FD:s TALANGPRIS. Han knackar på dörren till en allsvensk debut för IFK Göteborg. Nu har Pontus Dahlberg blivit framröstad till Sveriges mest talangfulla målvakt i FotbollDirekts stora talangpris.
– Att få spela för IFK i allsvenskan är det kortsiktiga målet som jag har nu, säger han till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborgs 17-åriga målvaktstalang Pontus Dahlberg inledde sin karriär i Älvängens IK men tog klivet till sin favoritklubb 2015. Efter ett år i ungdomslaget tillhörde målvakten A-truppen under större delen av fjolårs-säsongen och har tagit platsen som förstemålvakt i Sveriges U19-landslag. Nu har FotbollDirekts jury utsett honom till Sveriges största målvaktstalang under 18 år.
– Det känns roligt såklart, ett kvitto på att man har gjort det bra, men jag försöker att inte förstora upp det. Jag koncentrerar på att göra det bra i klubblaget men det är klart att det är roligt.

FotbollDirekts jury, som bland annat innehåller flera tidigare spelare och ledare på elitnivå, har röstat fram Göteborg-sonen och det gör priset mer speciellt menar Pontus.
– Det är klart att det är roligare att det är folk som har den erfarenheten som har röstat fram mig än om de inte skulle ha den erfarenheten. Det betyder mer när man vet att de som har röstat är kunniga.

Inför säsongen flyttades Pontus upp till IFK:s A-lag där han har varit med och tränat under säsongen, även om han mest har stått i reservlaget.
– Jag fick vara med i A-laget under nästan hela säsongen. Det var utvecklande att få känna på atmosfären i allsvenskan och också i Europa League-kvalet. Det var en lärorik säsong eftersom jag fick träna nästan en hel säsong med A-laget så det var en bra säsong tycker jag.

Vad betyder IFK Göteborg för dig?
– Den betyder mycket. Jag har hejat på klubben ända sen jag var liten så det är klart att den betyder mycket för mig.

Vad har du för personlig målsättning inför nästa säsong?
– Att få spela för IFK i allsvenskan är det kortsiktiga målet som jag har nu. Sen är det att komma ut i någon av de större ligorna men det kommer senare, det är ett långsiktig mål.

Den 17-åriga målvakten har haft Real Madrids tidigare målvaktsstjärna Iker Casillas, numera i FC Porto, som förebild sedan treårsåldern. Även om deras spelstilar skiljer sig åt.
– Jag försöker avvärja situationer innan de uppstår. Jag försöker vara ute på djupledsbollar så att det inte behöver bli ett friläge. Inte riktigt som Neuer, han har en egen spelstil men jag försöker att komma ut på bollar utanför straffområdet och vara aktiv i luften.

Varför har just du lyckats vara så långt fram i utvecklingen redan?
– Det är nog för att jag lägger x antal timmar i veckan på extraträning. Sen går jag alltid in 100 procent när jag har bestämt mig för något. Vilket jag har gjort nu.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM