• Publicerat 30 april, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Trots flera chanser i andra halvlek lyckades AIK inte få hål på GIF Sundsvall och matchen slutade 0-0. FD:s reporter Niklas Svensson såg matchen och svarar på fem frågor om det mållösa mötet på Friends Arena.

Din bild av första halvlek?
– Svag halvlek från AIK:s sida där hemmalaget hade svårt att få tempo på bollen mot ett GIF Sundsvall som stack upp med ett par farliga kontringar. Farligast i halvleken var Jonathan Morsay som fick ett fint läge i straffområdet, men Oscar Linnér stod för en vass räddning. I AIK var Johan Blomberg egentligen den enda spelaren som i alla fall var nära att komma till ordentliga målchanser.

Din bild av andra halvlek?
– AIK bytte in Henok Goitom och fick tidigt en annan rakhet och tyngd i spelet. Goitom var också inblandad i två av halvlekens farligaste målchanser när han först spelade fram Johan Blomberg till ett friläge och sedan klackade fram inbytte Anton Saletros till ännu ett fint läge i straffområdet.

Vilka imponerade?
– Johan Blomberg var planens och AIK:s bästa spelare. Skapade chanser, jobbade hårt i defensiven och rev djupa sår i Sundsvalls försvar med sina djupledslöpningar. Dessvärre för AIK:s del var han långa stunder ganska ensam, även om Henok Goitoms inhopp också var bra. I Sundsvall var det framför allt lagprestationen som stack ut, men anfallsparet Jonathan Morsay och Peter Wilson skapade en del oro i AIK:s försvar när Sundsvall ställde om.

Sundsvall hemma är en match AIK på pappret ska vinna – vad var det som inte stämde?
– Precis som under hela starten av säsongen är det offensiven som inte fungerar. Bolltempot är stundtals alldeles för lågt och Rikard Norling letar fortfarande förtvivlat efter en forwardskonstellation som fungerar. En sak är i alla fall säker och det är att han inte har råd att ha Henok Goitom på bänken särskilt många fler matcher den här säsongen. Inte ens om han är halvskadad.

Sundsvall har de två senaste matcherna tagit poäng mot förväntade topplag (Elfsborg och AIK) – vad gör laget så svårspelat?
– Det är lätt att se Sundsvall som ett lag som spelar primitiv fotboll och bara skickar långt. Men faktum är att Joel Cedergrens mannar helst vill hålla i bollen själva, och därmed får andrum stora delar av matcherna även mot topplagen. Defensiven är dessutom duglig och längst fram finns det en hel del snabbhet i form av Wilson och Morsay. Linus Hallenius blev dessutom inbytt idag och visade under de få minuter han spelade att han kommer bli viktig för dem den här säsongen.