Foto: Bildbyrån

Hammarby har just nu två talanger från Elfenbenskusten på provspel. Kossounou Odilon och mittfältaren Zie Mohammed Ouattara från akademin ASEC är hos Bajen, och bägge har imponerat:
– De har gjort det bra, mycket bra. Att bägge är duktiga spelare visste vi innan och det intrycket har förstärkts, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Mittbacken Kossounou Odilon och mittfältaren Zie Mohammed Ouattara tillhör ASEC-akademin i från Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. En akademi som fått fram flera världsberömda spelare, bland dem bröderna Yaya och Kolo Toure.

Hammarby upptäckte duon i fjol sommar under Gothia Cup och bjöd in dem samt två andra spelare på provspel. Sedan snart två veckor tillbaka är nu Odilon och Outtara på besök hos Hammarby igen. Bägge har imponerat:

– De har gjort det bra, mycket bra. Att bägge är duktiga spelare visste vi innan och det intrycket har förstärkts. De har lyckats med bedriften att träna med tre olika lag; U17, U19 och a-lag. Att vara lediga ligger inte i deras natur. De vill träna hela tiden, vilket är bra, då blir det fler ögon som får titta på dem och göra en bedömning, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Hammarby har efter det förra provspelet varit på plats i Elfenbenskusten och besökt spelarna hos ASEC-akademin. Detta tidigare i vinter.

Regelverket säger att spelare utanför EU inte får värvas innan de fyllt 18, vilket gör att man får vänta ett tag om man skulle vilja ta in spelarna. Dock så hoppas man att de relationer man byggt upp med akademin i Elfenbenskusten gör att man har en fördel:

– Det stämmer. Odilon är född 2001, så det dröjer två år innan en klubb kan värva honom. Zie är född 2000 så för honom är det ett år.

– Men vi har fått en mycket bra relation till ASEC-akademin och deras representanter, vilket är en stor fördel. Visst kan man flyga hit spelare på provspel utan att ha någon relation till klubben de kommer i från, men det underlättar något enormt om man har det.

Spelarna har hittills bara tränat med Bajen då de enligt reglerna inte har rätt att delta i matchsspel. Endast träningsmatcher är tillåtna, och därför ordnar man en match för duon:

– I och med att vi inte får använda dem i matchspel så har vi löst det med en internmatch med U19 på torsdag, mycket för att de ska få speltid på stor plan elva mot elva.

I Elfenbenskusten så är det franska och inte engelska som är huvudspråket, vilket är en minusfaktor när det gäller att värva spelare därifrån. Ett stort antal spelare från landet hamnar först i Frankrike. Men hos akademin i Abidjan så får spelarna lära sig engelska i skolan, något som är mycket viktigt anser Hjelmberg:

– De förstår engelska bättre än de pratar, men jämfört med i fjol så har de förbättrat sig mycket. Det är något vi varit tydliga med, att språket är viktigt om vi ska ta in spelare. Så de pluggar för fullt i skolan så det blir allt bättre.

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Pa Dibbas stora dröm besannades: ”Riktigt grymt fan!”
Bajens dubbel: Derbysegrare på planen – och på läktaren

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll