Nyheter

KRÖNIKA: Dif och Blåvitt missar guldrace – rankar allsvenskans topp -4

ANNONS

Det fanns de som “tippade” allsvenskan 2017 innan vi fick julmust i butikerna innan julen 2016. Ingen lätt uppgift om man säger så och rent av dumt i mina ögon Jag gör ett försök att hitta toppen här och nu.Vem vinner och varför samt vilka blir de största utmanarna. Det är i princip lika svårt det. Med två månader kvar till premiären.

Det händer saker i de allsvenska klubbarna i rask takt. Det spelas träningsmatcher både på hemmaplan och i utlandet och “Silly season” har visat sig från sin vassaste sida. Det är generellt dumt att haussa det som sker allt för mycket, men vi kan konstatera att allsvenskan 2017 på förhand ser ut att kunna bli hetare än någonsin.

Nog om det, nog om allt. Här kommer mitt tips till vilka som vinner SM-guld (som jag eventuellt korrigerar innan premiären) och de som skuggar närmast. Även korta kommentarer på några som “kanske, kanske, kanske” kan hota. Men här och nu är min känsla denna:

  1. Malmö FF
  2. AIK
  3. BK Häcken
  4. IF Elfsborg

***

Motiveringar:

Att Malmö FF ska tippas i toppen känns mer eller mindre oundvikligt. Truppen är i stort sett oförändrad och den är i alla fall inte svagare. Nye tränaren Magnus Persson tar över de regerande mästarna och har enligt eget önskemål “uppgraderat” sin backlinje (ut med Kari Arnason och in med danske Lasse Nielsen). Behrang Safari med en försäsong i kroppen är en klass bättre och egna produkten Frans Brorsson kommer att ge Rasmus Bengtsson en hård kamp om speltiden som mittback. Konkurrensen i övriga lagdelar är benhård och det blir bland annat intressant att se hur väl Persson kan få Markus Rosenberg och Pavel Cibicki att fungera ihop på topp. Det som kan sätta käppar i hjulet för MFF är på förhand två saker: Flera bärande spelare med utgående avtal och det stundande kvalspelet till Champions League. Kommer man klara av att hålla fokus?

Allan Kuhn vann guld men fick lämna, Persson måste leverera på alla fronter. Det är så det ser ut.

AIK har formerat om en del och i skrivande stund “saknas” ett eller två namn, båda två forwards. Värvningen av Kristoffer Olsson och lånet av Simon Thern är båda två affärer av väldigt hög klass. De antal skickliga mittfältare Rikard Norling har till sitt förfogande är högt och allt handlar här bara om att hitta rätt balans offensivt/defensivt. Kan Björn Wesström hitta en eller två “potentiella skyttekungar” för en del av Isak-pengarna blir AIK ett livsfarligt hot om guldet. Förlusten av Ebenezer Ofori är större än vad många tror men de spelskickliga värvningarna kan nog “täppa till” den luckan. Åtminstone minimera skadan av det tappet. Henok Goitom då? Kanske, men jag undrar i så fall varför det dröjer? Målvaktsvalet verkar bli Oskar Linnèr som inte har så många allsvenska matcher i ryggsäcken men som ändå på något underligt vis känns som ett gott val. De insatser han har gjort har bådat gott för AIK.

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag (och många andra) tror att BK Häcken ska utmana om guldet. Jag kan inte hitta en klubb jag trott mer på de senaste 10 åren utan att egentligen vara nära någon gång. Varför sätter jag dem då som trea nu?

-Jag har stor respekt för tränaren Micke Stahre och hans facit i svensk fotboll är ruskigt bra. Stahre hade aldrig tagit det här jobbet om inte förutsättningarna för en placering i toppen varit möjligt.

– Fjolårets sommarvärvningar av Alexander Farnerud och Rasmus Lindgren kommer att visa sig ännu mer denna säsong. Det är två högklassiga spelare vi pratar om här. Dessutom har man nu plockat hem oerhört nyttige mittfältaren Erik Friberg som kommer att tillföra massor för helheten i Micke Stahres lagbygge.

