Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg-AIK ställs in efter erbjudande om matchfixning – men hanteringen av ärendet är samtidigt en stor framgång. Det anser Anders Wikström, tidigare allsvensk spelare och numera Sef-ansvarig i arbetet mot matchfixning.
– Det känns fantastiskt bra. Man kan inte nog trycka på vilket civilkurage den här spelaren visat. Det är en reklampelare för maskineriet, det visar att det arbetet vi bedriver mot matchfixning fungerar, säger Wikström till FotbollDirekt.se. 

Kvällens allsvenska stormöte mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter att en AIK-spelare erbjudits lägga sig i matchen. Detta i utbyte mot en större summa pengar. Spelaren anmälde det hela, förbundet stoppade matchen och en polisutredning har inletts.

Hur chockerande och upprörande det än är det som hänt, så har hanteringen av ärendet varit en stor framgång. Det anser Anders Wikström, tidigare allsvensk spelare i bland annat Gefle och IFK Norrköping. Han är sedan i somras anställd av Sef för att jobba mot just matchfixning.

Wikström har i två omgångar besökt alla klubbar i allsvenskan och superettan och föreläst om matchfixning och spelaransvar. Alla spelare får även genomgå en utbildning via webben.

– Min informationskampanj består av tre punkter: 1. Om du får ett erbjudande om att lägga dig i en match, säg nej. 2. Anmäl. Till din klubb, till Sef, till polis, till förbundet… det viktigaste är att du anmäler. 3. Spela inte på matcher där du själv medverkar. Det är de grejer jag föreläser om, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Så det handlar dels om matchfixning men också om att själv spela på matcher. Spelarna får logga in och genomföra den utbildningen. I dagsläget håller jag på att följa upp vilka som gjort den och försöker se till så att alla som inte gjort den genomför den. Men oavsett om de gjort utbildningen eller inte så är alla spelare informerade om det här.

I det här fallet har det fungerat fullt ut som synes, hur känns det?

– Det känns fantastiskt bra. Man kan inte nog trycka på vilket civilkurage den här spelaren visat. Jag var hos AIK i januari-februari och pratade om matchfixning, berättade precis hur man skulle gå tillväga för att anmäla. Sedan kanske den här spelaren hade anmält ändå, men det är i alla fall positivt att det gjordes. I det här fallet verkar det som att kedjan har fungerat.

Hur tas det emot bland spelare och ledare när du är ute och föreläser? 

– Jag tror att de flesta tänker så här, så som jag tänkte själv: Att det här händer inte mig. Men jag visar exempel på hur det kan gå, till exempel när man hamnar i spelmissbruk. Tjänar man 100 000 kronor i månaden men ändå spelar bort 300 000 kronor i månaden så är man förstås också mer sårbar för påtryckningar från matchfixare.

– Generellt så upplever jag att både spelare och ledare är positiva. Som tidigare allsvensk spelare så tas man emot bra. Det viktigaste är att de får veta vad de ska göra om situationen uppstår. Om jag har bidragit med det i det här fallet, så är det jättebra.

Anders Wikström lade skorna på hyllan efter säsongen 2015 och har därefter jobbat på Gefle IF:s kansli. På sensommaren i fjol fick han tjänsten hos Sef. Förutom sin utbildning och bakgrund som allsvensk spelare hade han en ingång i det hela: För tiotalet år sedan fick han själv ett erbjudande om att lägga sig i en match.

– Det som hände mig var något som kallas för ”solofixare”, det var inte organiserat av ett spelsyndikat. Utan det var en lagkamrat jag hade spelat med i en annan klubb långt tidigare. Han hörde av sig och frågade mig om jag kunde tänka mig lägga mig i en match. Det var mot Helsingborg, en match sent på hösten, en för tabellen betydelselös match.

– Jag bara garvade åt honom, och vi skämtade om det i laget efteråt. Men samtidigt, jag visste inte vem jag kunde vända mig till. Det fanns ingen organisation kring sådant här alls utan det var något som man fick hålla för sig själv.

Hur upplevde du det? 

– Egentligen, när det gäller den händelsen… jag tänkte inte på det där och då. Det var självklart att tacka nej men på den tiden var det ämnet så främmande, det pratades inte om matchfixning då som det gör nu.

