Foto: Bildbyrån

Östersund slog under lördagen ut regerande cupmästarna BK Häcken och tar sig till final i Svenska Cupen. En ny fin skalp för succélaget.
– Inget lag i allsvenskan är så konsekventa i sin spelidé, säger FD:s krönikör Magnus Österberg.

Semifinalen mellan regerande cupmästarna BK Häcken och förra årets allsvenska nykomlingar Östersund slutade med en 3-1 vinst för bortalaget på Bravida Arena. Det var bara en av skalperna som laget har gjorde under de senaste månaderna. I slutet av förra säsongen tvålade Östersund till de blivande svenska mästarna Malmö med 3-0 på bortaplan, och upprepade insatsen när de vann mot MFF också på försäsongen med 2-0.

Vad är det som Östersund gör så bra? Att de kan besegra Häcken på Bravida Arena utan att det känns överraskande?
– Östersund är bra och har tagit steg. De har utvecklat sig från förra året. Det finns flera saker även om det är lite svårt att spekulera om kanske. Det som alla vet från förra året är att de är väldigt bolltrygga. De vill ha mycket boll och spela ett kortpassningsspel, vilket de är väldigt bekväma med det. Då spelar det ingen roll om de möter ett division två lag eller om de möter mästarna på bortaplan. De håller sig till sitt grundspel oavsett vilka de möter och vad det är för match. Som jag ser det är det inget annat lag som är så konsekventa i sitt sätt att spela fotboll.

– I och med att de är så konsekventa i sitt spel vet de exakt vilka spelartyper de behöver. De rekryterar bara spelare som de vet passar in och som de vet att de behöver. De tappade sin bästa spelare från ifjol i Alex Dyer (värvades av Elfsborg) men han har inte saknats alls hittills. Det säger väl en del tycker jag.

Hur stor del har tränaren Graham Potter i framgången?
– Jag har själv hyllat honom många gånger redan. Det är klart att tränaren som är ansvarig månste hyllas, det är ju hans lag även om han har en tränarstab runt omkring sig. Han är väldigt skicklig och har utvecklat det här laget under en längre tid och fortsätter att utveckla det. Han är en väldigt stor del av framgången.

Klubben har värvat många spelare som inte har gjort succé i andra klubbar men som sedan gör det väldigt bra i Östersund. Vad beror det på?
– Som jag var inne på tidigare. Klubben vet vilka egenskaper de vill att spelarna ska ha på planen. Sen har de gjort det lite till sin grej att vara speciella vid sidan av planen. De håller på med sina kulturprojekt osv. Det tror jag skapar en väldigt bra gruppdynamik helt enkelt. Att laget fungerar är väldigt viktigt och ett lag som fungerar kan komma hur långt som helst.

Hur bra är Östersund? Kommer de rent av vara med i titelkampen?
– Det ser ju väldigt bra ut redan nu. De gjorde det bra och överraskade många redan i fjol och kommer med högre förväntningar på sig. Jag tror att många supportrar förväntar sig en toppstrid och de allsvenska lagen vet vad om väntar dem i år när de möter Östersund. Och det ska man inte underskatta. Nu är lagen förvanade och nyckeln för Östersund är hur de ska lösa att de kommer att vara favoriter i de flesta matcherna. Jag är inte säker på att de håller en hel säsong, över 30 omgångar. Men de kommer absolut att finnas med i toppen väldigt länge.