En av årets största allsvenska matcher stoppas. Händelsen kommer sig sedan en AIK-spelare har utsatts för hot. FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg som själv är tränare för Assyriska reagerar starkt men är inte förvånad.
– Det är vidrigt men jag är tyvärr inte förvånad. Jag har själv hört rykten om liknande i lägre serier och i U21-verksamheter. Man ska inte tro att storklubbar är förskonade, säger Österberg efter dagens presskonferens.

Det är en händelse som skakar om i fotbolls-Sverige. Nyheten om försök till matchfixning inför IFK Göteborg-AIK och hur en spelare i AIK hamnat under press att underprestera. Förtäckta hot uppges ha förekommit, samt ett erbjudande om en större summa pengar.

FotbollDirekts Magnus Österberg har tidigare varit Tottenhams scout i Skandinavien och har också en egen pågående mångårig tränarkarriär, just nu för Assyriska i division I. Österberg reagerar liksom många starkt på denna nyhetshändelse som alltså slutar med att IFK Göteborg-AIK i kväll ställs in.

LÄS: DJURGÅRDEN ”TJÄNAR” PÅ AIK:s OLYCKA

– Det är oerhört obehagligt, särskilt för den som drabbas. Den drabbade AIK-spelaren måste nu på alla vis backas upp och skyddas av AIK och Fotbollsförbundet. Det civilkurage den hotade har visat här är ovärderligt och måste uppmuntras för det är fler som kommer att drabbas i framtiden, säger Magnus Österberg.

– Nej, men det är vidrigt. Det är ett allvarligt hot men det behöver väl knappast sägas, det fattar ju alla. Jag har själv hört om problem, rykten, under min tid som tränare. Man hör saker även om jag inte hört om något kring allsvenskan. Men som jag sade; om stora klubbar i Europa drabbas så ska man inte bli förvånad om det till sist händer i allsvenskan. Tyvärr.

LÄS: AIK KAN INTE RÄKNA MED ATT SÄLJA HONOM

Vad är det viktigaste i den här situationen anser du?
– Det viktigaste är för mig att den här spelaren har vågat berätta. Det är så oerhört viktigt att spelare vågar visa civilkurage i den här situationen och hur både förbundet och AIK tydligt visar handlingskraft i den här situationen – och det har man verkligen gjort.

– Sedan är det ju förstås så oerhört viktigt att det här inte får fäste och sprids. Och så får det aldrig, aldrig finnas minsta tvekan från vare sig spelare eller ledare hur man ska hantera den här typen av situationer.