Foto: Bildbyrån

Det står helt klart att Allsvenskan anno 2017 kommer att innehålla både ”högt och lågt” i många klubbar. Redan nu, innan de åttonde omgången är färdigspelad är krisrubrikerna ganska många. Dessutom ganska befogade. Dock finns det anledning till eftertanke i några fall. Och vad sysslar domarna med?

Att det är stökigt i Kalmar FF är klart, resultaten är svaga och att Peter Swärdh är ifrågasatt är inte mer än rätt. Materialet han har till sitt förfogande är absolut inte av toppklass men däremot klart mycket bättre än vad spelet och resultaten visar. Att det kommer att ske något i den klubben handlar inte OM utan om NÄR. Låga odds på Nanne Bergstrand och/eller Henrik Rydström. Det är dags nu.

***

IFK Göteborg har också stora problem, om det problemet ska stavas Mats Gren vet jag inte, klart är dock att han inte har övertygat ”sina egna” om sin storhet. Det är ett problem i sig. Jörgen Lennartsson har ett utgående avtal som så klart finns med i bakhuvudet på många inblandade, men handen på hjärtat: klubben sparkade Mikael Stahre för att ta in Lennartsson som sedan inte alls fått några större resurser att arbeta med. Mats Gren, IFK:s ledning och inte minst klubbens ekonomi har inte gjort Jörgen Lennartssons jobb speciellt enkelt. Handlar det om att antingen Gren eller Lennartsson ska lämna för att det ska råda lugn är min egen magkänsla att Mats Gren snart står öppen för nya uppdrag. Häng inte fel gubbe här alla blåvita.

IF Elfsborg blåser inte upp några stora känslor utanför Borås men väl där verkar det vara mer eller mindre kaos om man ska tro de rapporter som sipprar ut. Magnus Haglund har på inget sätt levt upp till vad många trodde. Jag får räcka upp handen här och medge att jag såg framför mig att detta skulle bli året då IF E tog klivet tillbaka till det absoluta toppskiktet. Jag tycker att truppen för det finns, både vad gäller balans, talang och faktiskt kunnande. I min värld är det absolut något som är på tok här. De signaler som kommit är att väldigt stora delar av spelartruppen vill byta ut tränaren, oavsett om det är rätt eller inte brukar det vara början till slutet. Gissningsvis kommer Magnus Haglund inte att ha några problem att hitta semesterdagar denna sommar.

***

AIK då? VD-strul, besvikelse på spelet, haltande resultat, skador och allmänt ”AIK-igt”. Resulatet: tre poäng (möjligen sex poäng efter omgången) från förstaplatsen. Det borde inte vara SÅ oroligt. AIK är AIK, jag har skrivit det förr. Det finns så klart en oro över att laget inte spelar en bländande fotboll och producerar mål och poäng i önskad utsträckning, självklart. Men  AIK är också AIK av den enkla anledningen att man brukar reda ut ”skitstormar” likt de som blåst under våren. Rikard Norling har jobb kvar att göra liksom övriga delar av klubben men det finns ingen anledning att skrika ”avgå” och kaos. Det kommer garanterat att hända grejer i truppen till sommaren med definitivt en forward av klass in. Slänger ur mig Samuel Armenteros här. Oklart varför men det är en spelare som jag gärna ser i allsvenskan och som jag tror skulle passa i AIK. Blir ytterst förvånad om AIK inte är med i toppen fortsättningsvis.

***

Malmö FF är bra, riktigt bra och har en hel trupp som svämmar över av kompetens. Jag tror inte att de ” joggar hem” guldet men med rådande känsla skulle gapet till övriga lag kunna växa betydligt och snabbt. Det gnälls i Malmö också, men där handlar det mest om egoistiska spelare som ”inte får spela på sin favoritposition” eller som sitter på bänken. Inget att bry sig om kortsiktigt utan bara ett lyxproblem för MP.

***

Är det någon som minns Malmö FF – Östersund från ifjol??

Den matchen var en uppvisning av Östersunds FK och en riktigt fin skalp från ett lag som då sågs av många som en kaxig uppstickare. Idag pratar många om Östersunds som ett lag som faktiskt kan finnas med i topp-4.

***

Domarna har inte heller haft någon problemfri inledning av serien. En del del konstiga beslut, en del rent felaktiga, har vi hunnit se redan. Det som domarna dock är konsekventa med är att tiga, slå ut med armarna och ABSOLUT INTE ERKÄNNA FEL. Är det så svårt att erkänna om något blir fel? Det går ruskigt fort i vissa av dagens matcher och att det görs domarmissar är ingenting att gnälla på, men lite mer ödmjuk inställning skulle ge dem mer respekt. För tillfället inger de inte alls det. Tvärtom.

Jag kände att jag också ville gnälla lite.