• Publicerat 8 februari, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Niklas Svensson. Nermin Karic på Arlanda tillsammans med agenten Martin Klette (till höger) och mentorn Fredrik Söderström (till vänster).

I måndags kunde FotbollDirekt avslöja att den svenske Norrköping-talangen Nermin Karic har skrivit på för italienska Genoa. I dag fick vi ett exklusivt möte med spelaren och hans agent Martin Klette innan planet lyfte till Italien.

Nermin Karic var förra säsongen utlånad från Norrköpings ungdomsorganisation till division två-klubben Sylvia, och hade inför årets säsong hoppats på en plats i A-truppen. Så blev det inte för mittfältaren som i stället blev erbjuden ytterligare en säsong i division två. I dag lyfter han mot Italien för en flytt till italienska Genoa. För FotbollDirekt berättar han om den sensationella utvecklingen:

– Det var via en av våra kontakter i Italien som Martin (Klette) såg till att jag fick ett provspel. Sen åkte jag dit i två veckor och gjorde det så pass bra att de erbjöd mig ett kontrakt, säger Karic och utvecklar.

– När jag sa hejdå till tränaren sa han att han ville ha mig där och att han hade sagt det till klubbdirektören. Så det var väl då jag fick första intentionen på att något var på gång.

Hur gick tankarna då du förstod att Genoa var intresserade av dig?

– Jag har alltid följt Serie A så det var speciellt eftersom jag gillar italiensk fotboll. Det är en stor klubb, Italiens äldsta, så det var mäktigt på så sätt.

– Men samtidigt är det bara ett delmål mot de ytterligare steg jag vill ta för att nå den absoluta nivån, säger han.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?

– En fysisk spelare med bra och funktionell teknik. Jag läser spelet bra och är en naturlig ledare som tar för mig väldigt mycket.

Just den mentala aspekten är något som spelarens agent Martin Klette är noga med att lyfta fram när han beskriver Karics egenskaper. Han menar att 17-åringen har en speciell egenskap som många andra svenska spelare saknar.

– Nermin är speciell på det sättet att han har en väldigt stark karaktär. Efter att ha jobbat med detta i 21 år ser man mängder med talanger, men många brister i just karaktären, där är Nermin unik och det har också Genoa uppmärksammat, säger Klette och fortsätter.

– Man kan alltid vara fundersam när en ung svensk spelare ska flytta utomlands. Men i det här fallet är jag inte orolig. Nermin har bättre karaktär än vad en genomsnittlig svensk spelare har.

Nermin själv fyller i.

– Jag blir aldrig nöjd, oavsett hur bra det går. Jag vill alltid bli bättre och det tror jag är min största styrka. Jag har aldrig varit en nyckelspelare i lagen jag spelat i, utan har i stället kämpat mest och tränat bäst.

Fredrik Söderström, som är Karics mentor, var med när mittfältaren provtränade med den italienska klubben tidigare i januari.

– Under en träning var han totalt dominant. Då förstod jag att han platsade i det här laget, säger han.

Mittfältaren har skrivit ett 1,5 årskontrakt med option på ytterligare ett år med den italienska klubben. Unikt, enligt Martin Klette, som menar att Genoa i vanliga fall inte skriver kontrakt med så unga spelare och betalar dem en lön. Dessutom tror han inte det är omöjligt att kontraktet förlängs när spelaren fyller 18.

– Enligt FIFA:s regler får en spelare inte skriva ett kontrakt som är längre än tre år med spelare under 18 år. Det skulle inte förvåna mig alls om Genoa väljer att förlänga kontraktet ytterligare när han fyllt 18 år.

– Att Genoa alltså har skrivit har ett kontrakt och att Nermin som med deras mått mätt fått bra betalt är unikt. För en klubb som Juventus eller Inter hade det inte varit det. Men för Genoa är det ovanligt att det sker.

I Genoa spelar landslagsmittfältaren Oscar Hiljemark. Men 17-årige Karic har varken rådfrågat honom eller någon av de andra svenskarna som just nu spelar i den italienska högstaligan.

– Jag tror man måste se det med egna ögon för att förstå hur miljön är jämfört med Sverige. När jag kom ner var det som att komma till en annan värld. Allt handlade om fotboll, både på plan och utanför på fritiden.

I Sverige diskuteras det ofta huruvida det är bra eller dåligt som ung svensk fotbollsspelare att flytta utomlands – hur resonerade du?

– Norrköping ville att jag skulle spela i Sylvia i ytterligare ett år, men jag kände inte att det passade mig. Jag kände att jag var redo för högre höjder och ville mer med min fotboll än spel i division två.

På plats för att säga hejdå till sin son på flygplatsen var Nermins pappa, Emir Karic. Han erkände att han blev överraskad när hans son berättade om den italienska klubbens intresse.

– Man var lite chockad och trodde nästan inte på det. Men sedan smälte det in och jag har alltid vetat att han när som helst kommer slå igenom.

Till en början blir det dock spel i Primavera-laget för Nermin Karic. Men ska vi tro talangen själv är det knappast någon slutdestination.

Vad gör du om ett och ett halvt år?

– Då hoppas jag att jag gjort Serie A-debut, säger han.

NIKLAS SVENSSON