjuts upp efter ett matchfixningsförsök. En matchfixare kontaktade en AIK-spelare, erbjöd denne pengar mot att han skulle underprestera i matchen.

Förbundet kontaktades och i går kväll beslutades att matchen skulle ställas in.

Det är oklart när matchen spelas igen. För AIK var nästa match efter Blåvitt derbyt mot Djurgården nu på måndag. AIK hade två spelare avstängda mot Blåvitt i målvakten Oscar Linnér och ytterbacken Daniel Sundgren.

Nu missar både Linnér och Sundgren derbyt då båda får avtjäna sin avstängning då istället för mot IFK Göteborg i kväll.

Det är fyra dagar kvar till derbyt mot Djurgården.

Blåvitt, AIK och Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) ska komma överens om nytt speldatum för matchen. Men klart är att IFK Göteborg-AIK inte kommer att hinna spelas innan måndagens derbyt på Tele2.
Med det går alltså AIK-stjärnornas avstängningar till den matchen istället.
– Så är det, nästkommande match i samma tävling är det som gäller, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till FotbollDirekt.se.

Och det gäller oavsett omständigheter, det här är en unik situation?

– Ja, det är det som står i regelverket, att det är nästkommande match i samma tävling. Så är reglerna.

I förbundets tävlingsbestämmelser, kapitel 5, paragraf 6, står:

”Spelare som på spelplanen eller i det tekniska området ådrar sig tre varningar i olika matcher i samma tävling ska stå över i samma tävlings nästkommande match, i den match spelaren är behörig att spela om inte annat framgår av 7–14 §§”.

I kapitel 7, paragraf 14 står: ”Om beslutsorgan fattat ett beslut i ett tävlings- eller tävlingsbestraffningsärende som är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter, får beslutsorganet ändra beslutet om det kan ske utan att det blir till nackdel för parterna i ärendet. Sådan omprövning får inte ske när det ursprungliga beslutet överklagats”.