• Publicerat 18 maj, 2017
  • Skrivet av Mats Jonsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Djurgården genrepade inför derbyt med att spela 1-1 mot Jönköpings Södra. AIK som skulle ha spelat mot IFK Göteborg fick sin match uppskjuten. Enligt FotbollDirekts krönikor Mårthen Bergman går lagen ändå in till derbyt med liknande förutsättningar.

– Jag tror inte det faktum att AIK haft spelledigt ger någon fördel. Det kan snarare röra till det hela med tanke på det som har hänt. Men av det jag har sett och läst har AIK hanterat det på ett ypperligt sätt och kommer ändå kunna ge sina spelare optimala förutsättningar inför derbyt, säger Mårthen Bergman.
– För Djurgården är 1-1 mot Jönköpings Södra ett godkänt resultat. Jönköping är svårspelat på hemmaplan och dessutom hade Djurgården en holmgång mot IFK Göteborg senast, så därför kanske det var skönt att få en lite ”lugnare match” inför derbyt. Sen är ett derby alltid ett derby. En sliten klyscha men så är det.

Magnus Eriksson har under våren gjort sex mål på nio matcher och är på väg mot en stark säsong. Men trots hans framfart anser Mårthen Bergman att det behövs en ersättare till Gustav Engvall om det inte blir någon fortsättning för honom.
– Jag ser Magnus Eriksson mer som en framspelare än som en målskytt trots målen han gjort nu. Om Engvall försvinner behövs en anfallare till.

Engvall lämnade planen mot Jönköping för andra matchen i följd utan mål efter sin urladdning mot Örebro. Nu väntar ett derby, tror du han kan studsa tillbaka igen?
– Han är lite ojämn och det var lite det man undrade om han skulle kunna slipa bort det. Men är han på spelhumör är han en klassforward. Han öste in mål mot ett Örebro som varit svagt men nu är det upp till bevis i derbyt och nu måste han bevisa saker mot AIK.

Derbyt kommer också att handla om en ”hjärnornas kamp” mellan tränarna Rikard Norling och Özcan Melkemichel. Två tränare med sina egna idéer om hur fotboll ska spelas och som inte är rädda för att gå mot strömmen och testa nya saker, även i ett derby.
– Det ska bli riktigt intressant att se hur de tar sig an matchen och om AIK kan dra nytta av att dom fick en längre vila. Det kommer att bli en intressant match mellan två supertaggade lag och med tanke på det som hänt blir det en extra twist på något sätt.