Nyheter

PÅ FD: AIK-spelarens anmälan en stor framgång: “Fantastiskt bra”

ANNONS

IFK Göteborg-AIK ställs in efter erbjudande om matchfixning – men hanteringen av ärendet är samtidigt en stor framgång. Det anser Anders Wikström, tidigare allsvensk spelare och numera Sef-ansvarig i arbetet mot matchfixning.
– Det känns fantastiskt bra. Man kan inte nog trycka på vilket civilkurage den här spelaren visat. Det är en reklampelare för maskineriet, det visar att det arbetet vi bedriver mot matchfixning fungerar, säger Wikström till FotbollDirekt.se. 

Kvällens allsvenska stormöte mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter att en AIK-spelare erbjudits lägga sig i matchen. Detta i utbyte mot en större summa pengar. Spelaren anmälde det hela, förbundet stoppade matchen och en polisutredning har inletts.

Hur chockerande och upprörande det än är det som hänt, så har hanteringen av ärendet varit en stor framgång. Det anser Anders Wikström, tidigare allsvensk spelare i bland annat Gefle och IFK Norrköping. Han är sedan i somras anställd av Sef för att jobba mot just matchfixning.

Wikström har i två omgångar besökt alla klubbar i allsvenskan och superettan och föreläst om matchfixning och spelaransvar. Alla spelare får även genomgå en utbildning via webben.

– Min informationskampanj består av tre punkter: 1. Om du får ett erbjudande om att lägga dig i en match, säg nej. 2. Anmäl. Till din klubb, till Sef, till polis, till förbundet… det viktigaste är att du anmäler. 3. Spela inte på matcher där du själv medverkar. Det är de grejer jag föreläser om, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Så det handlar dels om matchfixning men också om att själv spela på matcher. Spelarna får logga in och genomföra den utbildningen. I dagsläget håller jag på att följa upp vilka som gjort den och försöker se till så att alla som inte gjort den genomför den. Men oavsett om de gjort utbildningen eller inte så är alla spelare informerade om det här.

I det här fallet har det fungerat fullt ut som synes, hur känns det?

– Det känns fantastiskt bra. Man kan inte nog trycka på vilket civilkurage den här spelaren visat. Jag var hos AIK i januari-februari och pratade om matchfixning, berättade precis hur man skulle gå tillväga för att anmäla. Sedan kanske den här spelaren hade anmält ändå, men det är i alla fall positivt att det gjordes. I det här fallet verkar det som att kedjan har fungerat.

Hur tas det emot bland spelare och ledare när du är ute och föreläser? 

– Jag tror att de flesta tänker så här, så som jag tänkte själv: Att det här händer inte mig. Men jag visar exempel på hur det kan gå, till exempel när man hamnar i spelmissbruk. Tjänar man 100 000 kronor i månaden men ändå spelar bort 300 000 kronor i månaden så är man förstås också mer sårbar för påtryckningar från matchfixare.

– Generellt så upplever jag att både spelare och ledare är positiva. Som tidigare allsvensk spelare så tas man emot bra. Det viktigaste är att de får veta vad de ska göra om situationen uppstår. Om jag har bidragit med det i det här fallet, så är det jättebra.

Anders Wikström lade skorna på hyllan efter säsongen 2015 och har därefter jobbat på Gefle IF:s kansli. På sensommaren i fjol fick han tjänsten hos Sef. Förutom sin utbildning och bakgrund som allsvensk spelare hade han en ingång i det hela: För tiotalet år sedan fick han själv ett erbjudande om att lägga sig i en match.

– Det som hände mig var något som kallas för “solofixare”, det var inte organiserat av ett spelsyndikat. Utan det var en lagkamrat jag hade spelat med i en annan klubb långt tidigare. Han hörde av sig och frågade mig om jag kunde tänka mig lägga mig i en match. Det var mot Helsingborg, en match sent på hösten, en för tabellen betydelselös match.

– Jag bara garvade åt honom, och vi skämtade om det i laget efteråt. Men samtidigt, jag visste inte vem jag kunde vända mig till. Det fanns ingen organisation kring sådant här alls utan det var något som man fick hålla för sig själv.

Hur upplevde du det? 

– Egentligen, när det gäller den händelsen… jag tänkte inte på det där och då. Det var självklart att tacka nej men på den tiden var det ämnet så främmande, det pratades inte om matchfixning då som det gör nu.

Att det hänt en del sedan i arbetet mot matchfixning sedan den händelsen står klart – exempelvis så har spelare anmälningsplikt, något som inte varit fallet tidigare.

– Från och med nu så kan ingen gömma sig, det är till och med så att du som fotbollsspelare enligt reglementet kan straffas om du inte anmäler, säger Anders Wikström.

Han utvecklar:

– Om du som spelare till exempel får frågan, tackar nej till erbjudandet, spelar den match du erbjudits lägga dig i och gör det på toppen av din förmåga… och så visar det sig att du fått frågan om att lägga dig. Då kan du ändå anmälas och bli avstängd.

– Det kan tyckas hårt att man kan bli avstängd trots att man tackat nej till en matchfixare. Men jag tycker att det är bra, det ger en tyngd till det arbete vi gör mot matchfixning och det är en tydlig signal till spelarna också, att det här är viktigt.

Samtidigt så ska den AIK-spelare som erbjudits pengar också ha utsatts för förtäckta hot i samband med erbjudandet från matchfixaren.

– Det som är problematiken i matchfixning, det är att det ofta förekommer hot. Och då kanske inte alla vågar anmäla.

Det är förstås en viktig del i det… hur kommer man åt det? 

– En grundbult i det här: För bara ett år sedan hade vi inte operativ polis som jobbade  med oss i de här frågorna. Nu har vi det, och som spelare är det en enorm trygghet att ha polisen nära. Och det behöver inte ha med matchfixning att göra, spelare kan ju motta hot av andra anledningar också. Så det är en jätteframgång att vi har det, och också något som gör att spelare kommer känna sig mycket tryggare med att anmäla. De ska veta att vi står bakom dem fullt ut.

Det chockar många att det här hänt i samband med en allsvensk match, och dessutom en av varje säsongs absolut största allsvenska matcher… den generella bilden är nog att det här är något främst för lägre divisioner. Vad säger du om den bilden, har vi varit naiva?  

– Om vi generaliserar så ligger det ju mycket i det, att det främst sker i lägre serier. Ju mer pengar du tjänar, ju mindre incitament har du för att tacka ja. Och ju mer pengar krävs det då också för matchfixaren att betala för att det ska bli intressant för dig att tacka ja. Och det här är definitivt första gången vi stoppar en match på grund av en sån här händelse. Det här är ovanligt i allsvenskan, i alla fall enligt de indikationer vi har. Det är klart att det är vanligare i lägre divisioner där spelarna tjänar mindre pengar på sin fotboll, där det är mindre bevakning, matcherna tv-sänds inte och så vidare.

– Men det är en balansgång för de kriminella som håller på med det här. Som polisen uttryckte det på presskonferensen tidigare i dag; de kriminella krafterna gör en riskbedömning, förtjänst kontra risk. Det läggs betydligt mer pengar på spel på matcher högre upp i seriesystemet generellt, så de som vill fixa matcher kan lättare gömma sig där. Om du lägger en jättestor summa pengar på en match längre ner i systemet så blottar du dig också för det kommer märkas tydligare att det är ett onormalt spelmönster.

Om vi får vänja oss vid sådana här händelser i allsvenskan? Det är oklart, men utifrån hur AIK-spelaren agerat och hur det hela sedan hanterats så är det här en klar och tydlig signal till matchfixarna, säger Wikström.

– Det som är positivt här, är dels att informationskedjan har fungerat – spelaren har gjort anmälan, förbundet har agerat och polisen kan börja utreda det. Den andra positiva grejen är att du ringer och vill skriva en artikel om det. Ju mer det här slås upp, desto svårare gör vi det för dem som försöker fixa matcher. Om de ser att maskineriet fungerar så som det gjort nu… att spelaren anmäler, att förbundet agerar och polisen utreder det här, att det uppmärksammas i media… då kommer de vara mindre benägna att göra sådana här försök igen.

– Så det här är någonstans en reklampelare för maskineriet. Att man som spelare kan känna sig trygg med att anmäla, att vi har många instanser som skyddar spelarna och att sådant här uppmärksammas. Men det här en pågående process, bara för att jag varit hos alla lagen nu så innebär det inte att vi är klara. Vi jobbar vidare med de här frågorna, den här informationsresan vi är ute på har bara börjat.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0