Foto: Bildbyrån

Ny seger för AIK – 1-0 mot Örebro hemma på Friends. FD:s reporter Anton Zetterman såg matchen och svarar nedan på fem frågor om drabbningen:

FEM SNABBA MED ANTON ZETTERMAN EFTER AIK-ÖREBRO 1-0

Din bild av matchen, första halvlek?

– Rivstart där bägge lagen skapar feta lägen och sedan fortsatte det så… hade väl lite på känn att det kunde hända en del framåt i den här matchen och ÖSK bjuder på en hel del… Ishizaki hittar precis de ytor han vill ha och är dominant utöver ett mycket vackert frisparksmål.

Andra halvlek?

– AIK ser ganska komfortabla ut fram till slutet där ÖSK jagar febrilt och AIK får en radda kontringar, tre mot två, två mot en och rena frilägen. ÖSK med en monsterchans i slutet där Lorentzson lyfter mot tomt mål men en helt galen räddning på mållinjen av Väisänen som kastar sig fram och nickar bort den. Sett över 90 minuter är det rättvist, AIK mer tydliga i anfallsspelet även om man inte gör någon jättematch medan ÖSK oftare förlitar sig på individuella prestationer.

Bägge lagen saknar sina förste-anfallare, AIK Goitom och ÖSK Igboananike… hur mycket märks det i respektive lag? 

– Både AIK och ÖSK lider väl lite av samma problem, det finns bra med kreativitet och bra kantspelare offensivt men inte tillräckligt vasst längst fram. Markkanen är toppnamnet numera för AIK och han har sina stunder men de kom inte i dag. Ska kunna göra åtminstone ett mål på det han får. Visar ändå viss närvaro i boxen, till skillnad från Sköld i ÖSK som inte är med alls.

Toppar i AIK? 

– Ishizaki är klart bäst av samtliga offensiva spelare i AIK, och det är förstås långt ifrån första gången det är så i en AIK-match. Lämplig match för honom i rollen som släpande anfallare där det finns fina ytor att plocka upp mellan ÖSK:s backlinje och mittfält och det är han inte sen att utnyttja. Inblandad i det mesta framåt för AIK. Snart 35 bast, är han månne den av allsvenskans åldrande stjärnor som känns yngst?

… ÖSK?

– Omoh kommer in tidigt och hade ett jätteövertag på Vrdoljak som känns klart svag i försvarsspelet. Rolig eftermiddag för Omoh som ju är dokumenterat bra en mot en… dock så får inte ÖSK ut tillräckligt mycket av det då hans medspelare inte lyckades förvalta det han grävde fram.