• Publicerat 18 maj, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Under förmiddagen hölls en presskonferens på SvFF:s kontor i Solna med anledning av uppskjutna matchen mellan AIK och IFK Göteborg som utsatts för ett försök till matchfixning.
– Vi ser oss som ett brottsoffer som är utsatta för ett angrepp på svensk fotboll, säger AIK:s VD Mikael Ahlerup.

Medverkade gjorde AIK:s vd Mikael Ahlerup samt sportchef Björn Wesström. Tillsammans med SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist och polisens representant Fredrik Gårdare.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand inledde presskonferensen med att berätta om att blivit kontaktad av AIK:s vd Ahlerup sent igår kväll.

– En AIK-spelare hade uppvaktats av en matchfixare som erbjöd en ansenlig summa pengar och under förtäckta hot bad spelaren att underprestera mot IFK Göteborg.

– Vi är samtliga överens om att ställa in kvällens match och polisen har inlett en förundersökning. Det här är en allvarlig attack på svensk fotboll och det kommer vi aldrig acceptera.

Håkan Sjöstrand riktar även en uppmaning till de mörka krafter som vill påverka fotbollen.
– Det här är också ett budskap till de som försöker förstöra vår fotboll. Vi kommer jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer göra allt vi kan för att identifiera er och få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna.

AIK:s VD Mikael Ahlerup tackade svenska fotbollsförbundet, polisen och SEF för ett snabbt agerande under en krävande process.
– Vi ser oss som ett brottsoffer som är utsatta för ett angrepp på svensk fotboll.

Mats Engquist på svensk Elitfotboll kan ändå se något positivt med situationen.
– Vi har utvecklat ett samarbete med polisen där vi får kraft i dag att gå emot den här typen av aktören. AIK:s agerande innehåller en fantastiskt fin ryggrad. Glädjeämnet i det här är att systemet fungerat.

Björn Wesström vill inte kommentera uppgifterna från Blåvitts sportchef Mats Gren om att det är AIK:s målvakt som har blivit kontaktad.
– Det är inget vi ger oss in i här och nu.

På frågan om det finns en rädsla i AIK-truppen svarar han:

– Det är högst individuellt. Vi hade en information till spelarna vid 10.15 så jag har inte hunnit fånga upp den typen av signaler än. Men spelarna äter och samtalar tillsammans nu och det kommer förhoppningsvis ge svar på det.

När matchen ska spelas är fortfarande oklart, Wesström säger att de ska komma fram till ett lämpligt datum för att spela matchen tillsammans med IFK Göteborg.

Polisens representant Fredrik Gårdare vill inte svara på om det finns någon misstänkt. Han är heller inte förvånad över att det rör en så pass stor match i högsta serien.
– Nej, vi är inte förvånade. Det här förekommer i all form av idrottsmiljö.

Svensk Elitfotbolls Mats Enquist bekräftar att de avstängda AIK-spelarna Oscar Linnér och Daniel Sundgren nu blir avstängda i derbyt mot Djurgården på måndag istället. Något som FD kunde berätta tidigare i dag.
– Det stämmer. De blir avstängda i nästkommande match.

JONATHAN NILSSON