• Publicerat 20 april, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det blev något överraskande förlust för AIK i derbyt mot Hammarby. FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg menar att ansvaret ligger hos de offensiva spelarna.
– När en förmodad matchplan inte faller ut som de vill måste de hitta lösningar själva, säger FD:s krönikör. 

Efter en godkänd start med fyra poäng på de två första matcherna åkte AIK på pumpen i årets första 08-derby. Efter att Nils-Eric Johansson gett laget ledningen kunde ett kontringsstarkt Hammarby vända och vinna efter mål av Arnor Smarason och Pa Dibba. En match som FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg inte tycker var särskilt underhållande.

– Matchen i sig var med neutrala ögon inte fantastiskt. Är man AIK:are tycker man förmodligen det såg för trubbigt ut, det var okej men man skapade för få målchanser. För  Hammarbys del åkte de dit med planen att genomföra en ren och skär arbetsinsats, vilket också gav betalt, säger han.

Hur mycket betyder en sådan här förlust för AIK?
– Som med alla förluster tror jag det innebär att man förväntar sig en omedelbar uppryckning. De problem som syntes tror jag inte var okända för dem. Både Sulejman Krpic och Henok Goitom kom in sent, så det kommer säkert ta ett tag för dem. Jag tror inte de är jätteöverraskade.

Vad saknades?
– Det som krävs är individuell skicklighet, det saknade AIK. Jag tror det rent generellt är viktigt för AIK att man kan skapa målchanser på olika sätt. Motståndarna är så pass skickliga att de vet hur de kommer spela. Det man säger på förhand är en sak, men det är ändå spelarna som måste hitta lösningar.

Vilka spelare var det som inte kom upp i nivå?
– Det handlar väl egentligen om de spelare som har det där lilla extra, och som måste kliva fram när det såg ut som det gjorde. Exempelvis Henok Goitom och Stefan Ishizaki. När matchbilden blev som den blev måste spelarna hitta lösningar själva.

Jakob Michelsen vann tränarkampen mot Rikard Norling – hur viktigt var det för Hammarby?
– Som jag sagt tidigare är man inte inne i en serie förrän man vunnit en match. Matchen i sig är i vanlig ordning bara värd tre poäng, däremot får man en större skjuts av att vinna den här typen av matcher rent självförtroendemässigt. Så det var så klart viktigt ur den aspekten, att det var mot AIK.

– Sedan är det klart att det är viktigt för Jakob Michelsen att få utdelning. Jag tror han är väldigt nöjd med sättet de genomförde matchen på. Det betyder mycket för både honom och truppen, att de kan fortsätta lita på varandra.

NIKLAS SVENSSON