-Lugnet. Fast Häcken “satsar” är det väldigt otroligt att den breda massan kommer att sätta något hårt tryck på klubben. De får jobba vidare på sitt håll. hade motsvarande värvningar och nysatsningar gjorts i annan icke nämnd storstadsklubb hade vi sett feta rubriker. Det Häcken gör får en lite notis i GP eller liknande.(inget ont om det men ni fattar poängen). Kanske är det vad man förtjänar efter flera år då man “svikit” alla som tippat dem i toppen. I år är det dags på riktigt. (Igen).

Jag vet knappt varför men IF Elfsborg håller jag fortfarande som ett topplag utan att de egentligen levererar. Jag gör det igen. Magnus Haglund har ett väldigt fint spelarmaterial och nu måste han faktiskt prestera eller dra. Typ. Kan Emir Bajrami hålla sig frisk? Kan Jesper Karlsson ta nästa steg? Kan Jocke Nilsson växa ut till den där vänsterfotade toppmittbacken alla tror att han kan bli? Gör Viktor Prodell 15 mål? Kan Issam Jebali fortsätta att vara så bra som i höstas (och därmed “ersätta” Viktor Claesson?).

Fler frågor än svar men mitt tips grundar sig naturligtvis på att det är fler Ja än Nej på ovanstående frågor. Det måste Magnus Haglund också hoppas på.

***

Ja, jag vet. Djurgården har ju värvat Kim de måste ju vara med?? Hysèn gör mål igen så Blåvitt då?

Det vore underligt om alla tackar, bockar och ger sitt tysta medgivande till ovanstående tips. Alla har rätt att hoppas och tro.

Ja. Men nej. Djurgården har (igen) gjort ett väldigt bra transferfönster (inte minst Olunga-affären) men det saknas offensiv spets. Kerim Mrabti är frisk, det är ett jätteplus, Haris Radetinac kommer att vara spelklar innan eller i närtid av den allsvenska premiären. Det är givetvis också jättebra för Djurgården. Men håller backlinjen och vem ska göra målen? Visserligen bara två frågor men dessa två är så pass stora att jag inte kan se Djurgården i toppen. Özcan Melkemichel har fått sin stora chans att etablera sig i allsvenskan och sportchefen Bosse Andersson drar sitt strå till stacken. Men ska det på allvar pratas om att utmana kan inte Mr Andersson ta semester än på ett tag. Han behöver leverera minst en forward. En riktigt bra sådan.

IFK Göteborg är en tung och etablerad klubb med en god spelartrupp. Men jag ser inte spetsen. Med en (förmodat) ung målvakt som förstaval kan det svaja lite i de bakre leden, åtminstone inledningsvis. Pontus Dahlberg är ung och mycket lovande men kan han motsvara kraven omgående? Framåt hittade Mats Gren förra säsongen ett guldkorn i Omarsson, kan han hålla samma nivå nu? Tobias Hysèn har startat försäsongen väldigt bra, men det är en lång säsong. Klarar han verkligen att vara den som leder Blåvitts offensiva styrkor hela 2017? Jag tror inte det.

***

Ni märker, och jag känner, att jag svävar ut rejält i många om och men. Det är så det är. Det är svårt och en gissningslek men någonstans kan jag inte hitta motiveringar som ändrar min nuvarande uppfattning. Det är idag den 12 februari. jag återkommer i ärendet.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 15 april
18:30 Fiorentina - Genoa Serie A
19:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Gefle - Degerfors Superettan
19:00 Silkeborg - Nordsjälland Superligaen
19:00 Örgryte - Brage Superettan
19:10 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
19:30 Hoffenheim - Köln Bundesliga damer
20:45 Atalanta - Verona Serie A
21:00 Chelsea - Everton Premier League
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Watford - Hull Championship
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0