Att det hänt en del sedan i arbetet mot matchfixning sedan den händelsen står klart – exempelvis så har spelare anmälningsplikt, något som inte varit fallet tidigare.

– Från och med nu så kan ingen gömma sig, det är till och med så att du som fotbollsspelare enligt reglementet kan straffas om du inte anmäler, säger Anders Wikström.

Han utvecklar:

– Om du som spelare till exempel får frågan, tackar nej till erbjudandet, spelar den match du erbjudits lägga dig i och gör det på toppen av din förmåga… och så visar det sig att du fått frågan om att lägga dig. Då kan du ändå anmälas och bli avstängd.

– Det kan tyckas hårt att man kan bli avstängd trots att man tackat nej till en matchfixare. Men jag tycker att det är bra, det ger en tyngd till det arbete vi gör mot matchfixning och det är en tydlig signal till spelarna också, att det här är viktigt.

Samtidigt så ska den AIK-spelare som erbjudits pengar också ha utsatts för förtäckta hot i samband med erbjudandet från matchfixaren.

– Det som är problematiken i matchfixning, det är att det ofta förekommer hot. Och då kanske inte alla vågar anmäla.

Det är förstås en viktig del i det… hur kommer man åt det? 

– En grundbult i det här: För bara ett år sedan hade vi inte operativ polis som jobbade  med oss i de här frågorna. Nu har vi det, och som spelare är det en enorm trygghet att ha polisen nära. Och det behöver inte ha med matchfixning att göra, spelare kan ju motta hot av andra anledningar också. Så det är en jätteframgång att vi har det, och också något som gör att spelare kommer känna sig mycket tryggare med att anmäla. De ska veta att vi står bakom dem fullt ut.

Det chockar många att det här hänt i samband med en allsvensk match, och dessutom en av varje säsongs absolut största allsvenska matcher… den generella bilden är nog att det här är något främst för lägre divisioner. Vad säger du om den bilden, har vi varit naiva?  

– Om vi generaliserar så ligger det ju mycket i det, att det främst sker i lägre serier. Ju mer pengar du tjänar, ju mindre incitament har du för att tacka ja. Och ju mer pengar krävs det då också för matchfixaren att betala för att det ska bli intressant för dig att tacka ja. Och det här är definitivt första gången vi stoppar en match på grund av en sån här händelse. Det här är ovanligt i allsvenskan, i alla fall enligt de indikationer vi har. Det är klart att det är vanligare i lägre divisioner där spelarna tjänar mindre pengar på sin fotboll, där det är mindre bevakning, matcherna tv-sänds inte och så vidare.

– Men det är en balansgång för de kriminella som håller på med det här. Som polisen uttryckte det på presskonferensen tidigare i dag; de kriminella krafterna gör en riskbedömning, förtjänst kontra risk. Det läggs betydligt mer pengar på spel på matcher högre upp i seriesystemet generellt, så de som vill fixa matcher kan lättare gömma sig där. Om du lägger en jättestor summa pengar på en match längre ner i systemet så blottar du dig också för det kommer märkas tydligare att det är ett onormalt spelmönster.

Om vi får vänja oss vid sådana här händelser i allsvenskan? Det är oklart, men utifrån hur AIK-spelaren agerat och hur det hela sedan hanterats så är det här en klar och tydlig signal till matchfixarna, säger Wikström.

– Det som är positivt här, är dels att informationskedjan har fungerat – spelaren har gjort anmälan, förbundet har agerat och polisen kan börja utreda det. Den andra positiva grejen är att du ringer och vill skriva en artikel om det. Ju mer det här slås upp, desto svårare gör vi det för dem som försöker fixa matcher. Om de ser att maskineriet fungerar så som det gjort nu… att spelaren anmäler, att förbundet agerar och polisen utreder det här, att det uppmärksammas i media… då kommer de vara mindre benägna att göra sådana här försök igen.

– Så det här är någonstans en reklampelare för maskineriet. Att man som spelare kan känna sig trygg med att anmäla, att vi har många instanser som skyddar spelarna och att sådant här uppmärksammas. Men det här en pågående process, bara för att jag varit hos alla lagen nu så innebär det inte att vi är klara. Vi jobbar vidare med de här frågorna, den här informationsresan vi är ute på har bara börjat.