• Publicerat 4 mars, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

I helgen avgörs det vilka lag som tar sig vidare till kvartsfinal i svenska cupen. Mycket kan fortfarande hända och ingen av grupperna är avgjorda. FotbollDirekt ger er alla förutsättningar inför den sista omgången. 

Det är mycket som står på spel när den sista gruppspelsomgången av svenska cupen spelas i helgen. Det är fortfarande inget lag som är helt klara för avancemang, och flera lag slåss om att bli en av de fyra bästa gruppettorna. Vilket innebär hemmaplansfördel i kvartsfinal.

Följande regler gäller:

– Endast ettan i varje grupp går vidare till kvartsfinal.
– De fyra bästa ettorna får spela på hemmaplan vid avancemang.
– Hamnar två eller tre lag på samma poäng avgör målskillnad.
– Vid samma målskillnad gäller flest gjorda mål.
– Vid lika många gjorda mål och samma målskillnad avgör inbördes möte.
– Går det fortfarande inte att urskilja då går det laget som är högst rankat av lagen vidare.

Grupp 1:
1. AIK, 6 poäng (4-0)
2. Dalkurd, 4 poäng (5-3)
3. GAIS, 1 poäng (2-3)
4. Kristianstad, 0 poäng (1-6)

Sista omgången:
GAIS – Kristianstad, söndag 16.
AIK – Dalkurd, söndag 16.

Kommentar:
AIK har satt sig i en bra position och har allt i egna händer i gruppfinalen mot Dalkurd och behöver bara en poäng för att ta sig vidare till kvartsfinal. För att i princip vara säkra på att få hemmaplansfördel i kvarten behöver man vinna matchen, men det kan mycket väl räcka med kryss också med tanke på den fina målskillnaden. För Dalkurd krävs det seger för avancemang. Matchen spelas på Skytteholm.

Grupp 2:
1. Halmstad, 4 poäng (6-2)
2. Vänersborg, 2 poäng (4-4)
3. Norrköping, 2 poäng (3-3)
4. Örgryte, 1 poäng (1-5)

Sista omgången:
Örgryte – Vänersborg, lördag 14.
Norrköping – Halmstad, lördag 14.

Kommentar:
Här finns det tre lag som fortfarande kan ta sig vidare. IFK Norrköping och Halmstad möts på lördag, och för Norrköping krävs det seger för att ha chansen till avancemang. Då gäller det också att man vinner med fler mål än Vänersborg om de skulle slå Örgryte på Valhalla i Göteborg. Halmstad är vidare vid seger och förmodligen också vid oavgjort med tanke på deras överlägsna målskillnad. Om Halmstad eller Norrköping skulle hamna på samma poäng, målskillnad och lika många gjorda mål blir det något av de allsvenska lagen som får förstaplatsen, eftersom de är högst rankade av lagen.

Grupp 3:
1. IFK Göteborg, 6 poäng (9-2)
2. IK Sirius, 6 poäng (7-0)
3. Ljungskile, 0 poäng (2-5)
4. Arameisk-Syrianska, 0 poäng (0-11)

Sista omgången:
Ljungskile – Arameisk-Syrianska, lördag 16.
IFK Göteborg – IK Sirius, lördag 16.

Kommentar:
IFK Göteborg behöver precis som AIK endast ett kryss i gruppfinalen mot Sirius för att ta sig vidare. Sirius behöver seger på grund av färre gjorda mål. För IFK Göteborgs del kan det också räcka med kryss för att bli en av de fyra bästa gruppettorna – och därmed få hemmaplansfördel i kvarten med tanke på de sju plusmålen.

Grupp 4:
1. Elfsborg, 4 poäng (5-2)
2. Falkenberg, 4 poäng (4-1)
3. Värnamo, 2 poäng (3-3)
4. Ytterhogdal, 0 poäng (0-6)

Sista omgången: 
Värnamo – Ytterhogdal, söndag 14.
Elfsborg – Falkenberg, söndag 14.

Kommentar:
Här är läget lurigare. Elfsborg är vidare vid seger mot Falkenberg, men det kan också räcka med kryss om Värnamo inte vinner med mer än två mål mot Ytterhogdal. Vinner Värnamo med tre mål går det laget som har flest gjorda mål vidare av lagen. 0-0 är med andra ord inget optimalt resultat för Boråsarna. Falkenberg är precis som Elfsborg helt klara vid seger. Precis som Halmstad har Elfsborg en extra räddningsplanka om man skulle hamna på lika många gjorda mål, samma målskillnad och lika många poäng. Elfsborg är högst rankat av lagen och går vid ett sådant scenario också vidare.

Grupp 5:
1. Landskrona BoIS, 4 poäng (4-2)
2. Trelleborg, 4 poäng (3-2)
3. Kalmar, 2 poäng (3-3)
4. Gefle, 0 poäng (2-4)

Sista omgången:
Trelleborg – Landskrona, lördag 16.
Kalmar – Gefle, lördag 16.

Kommentar:
Även här kan mycket hända. Både Landskrona och Trellborg är vidare vid seger, men Landskrona kan också gå vidare vid oavgjort om Kalmar inte vinner med mer än ett mål mot Gefle. Vid tvåmålsseger för Kalmar och kryss mellan BOIS och Trelleborg går laget med flest gjorda mål vidare. Egentligen samma läge som i grupp 4, med skillnaden att det här är ännu tajtare. Även i den här gruppen finns det ett möjligt scenario där två lag hamnar på samma poäng, lika många gjorda mål och samma målskillnad. I det här fallet är Kalmar högre rankat än Landskrona BOIS och tar sig därmed vidare om man hamnar på exakt samma målskillnad och samma antal poäng som Skånelaget.

Grupp 6:
1. Degerfors, 6 poäng (5-3)
2. Brommapojkarna, 4 poäng (4-1)
3. Djurgården, 1 poäng (2-3)
4. Helsingborg, 0 poäng (2-6)

Sista omgången:
Degerfors – Brommapojkarna, lördag 14.
Djurgården – Helsingborg, lördag 14.

Kommentar:
Degerfors vidare vid seger eller oavgjort mot Brommapojkarna. BP vidare vid seger. Degerfors har vid seger även chansen att gå vidare som en av de fyra bästa gruppettorna beroende på resultat i andra matcher. Djurgårdens hopp om att nå kvartsfinal dog när man inte lyckades slå Brommapojkarna på Grimsta i måndags.

Grupp 7:
1. Östersund, 6 poäng (7-2)
2. Hammarby, 4 poäng (6-5)
3. Varberg, 1 poäng (4-5)
4. Nyköping, 0 poäng (3-8)

Sista omgången:
Varberg – Nyköping, söndag 14.
Östersund – Hammarby, söndag 14.

Kommentar: 
Inga konstigheter här heller. Östersund vidare vid seger och kryss. Bajen vidare vid seger. Östersund har bra målskillnad och har goda möjligheter att ta sig vidare som en av de bästa gruppettorna.

Grupp 8:

1. BK Häcken, 6 poäng (7-1)
2. Örebro, 4 poäng (6-1)
3. Åtvidaberg, 1 poäng (2-4)
4. Norrtälje, 0 poäng (0-9)

Sista omgången:
Åtvidaberg – Norrtälje, söndag 16.
Örebro – BK Häcken, söndag 16.

Kommentar:
Ingen skillnad här. BK Häcken vidare vid seger och oavgjort. Örebro vidare vid seger. Häcken går troligtvis vidare som en av de fyra bästa gruppettorna vid vinst, men chanserna är även goda vid kryss. Detsamma gäller för Örebro om de skulle vinna.

NIKLAS SVENSSON