• Publicerat 18 mars, 2017
  • Skrivet av Mats Jonsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Framtidsnamn och andremålvakt till U21-landslagsman på några månader – det går snabbt för AIK-löftet Oscar Linnér. Nu plötsligt med en fot i sommarens U21-EM. Där han hoppas kopiera sin AIK-föregångare, guldhjälten Patrik Carlgren: 
– Det är en stor stolthet. En milstolpe, säger Linnér till FotbollDirekt.se.

Oscar Linnér debuterade som 18-åring för AIK i allsvenskan 2015, och fick även stå i Europa League på sommaren den säsongen.
Men för bara några månader sedan såg det ändå ut att bli en tredje säsong som utmanare om målvaktsposten i AIK.

Runt nyår kom det dock ut att förstemålvakten Patrik Carlgren definitivt bestämt sig för att inte förlänga med Gnaget.

VILKEN OTROLIG GREJ – AIK-STJÄRNANS VÅLDSAMMA TRÄFF

AIK valde att satsa på Linnér som förstemålvakt, och nu får 20-åringen snabbt betalt för sina insatser under vintern.

När U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson i torsdags presenterade truppen till träningslägret och matcherna mot Serbien och Tjeckien i slutet av mars, så fanns Linnér med. Plötsligt en jättechans för AIK-talangen att ta sig in i truppen till sommarens EM-slutspel. Matcherna i mars är de sista innan truppen till mästerskapet tas ut.

– Det är en stor stolthet. Det är något man har strävat efter sedan man var liten, Det är en milstolpe. En väldigt tydlig milstolpe, som betyder väldigt mycket. Något att sätta kryss för, att man blivit kallad till en U21-samling, säger Linnér till FotbollDirekt.se.

– Sedan är jag så klart inte nöjd där. Men som med allt, man får sätta kryss för olika punkter, nu har jag satt kryss för att bli kallad. Nästa kryss blir att få debutera i match med U21-landslaget, sedan får man ta det vidare.

Nu finns chansen på U21-EM, något som inte alls fanns i tankarna bara för ett halvår sedan, då han var andremålvakt i AIK.

– Nej, för ett halvår sedan, absolut inte. Nej, det hade jag väl inga funderingar på då. Men situationen har ändrats ganska drastiskt för mig i AIK, min position här. Och det gör ju att man såklart kände att man hade större chans, utan att ta något för givet. Men några funderingar på det här för ett halvår sen, det hade man verkligen inte.

Svårt överhuvudtaget att förutse att det skulle öppna sig så här?

– Ja, verkligen. Förra året hade vi Patrik Carlgren som förstemålvakt, som gjorde ett väldigt bra jobb och hade befäst sin position som förstemålvakt ganska ordentligt. Så valde han att testa på nya äventyr. Och då öppnades mina chanser på ett annat sätt. Sedan så var det bara att helt enkelt ta allting med stor ödmjukhet, ta det på allvar… ja, ta chansen.

Kan man bli lite förundrad hur det kan bli så här, det är ändå svårare för en målvakt att slå sig in som ordinarie i ett lag kontra för en utespelare? 

– Alltså, visst, jag tycker själv jag gjort det bra hittills. Men samtidigt tar jag inget för givet. Här kommer de alltid vilja ha hög kvalitet på jobbet. Det är inte så att jag kan ställa ut skorna och tro att jag är förstemålvakt. Utan jag måste fortsätta jobba extremt hårt varje träning och visa vilken nivå jag kan hålla. Så att jag ligger hemma och tror att jag är förstemålvakt, det gör jag faktiskt inte. Det enda jag gör det är att se till och jobba extremt hårt här, sikta varje vecka på matchtid och göra det bra i matcherna.

Man får utgå i från att landslagsledningen har följt dig här under försäsongen och cupen? 

– Jo, det har de väl antagligen gjort. Och jag tycker som sagt att det har gått ganska bra för mig de matcherna jag spelat. Fram till Häckenmatchen har jag haft ett väldigt bra målfacit, jag hade släppt in ett mål på en fem och en halv match tror jag. Sedan mot Häcken så rann det i väg lite men jag tycker att jag gjorde en bra match ändå. Min spontana känsla är väl att de inte kan ha varit missnöjda med det jag presterat i alla fall. Men sedan att de skulle vara så pass nöjda att de tog ut mig, det var väldigt glädjande.

De andra två målvakterna, Pontus Dahlberg och Tim Erlandsson… vad vet du om dem och har du någon uppfattning om var du står i konkurrensen i förhållande till dem?

– Jag tror aldrig jag har sett någon av dem spela om jag ska vara helt ärlig. Nej, jag kan inte uttala mig, jag kan verkligen inte uttala mig. Jag har bara hört att de ska vara väldigt duktiga målvakter båda två så det blir säkert stenhård konkurrens. Men jag hoppas att jag ska ge dem en ordentlig match.

Patrik Carlgren som alltså lämnat och banat väg för Linnér i AIK, var också stor hjälte när Sverige sensationellt tog guld i U21-EM 2015. Carlgren blev avgörande med sina räddningar i finalens straffläggning.

Är det att sväva i väg för mycket eller kan man se det framför sig, att kunna göra något liknande som han gjorde 2015?

– Ja, det kan jag. Men för att kunna göra det så måste jag göra det jäkligt bra i AIK fram till dess. Fokuserar jag på nästa match hela tiden så tror jag absolut att jag kan göra det bra.

MISSA INTE!

Allt om AIK – Gå till FotbollDirekts AIK-sida
Jättechans för Linnér och Affane
Carlgrens mardröm 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL
– TWITTER

– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll