Foto: Bildbyrån

AIK:s förlust mot Hammarby har tagit hårt. AIK:s sportchef Björn Wesström visar i dag missnöje men allt annat än uppstressad över den överraskande förlusten. Jämte kräver han tålamod med kritiserade Kristoffer Olsson.
– Ja, men om superrutinerade namn som exempelvis Jonas Olsson och Kim Källström anses behöva tid så är det klart att Kristoffer behöver det, säger Wesström till FotbollDirekt.se.

AIK fick uppleva derbyns ovisshet i måndags. Kraftigt favoritippade föll AIK mot Hammarby och gjorde det trots bitvis stor speldominans.
Frågan är om en mindre eller större rispa uppstod i AIK:s i stort perfekta fasad så här långt?

Oförmågan trots det stora bollinnehavet var en stor del av bilden av AIK efter derbyt, liksom ett anfallsspel som hackar, samt ett försvarsspel som inte levde upp till sitt höga anseende som kanske allsvenskans bästa.
AIK:s sportchef Björn Wesström visar irritation efter förlusten men visar ingen oro för att det nu ska skapas en större negativ effekt kring AIK.

DERBYT VISADE BRISTERNA DET FAKTISKT HANDLAR OM

– Det såg ändå ganska givet ut för oss i 79 minuter så det är klart att känslan är jobbig när vi hade så mycket mer rent spelmässigt, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Det är klart att vi är missnöjda att så stort bollinnehav inte får så stor effekt som vi normalt ska ha men så blir det i bland, menar AIK-chefen.

Extra svårt att gå in i ett derby som stora favoriter?
– I allsvenskt historiskt perspektiv så ska vi ju vara favoriter, liksom i placeringsperspektivet sedan Hammarby gick upp igen. Men å andra sidan har Hammarby plusstatistik på oss de senaste åren så det har inte handlat om underskattning.

Men någon spiral som nu kommer att snurra åt fel håll ser han inte framför sig.
Wesström visar ingen ängslan efter den starka starten mot två guldkonkurrenter som Häcken och Elfsborg och lutar sig även mot sparkapital i namn som Kristoffer Olsson, Simon Thern och Henok Goitom.

– Vi klarade helt enkelt inte av det vi egentligen ska göra i det här derbyt mot Hammarby. Men samtidigt så gäller det att snabbt titta på nästa och det är Jönköpings Södra på lördag. Då ska vi vara bra igen och det ska vi vara, vi vet vilka grundkvaliteter vi har nu ska vi bara få fram den effekt vi inte fick fram mot Hammarby.

Viktigast nu som ni ser det?
– Men att jobba på systematiken. Nej, det är inte bara anfallsspelet som inte fungerade, vi har släppt in en del mål så här långt som vi inte ska.

Du känner att ni har en hel del outnyttjad fortfarande i namn som Olsson, Goitom och Thern som rimligen behöver tid…?

– Ja, men om superrutinerade namn som exempelvis Jonas Olsson och Kim Källström anses behöva tid så är det klart att Kristoffer Olsson behöver det.

MISSA INTE – MER OM AIK

– Bajenstjärnan sågar AIK taktiskt

– AIK kan vara beredda att släppa talangen