Foto: Bildbyrån

Hammarby går i morgon in i svenska cupens gruppspel, borta mot division 1-laget Nyköpings BIS. En historiskt stor publikmatch i Nyköping – inte sedan 1976 har man nått en liknande publiksiffra. Nu har extraläktare fraktats in till hemmaarenan Rosvalla IP.
– Det är som en hel fotbollsarena som byggs till tillfälligt, säger Nyköpings tf klubbchef Patrik Berglin till FotbollDirekt.se.

Division 1-klubben Nyköpings BIS tar i morgon emot Hammarby i premiären i svenska cupens gruppspel. Nyköping slutade sjua i Division 1 Norra förra säsongen och tog sig till gruppspel via kvalseger mot AFC United, som senare skulle ta sig upp i allsvenskan.

”Bissarna” hamnade i grupp 7 med Östersund, Hammarby och Varberg och det blev jackpot ur en publikmässig synvinkel – öppningsmatch på hemmaplan mot Bajen.

Den geografiska närheten mellan Stockholm och Nyköping (tio mil) borgar för ett stort bortafölje i morgon, och Nyköping har förberett sig på storpublik på hemmaarenan Rosvalla IP.

Det går egentligen bara in 1 000 personer på Rosvalla IP, men nu har arenan utrustats med extraläktare för att ta emot publiken.

– Ja, det är som en hel fotbollsarena som byggs till tillfälligt, säger Nyköpings tf klubbchef Patrik Berglin till FotbollDirekt.se.

– Vi har tagit hit en ståplatsläktare för Hammarbysupportrarna som tar 2 000 pers, och en sittplatsläktare för runt 650 pers. Och sedan är lite ståplats runtom planen. Det är klart att det hade varit skönt att ha en mer ”riktig” arena, sådana här gånger. Men vi är förberedda, det är inte första gången vi har sådana här matcher.

Senast det var allsvenskt besök var 2013 när IFK Göteborg gästade i svenska cupen. Men det blir mer publik i morgon. 2 800 åskådare får man in efter att extraläktarna kommit till.

– Mot Göteborg var det 1 600 åskådare. Nu har vi sålt 2 600 fram till i dag, så det här blir en större match.

Det blir med andra ord slutsålt, men inte publikrekord. Rekordet är i från 1971 med 4 210 åskådare när Nyköpings BIS mötte Saab IF. Däremot så har klubben inte haft 2 800 åskådare sedan 1976. Men något stort ekonomiskt tillskott innebär inte matchen för Nyköping.

– Det är stora kostnader med inhyrning av läktare. Matchen mot Hammarby är i stort sett en plus/minus-noll-affär. Sedan räknar vi med att ta in pengar på Östersundsmatchen istället. Direkt efter Hammarbymatchen så kommer den stora läktaren tas bort. Mot Östersund räknar vi med runt 900 åskådare.

Kul med en publikfest hur som helst?  

– Ja, publikfest kommer det definitivt att bli. På så sätt är det jättebra. Och det finns enormt mycket Hammarbysupportrar i Nyköping också.

Att det är ett intensivt arbete som pågår dygnet innan match visar sig inte minst i att samtalet avbryts flera gånger – Nyköpings klubbchef måste ordna med biljetthanteringen inför matchen.

– Det värsta är att det blir mycket på en och samma personer. Vi är bara tre stycken på kansliet som jobbar med det här evenemanget. Den här veckan har vi hyrt in personal bara för den här matchen.

– Rent säkerhetsmässigt tror jag vi klarar det med tillfälliga staket och avspärrningar. Vi har 30 säkerhetsvärdar, sedan tillkommer poliser och ordningsvakter. Jag tror inte det blir några sådana problem överhuvudtaget. Vi har inga supportrar heller.

Ni får inte stöd från folk i stan som vanligtvis inte går på matcherna?

– Jag tror inte de är jättemånga. Vårt publiksnitt brukar ligga på 300. Det är många Nyköpingsbor som kommer komma dit, men jag tror en majoritet av dem håller på Hammarby.

Om det blir ojämna styrkeförhållanden på läktarna så tror Nyköpings klubbchef att det kan bli jämnare ute på planen.
Klubben har flertalet spelare med allsvenska meriter i truppen. Unga spelare som inte tog plats i sina allsvenska klubbar; målvakten Edvard Setterberg från IFK Norrköping som har flertalet ungdomslandskamper på meritlistan bland dessa. Två nyförvärv har allsvensk bakgrund, i Pontus Nordenberg (tidigare Åtvidaberg) och tidigare AIK-anfallaren Christian Kouakou. Det finns även en tidigare Bajenspelare i laget, anfallaren Christoffer Hansebjer.

– Det är lite charmen med svensk fotboll, att division 1-lag faktiskt kan skaka om och ibland slå allsvenska lag. Skillnaden är inte så där jättestor som den ofta är ute i Europa. Det blir en del ”FA-cup-skrällar”, och vi slog ju bland annat AFC som gick upp i allsvenskan för att ta oss hit. Så chansen finns i morgon, absolut.