Djurgårdens uppsving den här våren är efterlängtad för en i så många år hårt pressad Dif-ledning. Trycket har varit konstant på Bosse Andersson sedan hans comeback 2013 och en då nattsvart situation som mötte honom.
– Absolut kan vi göra det, andas igen. Det är för första gången på länge vi nu kan göra det. Man ska inte sticka under stol med att trycket varit enormt på oss alla, medger sportchefen för FotbollDirekt.se.

Djurgårdens tre senaste år är förmodligen så omtumlande som ingen annan allsvensk klubb under samma tid.
Från ett ekonomiskt obestånd och krav om att omgående då på beställning börja sälja av namn för 20-tals miljoner kronor från ett lag i kris – detta till dagens toppställning som en av allsvenskans rikaste klubbar och spelarförsäljningar för mellan 140-150 miljoner.


Daniel Amartey blev en av de första spelarna som såldes.
För närmare 20 miljoner till FCK
LÄS: VAD TROR GUSTAV ENGVALL ATT HANS PRISLAPP ÄR?

Bosse Anderssons comeback i Djurgården är nu 43 månader gammal, en tid med länge och väl hordvis av svarta rubriker och problem. Sportsliga misslyckanden och en ekonomisk press har allt sedan Anderssons comeback i november 2013 försatt Djurgården i en otakt.
Men med köpet av Magnus Eriksson från Bröndby förra sommaren så lyckades Djurgården ta sitt förmodligen största namn sedan Mattias Jonson 2005 och när sedan Andreas Isaksson följde så fick Dif till sist den öppning till en högre nivå man i så många år jagat.
Och när både Kim Källström och Jonas Olsson under vintern blev verklighet – liksom en halvt utdömd Gustav Engvall blev klar i en elfte timme – så såg Djurgården plötsligt ut att ha sitt starkaste material sedan guldåren mellan 2002-2005.


Engvall i skytteligatopp direkt och krisen i Bristol som bortblåst.

Starten i år blev emellertid tveksam och storsatsningen hann snabbt bli rispad av kritiker. Men succésivt har Özcan Melkemichel nu i dag krängt laget ur svårigheterna och Djurgården börjar se ut som en toppklubb igen.

LÄS: DJURGÅRDEN I BILDER MOT TOPPEN IGEN

Bosse Andersson och Dif:s ledning ser nu ut att för första gången på flera år kunna andas ut lite.
– Absolut kan vi göra det, andas igen. Det är för första gången på länge vi nu kan göra det. Man ska inte sticka under stol med att trycket varit enormt på oss alla, säger han till FotbollDirekt.se.
– Det har varit en tung belastning för alla inblandade och har varit det i många år så det är klart att det betyder mycket att vi äntligen kan ta större steg och få lite lugn. Det är bara att känna stolthet över vad vi alla har lyckats med genom hårt jobb. Det är bara stolthet att titta på vad vi har och var vi är i dag, säger sportchefen och hymlar inte med följande:

– Vi är bra men vi ska bli ännu bättre och vi kommer att blí ännu bättre.

Hur viktigt har det varit orkesmässigt för er i ledning att till sist få se verksamheten bita igen?
– Det är viktigt. Hårt arbete ska löna sig och det har det verkligen gjort för oss. Ja, man kan säga att vi har ett större lugn än på många år och det är välförtjänt.


Vd Henrik Berggren kan numera redovisa över 50 miljoner i tillgångar för Djurgården.

Ändå kan lugnet vara skenbart.
Bedrägligt. I kväll väntar ett svårspelat Jönköping borta och på måndag ska Djurgården ännu en gång upp mot det derbyspöke som förstört sedan 2011. Inte en seger sedan dess mot vare sig AIK eller Hammarby.
– Nej, njuta. Det finns det inte tid till. Vi är nog dåliga på det, både jag och Henrik Berggren (vd:n) som sitter här bredvid mig och sover just nu, konstaterar Andersson och skrattar till på väg i bil till kvällens match.
– Det är få dagar i det här jobbet man tillåter sig att njuta. Vi har hårda krav på oss själva, det gäller att inte släppa på det.

En sådan som Jonas Olsson har visat hur han i det närmaste gäspar åt derbyspöken och vågar prata om SM-guld. Vad betyder den typen av pondus?

– Men vi har ju en fantastisk grupp. Vi har tio killar som kan dra i väg på bio tillsammans. Det är tillfredsställelse att höra sådant och som vi uppträder i bortamatcher som mot Häcken, IFK Göteborg och MFF, så har vi inte kunnat uppträda tidigare.


Jonas Olsson blev den tredje storvärvningen för Djurgården när han den 23 mars kom från Premier League.