Foto: Bildbyrån

Det är nu två veckor sedan Mats Jingblad lämnade jobbet som sportchef i Hammarby. Här berättar han för första gången i en längre intervju om avskedet:
– Jag har varit borta från familjen så oerhört mycket. Jag kom till en punkt då jag kände att det inte funkade längre, säger Jingblad till FotbollDirekt.se.

Den 10 mars stod det klart att Mats Jingblad lämnar Hammarby. Ett besked som överraskade många, och än mer överraskande kanske tidpunkten när det skedde. Det återstod ännu tre veckor på transferfönstret och många supportrar hoppades på fler nyförvärv.

När Hammarby gick ut med nyheten på sin hemsida var det lätt att tolka det hela som att Jingblad lämnat klubben direkt. Hammarbys vd Henrik Kindlund utvecklade sedan det hela och sade att Jingblad blir kvar till transferfönstrets stängning.

I dag är det 23 mars och Jingblad har rent fysiskt lämnat kontoret på Årsta IP för gott. Det gjorde han i måndags. Nu är han tillbaka i Halmstad hos familjen. De återstående dagarna på transferfönstret finns han bara med på distans.

– Jag avslutade i måndags, jobbade kvar två veckor efter att jag sade upp mig och sedan står jag till förfogande om det skulle vara någonting de här sista veckorna, säger Jingblad till FotbollDirekt.se.

Det var många som ifrågasatte tajmingen kring det hela… det återstod ändå tre veckor på transferfönstret och du lämnar innan allt var klart? 

– Nej men vi hade mer eller mindre gjort klart allting kring truppen, vi hade en ny tränare, ny organisation. Sedan började säsongen några veckor senare. Så vi kände att tajmingen var väldigt bra just nu, vi var i hamn med det mesta. Det är svårt att säga vad som är bästa tiden för sådana här saker, men vi kände att det var bra, vi får ett avslut nu och det blir ett avstamp för den nya organisationen att ta det vidare.

– I och med att jag har fast anställning så har jag sex månaders uppsägningstid. Sedan hade jag fyra månaders semester samlat från de här åren, semesterdagar som jag aldrig tagit ut. Så jag sade upp mig, sedan kom det ut officiellt två veckor efter det.

Det fanns inget tryck från ledningen om att du skulle lämna? 

– Nej, absolut inte. Det är mitt eget beslut och det är helt och hållet ett socialt förankrat beslut. Jag har funderat här under vintern, de senaste tre månaderna, egentligen. Sedan tog jag definitivt beslut och sade upp mig, det var ungefär två veckor innan Hammarby gick ut med det. Sedan att vi gick ut med det då, vi kom överens om att göra så. Det var lika bra att gå ut med det själva för sådant kommer alltid ut på något sätt i alla fall.

Han berättar vidare om det som han säger att beslutet främst grundat sig i, hur avståndet hem till familjen i Halmstad tärt allt mer. Att sportchefsjobbet är slitsamt har många tidigare vittnat om. På det kom en social situation med ständigt pendlande och Jingblad säger att det allteftersom blivit allt svårare.

– Det är så det är, sportchefsjobbet är 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året runt. Jag har varit inställd på det hela tiden, det finns bara ett läge. Och jag har ju velat det också. Jobbet är fantastiskt roligt och Bajen är en otroligt fin klubb att jobba i.

– Men jag har varit borta från min familj så oerhört mycket. Jag tittade igenom det där nyligen, jag tror snittet på de här åren i Bajen var tre nätter i månaden tillsammans med familjen. Jag kom till en punkt då jag kände att det inte funkade längre.

Hade det gått att lösa på något sätt, just den biten? Att familjen flyttar till Stockholm?

– Nej, det var aldrig aktuellt. Min fru är lärare och har jobbat på sin skola så pass länge nu, hon har sitt jobb där. Nej, det var inget alternativ.

Det har dock spekulerats om att den egentliga anledningen till avskedet är en annan än det som angetts. Att Jingblad tappat sitt mandat i klubben. Att flertalet av de värvningar som kommit in det senaste året egentligen inte är hans.

När den största prestigevärvningen på många år i Hammarby skulle presenteras så var inte Jingblad på plats. Det var Henrik Kindlund bredvid Jiloan Hamad under presskonferensen i början på februari.

– Jag hade fem dagars semester i samband med att Hamad presenterades. Jag var i väg på en resa med min fru, för hon fyllde 60 år då. Så det var därför.

Men du har legat bakom den värvningen, ja de värvningar som gjorts hela tiden fram till ditt avsked?

– Det är ett team. Att säga att ”jag ligger bakom” är fel. Vi är en grupp som jobbar tillsammans hela tiden och så har det varit redan från början. Sedan är det jag som sköter förhandlingarna i slutändan, men vi har gjort det tillsammans. Men om du menar att jag har varit involverad i alla värvningarna, så ja, absolut.

När det gäller kontraktsförlängningar också?

– Absolut.

Kennedy Bakircioglu har själv bekräftat att det är Henrik Kindlund han förhandlat med vid den senaste kontraktsförlängningen?

– Ja men just med Kennedy har det varit så. Han och Henrik har alltid gjort det, så var det även vid den förra kontraktsförlängningen med Kennedy (2014). De har en relation sedan tidigare och det går tillbaka till när han kom tillbaka från Spanien (2012). Det var före min tid i klubben, de förhandlade om kontraktet då, och sedan har det varit naturligt att de förhandlat vid de två förlängningar vi gjort med honom. I övrigt har jag varit inblandad i samtliga.

Jingblad anställdes tillsammans med Nanne Bergstrand inför säsongen 2014 – då den femte raka säsongen i superettan för Hammarby. Det blev avancemang direkt och nu väntar tredje raka säsongen i allsvenskan för Bajen.
Även om det blivit två raka elfteplatser i allsvenskan så känner Jingblad att det finns många saker som förbättrats – han nämner en rad punkter där klubben utvecklats de senaste åren, något som han också känner underlättat för beslutet att lämna:

– Om man ser tillbaka på den resa vi gjort, upp från superettan till allsvenskan, hur föreningen utvecklats publikt, den utveckling som skett på ungdomssidan, hur vi fått upp talanger i a-laget och hur akademin har tagit jättekliv… det känns jättebra på det viset.

– Samtidigt, om man ska fortsätta utveckla föreningen så måste man ge allt man kan. Det går liksom inte att göra någon halvmesyr. Det kändes bra kliva av; nya organisationen är på plats, truppen är klar. Hammarby har tagit enorma kliv som förening de senaste åren. Både i storleksordning och hur klubben är förankrad i svensk fotboll, men också i en sportslig utveckling.

Det känns som att klubben är i goda händer?

– Absolut, det gör det.

Är du involverad kring rekryteringen av din ersättare?

– Nej, jag är inte involverad kring nya sportchefen. Det är ett arbete som jag tycker föreningen själva ska göra, jag ska inte vara den som pekar ut min egen ersättare. Sedan om styrelsen vill ha råd om saker eller om jag kan hjälpa till på något sätt, då kommer jag självklart vara tillgänglig. Men inte i själva rekryteringsprocessen, nej.

Vad minns du bäst från tiden du varit i Hammarby?

– Det är svårt att plocka ut något speciellt, utan det är mer känslan som finns i Hammarby. Det är en väldigt speciell förening. Man kan se det varje år vid premiärerna, Hammarby har något speciellt i den här marschen inför hemmapremiären, den är enorm. Den här känslan när man ser 12-15 000 människor som tågar från Medborgarplatsen till Tele2 Arena… det är enormt.

– Sedan i matcherna, det är ett följe varje match, både hemma och borta. Allt som kommer med det, kring arrangemangen men säkerhetsfrågor och så vidare. Hur det märks hela tiden vilken stor klubb det är. Det engagemang som finns för klubben är unikt i Sverige.

Med det kommer också ett tryck utifrån, hur har du upplevt det? 

– Man märker det inte så mycket i det dagliga arbetet. Det man märker är medias intresse, när det är en såpass stor klubb så blir det intressant att skriva om för att det är många som läser. Men i det vardagliga arbetet på Årsta… det är inget som jag märkt av egentligen.

Hur pass mycket har du tagit del av det som skrivits om dig, exempelvis vad supportrar skriver och tycker om dig och ditt arbete?

– Jag läser inte sådant, jag håller mig borta från det mesta vad gäller sociala medier. Jag tror inte man kan jobba i den här positionen om man tittar för mycket på det. Sedan finns det vissa sammanhang man inte kan bortse från, till exempel mötena med medlemmarna, de sammanhangen… och så ska det också vara, vi är en medlemsstyrd förening och det är medlemmarna som bestämmer i föreningen. Men jag har inte upplevt det som något negativt egentligen, det har varit en bra dialog.

Vad väntar nu, tar du ett sabbatsår?

– Inte ett sabbatsår i alla fall, men som jag sagt tidigare så har jag inte tagit semester på hela tiden jag varit i Hammarby egentligen. Jag har väl sagt att jag ska varva ner ett tag nu, sedan fram emot sommaren ska jag titta på vad som finns.

Du vill fortsätta arbeta med fotboll i någon form?

– Absolut, sedan får man också se vad det finns för något. Men jag kommer släppa det helt nu ett tag, varva ner och vara med min familj. Sedan ska jag se över det.

Vad tror du om Hammarby den här säsongen?

– Jag tror att detta blir ett år där man kan skönja framtiden för Hammarby, att det blir bra på sikt. Man måste också komma ihåg att det är ny huvudtränare, ny tränarorganisation, flera nya spelare… det kommer ta sin tid att få ihop med men det kommer bli bra.

– Så jag tror att detta året kommer vi ta ett steg framåt, för att 2018 ta det stora steget. Vi ska ge Jakob ooh kompani tid för att sätta sin prägel på laget, att han får utveckla de idéer han har kring laget och hur vi ska spela.

Det brukar vara svårt med just den biten, framför allt i Stockholmsklubbarna… 

– Så kan det vara, men jag hoppas att man kan ha det tålamodet. Man måste ha med i beaktning att det är tuffa matcher hela tiden, det är en väldigt tuff serie och det kommer bli väldigt jämnt. Det kommer gå lite upp och ned ibland. Den här hundraprocentiga stabiliteten som några klubbar i toppen har hittat; Malmö, AIK, Norrköping… den stabiliteten får du inte över en natt. Om vi får jobba vidare med det här och att man inte börjar leta efter snabba lösningar, då kommer Hammarby nå dit på sikt.

Du pratar i ”vi”-termer här hela tiden? 

– (Skratt). Ja men Hammarby är min förening, och jag är ju formellt anställd fortfarande. Hammarby är en fantastisk förening och kommer alltid vara en stor del av mig.

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Jingblad lämnar Bajen: ”Ett beslut har mognat hos mig”
FD:s krönikör om Jingblads avsked: ”Var han bortkopplad?” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll