Foto: Bildbyrån

Michael Olunga lämnar Djurgården, efter bara en säsong i allsvenskan – en transfer värd runt 40 miljoner kronor. Men enligt uppgifter till FotbollDirekt så försvinner en del av pengarna. När alla inblandade parter fått sin del så har Djurgården kvar omkring 30 miljoner kronor – pengar Djurgården får direkt. 

Michael Olunga skrev i mitten av februari 2016 på ett fyraårskontrakt med Djurgården. Nu drygt elva månader senare så lämnar han klubben. Detta efter en allsvensk debutsäsong som började trögt men utmynnade i en formidabel höstsäsong med tolv mål på 13 matcher och en femteplats i allsvenskans skytteliga.

Nu är han på väg lämna för kinesiska Guizhuo Hengfeng Zhicheng FC – Expressen har tidigare avslöjat att klubbarna är överens och att det handlar om en övergångssumma på omkring 40 miljoner kronor.

I dag så gick Transfermarkt China ut med att affären är klar. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så återstår detaljer men det handlar om ett treårskontrakt för Olunga med den kinesiska klubben.

Det ska enligt våra uppgifter handla om knappt 4 miljoner euro i övergångssumma för Olunga, motsvarande drygt 38 miljoner kronor. Den kinesiska klubben kommer betala ut alla pengar direkt istället för som ofta är fallet bland europeiska klubbar, genom delbetalningar. Pengar för ersättare och andra nyförvärv kommer alltså kunna användas direkt för Djurgården.

Dock så tillfaller inte hela den nämnda summan Djurgården. När klubben för knappt ett år sedan köpte Olunga från hans kenyanska klubb Gor Mahia så var det enligt FD:s uppgifter för 125 000 euro, motsvarande knappt 1,2 miljoner kronor.

Klubben kommer inte gå lottlös när Olunga nu säljs vidare och enligt våra uppgifter så har de rätt till en del av övergångssumman, liksom inblandade agenter och det som till sist tillfaller Djurgården blir omkring 30 miljoner kronor. Fortfarande klubbens största försäljning någonsin. Nettovinsten på Olunga (hans lön i Djurgården ej inräknad) blir runt 28,8 miljoner kronor.

Transfern placerar Olunga på en topp tio-lista över allsvenskans största transfers någonsin – Isac Kiese Thelin från Malmö FF till Bordeaux (2015) för 38 miljoner kronor hamnade på plats 8 när FD sammanställde en topplista före jul i fjol. Förändringar där i och med Alexander Isak till Borussia Dortmund och även nu med Olunga till Guizhuo Hengfeng Zhicheng. Här räknas då hela övergångssumman, och inte de pengar som försvunnit på vägen.

FD har varit i kontakt med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson som avböjer att kommentera.


MISSA INTE! 

Allt om Djurgården – Gå till FotbollDirekts Djurgården-sida
Olunga-affär – öppning för Källström?: ”För bra för att vara sant”
 AVSLÖJAR: Rubios nya klubb – här fortsätter tidigare Djurgårdstalangen

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll