PÅ FD: Allsvenskans 20 mest inflytelserika stjärnor

ANNONS

I går rankade FD:s krönikör allsvenska klubbarna. I dag listar Magnus Österberg de 20 största allsvenska namnen. Vilka är allsvenskans största stjärnor. Och i stjärnor lägger vi in allt, det sportsliga, enskilt värde för sin klubb, personlighet, image och kommersiellt värde.

Här rankar FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg allsvenskans affischnamn nummer ett.

Att dra fram 20 allsvenska namn som känns högintressanta kan man givetvis göra utan att förta sig, men faktum är att det blir riktigt svårt när man väl sitter där och ska värdera.
I vanlig ordning får inte alla plats och många saknas med andra ord.
Jag behöver inte påminnas om det.

De som till slut klarade “gallringen” är en brokig skara men ack så intressanta och man förstår att allsvenskans kommersiella värde är högt i idrotts-Sverige och att allsvenskan även internationellt växer i anseende.

I GÅR RANKADE MAGNUS ÖSTERBERG ALLSVENSKAN 1-16

HÄR – Allsvenskans topp-20 – allsvenskans mest inflytelserika stjärnor – utan placeringar:

KIM KÄLLSTRÖM – Djurgårdens IF:

Kommentar:
– Det är svårt, mer eller mindre omöjligt att undgå Kim Källström på en sådan här lista och jag har givetvis med honom. Han är den största värvningen (hittills) i detta fönster och självklart en spelare att hålla koll på. Han blir Djurgårdens härförare och det ska bli ytterst intressant att se vad han kan tillföra ett Djurgården som tar ny sats efter en stökig första säsong. Legendarisk landslagskarriär och SM-guldvinnare med Djurgården.

MARKUS ROSENBERG – Malmö FF:

Kommentar:
– Samma som ovan, “Mackan” måste med här då han är en absolut nyckelspelare i ett topptippat Malmö FF. Han hamnade lite i skuggan, målmässigt, i fjol bakom Vidar Örn Kjartansson men får nu chansen att kliva fram igen. Pawel Cibicki och Alexander Jeremejeff är inga dåliga kamrater längst fram och Mackan får även ta Mattias Svanberg under sina vingar. Och så hans lyskraft, ett stort ego som älskar höga krav.

RASMUS ELM – Kalmar FF:

Kommentar:
– Skillnaden för Kalmar FF med och utan Rasmus Elm är enorm, och de som jobbar nära honom säger att högstanivån fortfarande är enormt hög. Ska Elm ta sig tillbaka till landslaget och eventuellt ut till en annan liga igen är det nog dags att verkligen göra en bra säsong igen. När han är på topp finns definitivt den kapaciteten. Rasmus aura från att ha varit namn av hög Europaklass med kapacitet för en storklubb lever ännu vidare.

SAMAN GHODDOS – Östersunds FK:

Kommentar:
– Nu är det nog många som undrar om jag tappat det helt. Nej, det har jag inte. Ghoddos flög fram ifjol och han har börjat detta året i princip i samma stil. En spektakulär och effektiv offensiv spelare. Jag blir inte alls förvånad om ÖFK kan tjäna riktigt stora pengar på den här spelaren i sommarens transferfönster. Se honom medan ni kan – en kille med karisma.

HENOK GOITOM – AIK:

Kommentar:
– Det har grymtats lite på sin håll om Goitoms återkomst men det lär lägga sig om han hittar tillbaka till formen. Har ett väldigt stort spel i sig och kommer att bli en absolut nyckelspelare för AIK. Har många fina egenskaper och dessutom ett sinne för målet. En bra säsong för Goitom lär sudda ut alla frågetecken. En AIK-hjälte som spelat i La Liga  och som utstrålar stjärnstatus. Uppträder alltid med klass. En ledare som jag tror har beundran och respekt över klubbgränser.

JO INGE BERGET – Malmö FF:

Kommentar:
– Han är en ruskigt bra spelare och utan tvivel en av de allra skickligaste mittfältarna/forwards vi sett på ett bra tag i allsvenskan. Kraftfull och beslutsam och en spelare som väldigt ofta är effektiv. Sitter i en bra sits framöver och lockar med stor säkerhet klubbar från andra ligor. Nyckelspelare om Malmö ska krångla sig till Champions League. En spelare som för tankarna tillbaka till vikingatiden med allsvenskans mest säljande skägg. Även om Stefan Batan nog vill vara med på ett hörn.

MAGNUS WOLFF EIKREM – Malmö FF:

Kommentar:
– Man kan i princip kopiera texten från Berget och säga samma saker. Oerhört skicklig och en skarp poängspelare. Har en kreativ spelstil vilket alltid är sevärt. En högerfot utöver det vanliga och skön skärpa rent generellt. Potential att växa ytterligare finns dessutom. Potentialen är i allsvensk topp sedan måste han också få ut det över längre perioder också.

JILOAN HAMAD- Hammarby:

Kommentar:
– Efter några väldigt tuffa och skadefyllda säsonger i Tyskland tar Hamad ny sats i allsvenskan och Hammarby. Har en väldigt hög kapacitet och har redan visat klass under försäsongen. Lär bli den absolut viktigaste spelaren i Bajen och mår nog bra av det. Om han når tillbaka till sin fulla form lär han inte bli långvarig i allsvenskan denna gång. Underhållande spelstil och den största stjärna Hammarby värvat på många år. Dessutom inte i slutet av karriären och i en klubb som Bajen.

ANDREAS ISAKSSON – Djurgårdens IF:

Kommentar:
– Jag har väl egentligen aldrig varit någon stor fan av “Isak” men klart är att han är en profil. En av våra bäst målvakter genom tiderna. Ja, ni förstår, den tyngden bygger ytterligare på allsvenskans kommersiella värde. Bejublad återkomst ifjol och nu återförenad med Källström. Måste givetvis ha ett bra lag framför sig men känslan är också att han själv kan växla upp en nivå.

JESPER KARLSSON – IF Elfsborg:

Kommentar:
– Jag slänger in en ung och mycket intressant spelare. Lyckades få igång målskyttet lite under hösten i ett allmänt svagt Falkenberg. Har nu en bättre omgivning och står redo att ta nästa kliv. Med all säkerhet är det här en affär som Elfsborg planerar att göra stora pengar på i framtiden. Potentialen finns, hur snabb blir utvecklingen? En av de som har störst potential av alla. Kliver rakt in i “pannbandsligan” som har härjat förut i Borås-klubben. En golden boy-känsla. Haft ögonen på sig från Man United. Extra tyngd bakom hans namn.

KERIM MRABTI – Djurgårdens IF:

Kommentar:
– Fjolåret tog slut innan det ens började men nu är Mrabti tillbaka i fullt slag. Med den fart och finess han har i sig kommer motståndarna att få jobba hårt. Målmedveten och väldigt skicklig, och garanterat med stor revanschlusta. En spelartyp vi inte är bortskämda med i svensk fotboll. Har en stil på planen, energin och ett ansikte som gör intryck. Integritet.

ANDERS CHRISTIANSEN – Malmö FF:

Kommentar:
– Briljant. Lätt att förstå att han totalt kostar MFF säkert i 10-miljonersklassen. Han var, fram till sin skada, en av de absolut bästa mittfältarna i serien. Löpstark, spelskicklig och rent generellt en sådan där “box-till-box”-mittfältare de flesta tränarna vill ha i sitt lag. Visade med eftertryck varför han fick chansen att flytta till Serie A (även om det gick knackigt där). Jag gissar att många MFF:are håller tummarna att han denna säsong håller sig skadefri. En spelare av riktigt hög klass.

ALEXANDER FARNERUD – BK Häcken:

Kommentar:
– Vilket namn. Och vilken klass. För mig “för bra” för allsvenskan och ett namn precis vilken allsvensk klubb som helst drömt om – men det var Häcken som fick honom. Sommarvärvningen Häcken fick till förra året har nu en hel försäsong i sig vilket kommer att göra honom ännu bättre. En av seriens garanterat bästa offensiva spelare, bland annat för sin underbara vänsterfot. Kvick i tanken och tekniskt mycket skicklig. Lär göra massvis av poäng 2017.

ADAM LUNDQVIST – IF Elfsborg:

Kommentar:
– Kan inte låta bli att ta med den offensivt så skicklige vänsterbacken. Häftig. Farten, vänsterfoten och den utveckling han har haft på sitt defensiva spel är makalös. Om Lundqvist kan fortsätta det han påbörjat lär han snart packa väskorna för större liga och därmed bli landslagsaktuell också. Sevärd redan nu och med stor potential.

EMMANUEL FRIMPONG – AFC Eskilstuna:

Kommentar:
– Jodå, nog måste han ändå komma med här. Han har redan snackat en del och lever han upp till en bråkdel av det lär AFC bli väldigt nöjda. Ett cv som säger ganska mycket men nog finns det en del frågetecken. Det finns inga tvivel på att det finns oerhört mycket fotboll i den här spelaren, kan han leverera i helt ny omgivning ganska omgående? Helt klart en viss doft av “rubrik-spelare” runt den föredetta Arsenal-spelaren. Massor av charm och en självbild av det högre (säger man så?) slaget.

ABDUL RAZAK – IFK Göteborg:

Kommentar:
– Ett brutalt brokigt cv men också en känsla av att det verkligen finns mycket kvaliteter i den här spelaren. Har gjort matcher för Manchester City. Kan IFK Göteborg hålla honom hel och frisk kommer han att göra enorm nytta. Har förutsättningar att bli en av de absolut viktigaste blåvita spelarna – kan rent av vara skillnaden för IFK i absolut toppstrid – och inte. Ett namn och stil IFK i många år saknat, om han bara får fram sitt kunnande. En begåvad Mats Gren-värvning vad det verkar. Ja, jag är medveten om att jag sticker ut hakan genom att tro på den här spelaren som jag gör – men jag gör det. Jag vet vilka kvaliteter. Han kan bli sensationell och en av årets bästa värvningar.

SIMON THERN- AIK:

Kommentar:
– Ett namn som jag inte trodde skulle vara möjligt i allsvenskan redan nu. Lite hemlängtan från Holland har tagit den spelskicklige mittfältaren till AIK. En spelare som verkligen har “ett stort spel” i sig. Har ett låneår på sig att visa vad han kan och förutsättningar att han blir en nyckelspelare finns absolut även om konkurrensen är knivskarp. En av seriens bästa passningsspelare.

ANDREAS JOHANSSON – IFK Norrköping:

Kommentar:
– “Ante” har under de två senaste åren varit en av de ledande spelarna i topplaget IFK Norrköping. Smart om än inte alltid så “ren” i sitt spel. Betyder oerhört mycket för stabiliteten i Peking och dessutom väldigt nyttig i uppbyggnaden av det offensiva spelet. Håller väldigt hög klass.

KRISTOFFER OLSSON – AIK:
Kommentar:
– U21-kapten och en förmodad lysande framtid. Kommer att få slita hårt i tuff konkurrens men nog ska Olsson väl lyckas med det förr eller senare? Oerhört skicklig med bollen och väldigt passande för AIK:s sätt att spela. Har egentligen allt och har visat klass i matcher som mot Manchester United. En omslagskille med massor av talang. Utstrålar så mycket, nu återstår leveransen.

PAOLO JOSE DE OLIVERIA (Paulinho) – BK Häcken:

Kommentar:
– Ett lite tuffare 2016 än vad alla trodde då skadeproblemen blev för stora. Frisk är han givetvis ett namn för skytteliga-segern och kommer säkert att trivas med både tränare Stahres sätt att spela och den omgivning som nu finns att tillgå. Grymt skicklig på små ytor och en vass avslutare. Hittar han formen igen? Internationell i hela sitt sätt. Det där sydländska rytmen som vi borde ha mer av i allsvenskan.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Everton - Brentford Premier League
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0