Nyheter

Norrköpings höll undan – nära att tappa jätteledning

IFK Norrköping besegrade finska HJK Helsingfors under torsdagskvällen i en träningsmatch. Slutresultatet blev 4-3 efter att Norrköping hade en imponerande 4-0-ledning efter den första halvleken.

Hammarby, HJK Helsingfors och IFK Norrköping möts i en miniturnering som avgörs på Tele2 Arena. Under onsdagen är det Norrköping och Helsingfors som mötte varandra.

IFK Norrköping har blandat och gett under försäsongen. I kvällens match fick laget en drömstart med en 3-0 ledning redan efter 18 minuter. Där och då var känslan att Helsingfors skulle få sig en rejäl överkörning. Norrköping gjorde även 4-0 innan halvtidsvilan.

Men när den andra halvleken drog igång kom Helsingfors igång. Under 17 minuter i den andra halvleken gjorde finnarna tre mål och gav liv i matchen igen. Men trots några fina chanser kom aldrig kvitteringen och Norrköping höll undan och vann matchen.

IFK Norrköpings startelva: Langer – Wahlqvist, Castegren, Fjóluson, Telo –  Bärkroth, Dagerstål, Sjölund, Eliasson – Andersson, Holmberg.

HJK Helsingfors startelva: Dähne – Rafinha, Obilor ,Dahlström, Jalasto – Vincent, Kaufmann, Pelvas, Mensah, Pirinen – Morelos

Läs om matchen här nedan:

Minut 90 + Domaren blåser i visslan och matchen slutar 4-3 till Norrköping.

Minut 90 – Det är fortsatt grinigt på planen och båda lagen smäller på hårt i närkamperna.

Minut 88 – Helsingfors lyfter in frisparken och får också iväg ett avslut som Langer kan hålla.

Minut 87 – Rejält irriterat på planen efter att Sebastian Andersson går hårt in i en nickduell. Finnarna får frisparken efter ruff där flera spelare från båda lagen är inblandade.

Minut 85 – Vi får se vad Helsingfors kan hitta på under avslutningen av matchen. Nu var det ett tag sen laget lyckades skapa något farligt.

Minut 81 – “Peking” fortsätter att lufta bänken. Unge isländska nyförvärvet Alfons Sampsted kommer in för Fjolursson.

Minut 79 – Unge Jeahze kommer in och byter med Bärkroth som har gjort en fin match, framförallt i den första halvleken.

Minut 77 – Nära en kvittering från finnarna. Morelos rinner igenom men blir trängd i avslutsläget och Langer kan rädda med sitt huvud. Nära nära för Helsingfors där.

Minut 70 – Norrköping byter ut Eliasson och in kommer istället Moberg Karlsson.

Minut 70 – MÅL! Helsingfors reducerar på nytt! Pirinen nickar in en hörna och nu skiljer bara ett mål mellan lagen. 4-3 och nervöst för IFK som håller på att tappa 4-0 ledningen från den första halvleken.

Minut 68 – HJK vinner bollen på offensiv planhalva och Mensah kan driva in i straffområdet och får ett finfint skottläge med sin vänsterfot, men Langer gör en klassräddning. På den efterföljande hörnan tvingas Norrköpingsmålvakten göra en ny räddning.

Minut 66 – Pigge Eliasson får ett fint skottläge till vänster inne i straffområdet men avslutet (med hans “andra” fot) smiter tätt utanför. Matchen har verkligen öppnat upp sig när Helsingfors vill framåt.

Minut 62 – Andreas Johansson tappar bollen enkelt och Helsingfors kan sånär utnyttja bollvinsten men passningen mot en fri Morelos är för lång. Strax efteråt gör Morelos mål, som direkt blir avvinkat för offside. Nu behöver Norrköping se upp annars kan ledningen krympa ännu mer.

Minut 59 – Bärkroth snurrar upp sin försvarare och fixar en ny hörna. Innan den slås byter Norrköping in Eric Smith och Andreas Johansson mot Daniel Sjölund och Filip Dagerstål.

Minut 57 – MÅL! Dahlström med ett nytt distansskott. Den här gången styrde skottet på två “Peking”-spelare innan den mötte nätrasslet. 4-2 och Helsingfors gör match av det här igen.

Minut 55 – Helsingfors har fått mer energi av målet och jagar efter bollen längre upp i planen. Ny kontring där finnarna får två avslutslägen men Norrköpingsförsvaret kan täcka undan.

Minut 53 – MÅL! Helsingfors reducerar, efter en fin spelvändning snappar HJK:s Sebastian Dahlström bollen utanför straffområdet och dunkar in 4-1 via ribban. Ett riktigt klassmål från Helsingfors mittfältare.

Minut 50 – Helsingfors lyckas behålla bollen under en lite längre stund på offensiv planhalva men bollen rensas till slut bort från “Pekings” straffområde. Finnarna har svårt att komma till avslutslägen.

Minut 47 – Norrköping fortsätter vinna bollen högt. Nyinbytte Skrabb hittar Wahlqvist med ett inlägg som lägger ner den för Bärkroth. Volleyskottet går dock över.

Minut 46 – Andra halvlek har dragit igång. Simon Skrabb har ersatt Kalle Holmberg, annars fortsätter IFK Norrköping som de startade matchen.

Analys i halvtid – Norrköping har varit effektiva framåt, visst, men laget har också skapat flera målchanser som inte har resulterat i mål. Presspelet och det kollektiva försvarsspelet har fungerat väldigt bra hittills och Helsingfors har inte lyckats skapa några egentliga chanser från det egna passninsspelet än så länge. Men det är också viktigt att betona att finnarna flera gånger har gett bort bollen i farliga positioner.

Framförallt yttrarna Niclas Eliasson och Nicklas Bärkroth har varit pigga och ser redan ut att vara redo för allsvenskan 2017. Tillsammans med anfallsparet Holmberg och Andersson har den offensiva kvartetten mängder med allsvensk kvalité.

Minut 45 – Första halvlek är över.

Minut 44 – Holmberg får en tuff smäll i bakhuvudet och ligger kvar en stund men kan sedan resa sig och spela igen.

Minut 37 – MÅL! Norrköping spelar sig fint igenom central i planen och ut på vänsterkanten. Därifrån hittar Telo Eliasson utanför straffområdet vars skott styr på en försvarare in i mål. 4-0.

Minut 35 – Eliasson drar återigen fram på vänsterkanten och fixar fram en hörna. När den sedan slås in är Castengren först men hans volleyskott går utanför.

Minut 29 – Helsingfors får lite tryck mot Norrköping som tvingas slå undan till hörna, när den rensas undan drar Bärkroth iväg längs vänsterkanten men hans inspel kan slås undan.

Minut 26 – Eliasson kommer runt på vänsterkanten och slår in ett hårt inlägg längs marken mot Holmberg men en finsk försvarare hinner emellan och kan bryta. Bud på fler mål från Norrköping.

Minut 18 – MÅL! Kalle Holmberg snappar upp en bakåtpassning utanför Helsingfors straffområde och kan runda målvakten och enkelt rulla in 3-0. Det är en fullständig överkörning från det allsvenska laget som har radat upp målchanser.

Minut 17 – Finnarna spelar sig snabbt och enkelt igenom Norrköping och Morelos får ett skottläge i straffområde, men Castengren hinner dit med en block precis i tid. Annars hade nog en reducering varit ett faktum.

Minut 15 – Tempot har gått ner en aning efter den våldsamma starten från Norrköpings-sida. Helsingfors försöker hålla i bollen medan Norrköping snabbt försöker komma till målchanser när de vinner bollen.

Minut 11 – Helsingfors med sin första farlighet, Mensah driver upp bollen hela vägen från egen planhalva och får iväg ett avslut som Langer enkelt kan fånga in.

Minut 8 – MÅL! Norrköping rullar upp Helsingfors fullständigt. Efter en spelvändning kommer Bärkroth runt sin försvarare på högerkanten och efter ett nära inspel kan Sebastian Andersson enkel stöta in bollen i mål.

Minut 6 – Norrköping har fått en perfekt start på matchen och pressar finska Helsingfors som har det jobbigt under inledningen av matchen. Bara minuter efter målet har IFK haft två fina skottförsök.

Minut 3 – MÅL! Redan efter tre minuter springer Bärkroth i djupled och rundar enkelt en finländsk försvarare och ge ledningen till Norrköping.