SALOU. Pawel Cibciki övade extra på skott under Malmö FF:s läger i Salou. Assisterande tränaren Jens Fjellström filmade tillslaget och Cibicki nötte efter träningarna.
– Jag såg att han stod och nötte och såg att en gång var fjärde får han till en bollträff som är jättesvår för en målvakt. Om vi kan göra en gång var fjärde till varannan istället så är det ju väldigt bra, säger assisterande tränaren Jens Fjellström till FotbollDirekt.se.

Under MFF:s träningsläger i Spanien så ägnade Pawel Cibicki en hel del tid åt att nöta skott. Jens Fjellström la en del tid på att filma det och visa för MFF-anfallaren hur han ska förbättra sitt skott.
– Poletten håller på att trilla ner riktigt rejält där. Han har ett jättespännande tillslag på gång. Alla har ju sett Cristiano Ronaldos träffar och en del andra som har fått till det där. Emil Forsberg är ju också jätteduktig på det där.

Hur mycket kan man peta på detaljer där för att få till ett visst skott?
– Det vi var ute efter var egentligen att filma bra och dåliga skott, så att man kan se vad som är skillnaden när det blir en bra träff kontra en dålig träff. Detta så att Pawel vet vad han ska söka för nånting när han går fram till bollen. För om man bara går fram varje gång och inte riktigt vet på vilket sätt man ska träffa bollen, på vilket sätt man ska ta ansatsen, vilket sätt man ska sätta stödjebenet, då blir det ju bara slumpen.
– Och nu tror jag att Pawel vet ganska så väl vad det är för olika moment han ska tänka på när han skjuter. Där han sätter ner stödjefoten är en jätteviktig del av det hela.
– Tidigare har han alltid satt sin fot vid bollen, och sen har han stegat bak och skjutit. Men det är inte där han ska sätta foten om han vill få den träff som han vill ha. Så då är det lika bra att börja med att sätta foten där han borde göra det.

Är det den största skillnaden mellan bra och dåliga träffar?
– Det finns ju de som är bättre experter på det här området än vad jag är. Men det vi kikar på är i alla fall var han sätter ned stödjefoten, var han träffar bollen, både på bollen och på foten. Och där vinklar han ut sin fot en del. Och sen när han släpper stödjefoten från marken. För om du får höften att hela tiden ha riktningen mot målet så får man all kraft i den riktningen som bollen ska gå.
– Ett gammal traditionellt sätt att skjuta så pendlar man igenom och så står man kvar på stödjebenet, så då får man en framåtrörelse men sen en vridning vilket innebär att en hel del av kraften åker ut åt sidan istället. Och det kunde vi se igår på Pawel. Men han har ganska mycket på plats redan så det är mest smågrejer.

Är det på hans eller ert initiativ?
– Jag såg att han stod och nötte och såg att en gång var fjärde får han till en bollträff som är jättesvår för en målvakt. Om vi kan göra en gång var fjärde till varannan istället så är det ju väldigt bra.

Är det bara Pawel som kört detta?
– När det gäller just tillslaget är det bara han.

MISSA INTE!
– Allt om Malmö FF – Gå till FotbollDirekts MFF-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM