Foto: Bildbyrån

Sunderlands succésvensk Joel Asoro tar hem utmärkelsen ”Sveriges bästa anfallare under 18 år” efter ett år som bland annat innehöll debut i Premier League och avancemang till U21-EM. 
– Det kommer som en chock faktiskt, jag visste inte att priset fanns! Men det är klart att det är roligt, säger Asoro till FotbollDirekt.

Under sommaren 2015 lämnade jämnåriga Joel Asoro och Joseph Colley (födda 1999) Brommapojkarnas ungdomslag och blev ungdomsproffs i Sunderland respektive Chelsea. Än så länge har båda flyttarna gått bra. Tidigare i veckan fick Colley utmärkelsen ”Sveriges bästa försvarare under 18” och nu tar Asoro hem samma pris för anfallare. 

Men Asoro har kommit ett steg längre. I höstas debuterade han som yngste svensk, och Sunderlands yngsta spelare någonsin i Premier League, blott 17 år och 117 dagar i matchen mot Middlesbrough.
– Det var helt sjukt asså, hela atmosfären, man blir chockad. Det är helt annat än att sitta på läktarna eller på bänken. Det går väldigt snabbt men allt har gått bra.

Några dagar senare fick han starta för klubben i Ligacup-mötet med League One-laget Shrewsbury Town. Det har också blivit ett inhopp i FA-cupen mot Burnley. Under våren har han mest hållit till i reservlaget men han tränar regelbundet med A-truppen.
– Det har faktiskt gått bra. Säsongen startade väldigt bra och jag kom rätt snabbt upp i A-laget och fick både träna och spela med dom. Det har flutit på med cupmatcher, jag lirade senast i veckan så det har gått bra.

Hur ser den närmsta framtiden ut?
– Jag tänker bara på nu, det som händer nu, vad jag måste göra nu. Sen är det klart att man har lite målsättningar och sådär. Jag vill spela regelbundet i Premier League.

Hur långt tror du att du kommer att nå inom fotbollen?
– Jag har alltid drömt om Real Madrid och den spanska ligan.

Joel Asoros rival och kompis från tiden i Brommapojkarna, AIK:s Alexander Isak, är väldigt nära att skriva på för just Real Madrid. Men det finns ingen avundsjuka från Asoros sida.
– Vi har spelat mot varandra hela tiden ända sen vi var små. Man ska alltid vara glad när någon annan lyckas och speciellt när man känner personen. Jag är inte förvånad, han har alltid varit duktig och han har gjort det väldigt bra i allsvenskan, han har presterat. Det hjälper mig och ger mig energi, han visar att det inte är omöjligt.

Under säsongen har 17-åringarna spelat tillsammans i U21-landslaget men på frågan om de kommer att spela tillsammans i A-landslaget är Asoro ödmjuk.
– Självklart hade det varit kul, jag hade inte tackat nej till det. Sen vet man inte om man ens blir uttagen. Jag ska ju dit först. 
Till det riktiga landslaget är det ett ännu större steg. Det gäller att jobba hårt och visa i klubblaget att man förtjänar det. Det är i klubblaget som man utvecklas.

FotbollDirekt avslöjade tidigare i veckan att Joseph Colley har allsvensk intresse efter sig. Men att lämna Sunderland för att få regelbundet A-lagsspel är inte speciellt viktigt för Asoro just nu.
– Kommer det utlåningar så får man ta det då. Men jag har inte hört något. Jag trivs väldigt bra här och det är inga 17-åringar som spelar i Premier League om man säger så. Jag har inte bråttom.

MISSA INTE
– FD TALANG – Sveriges bästa målvakt: ”Har hejat på Blåvitt sedan barnsben”
– FD TALANG: Sveriges bästa försvarare: ”Conte är en skön tränare”
– Isak och Asoro har en historia tillsammans