Foto: Bildbyrån

Han kom till Hammarby som ett oskrivet kort, gjorde succé på våren och blev derbykung. På hösten gick det tyngre för brasilianske anfallaren Alex, och i november stod det klart att han skulle lämna. Här berättar Alex om kontraktsturerna, känslorna för Bajen-supportrarna, och om sin fotbollsframtid:
– Jag hade gärna stannat i Hammarby. Supportrarna var otroliga. Kanske kan jag spela där igen i framtiden, säger Alex till FotbollDirekt.se.

I mitten på november stod det klart att det inte blev någon fortsättning i Hammarby för Alex. Den brasilianske anfallarens kontrakt gick ut och det blev ingen förlängning.

Nu befinner Alex sig hemma i 30-gradig värme i Rio, långt från svensk försäsongskyla. Men det låter på honom som att han gärna att tränat med Bajen i snön på Årsta IP istället.
Han berättar om turerna när han lämnade klubben:

– Jag fick ett förslag från Hammarby som jag sade nej till, och jag väntade mig ett nytt. Innan jag åkte till Brasilien på semester i november, så sa klubben att det var deras sista förslag, säger han och fortsätter:

– Men det var inte kontraktet som var problemet egentligen, utan det var mer min situation sportsligt. Jag fick spela mycket men jag blev ofta utbytt tidigt i matcherna, det var en svår situation. Så jag väntade ut situationen med Nanne (Bergstrand), om han skulle stanna eller inte, innan jag bestämde om jag ändå skulle ta deras erbjudande. Jag sa till Mats (Jingblad) efter säsongen; ”jag åker tillbaka till Brasilien, om du har nyheter om tränarläget, så hör av dig”.

– De hörde inte av sig, och nu har jag sett att de fått en ny coach. Jag fick ingen mer information från dem, utan jag läste att det var klart med en ny tränare från Danmark. Sedan såg jag vilken klubb det var han kom i från…

Det visade sig att det handlade om Jakob Michelsens klubb SönderjyskE. En klubb som Alex var aktuell för i höstas:

– Jag fick ett bud från just hans klubb i Danmark. Men det var innan det var klart ens att Nanne skulle lämna. Det var fortfarande aktuellt med Hammarby om nytt kontrakt då. Det blev inget med den klubben. Och nu har tränaren lämnat dem och gått till Hammarby. Det är en lustig situation, att det blev så.

Hade det kunna leda till en öppning för fortsättning med Hammarby, att just den tränaren är där nu?

– Jag vet inte, budet kom till min agent, det var ett bud från klubben antar jag. Men jag tror att den nye tränaren känner till mig. Att de har en ny coach är väldigt positivt. Jag har inget emot Nanne egentligen, men det var en svår situation för mig under honom och med en ny tränare blir det en nystart för alla, för hela klubben.

– Men jag har ingen kontakt med Hammarby längre, ingen kontakt med Mats eller någon annan. Om de skulle kontakta mig igen, det är klart att jag skulle vara intresserad. Jag har jättebra minnen av Hammarby och självklart skulle jag vilja komma tillbaka. Men det ser svårt ut nu. Kanske jag kan återvända någon gång i framtiden, vem vet.

Samtidigt som Alex är öppen med att han gärna haft en annan tränare en Nanne Bergstrand så är han självkritisk kring sin enda säsong i Bajen. Målen blev färre under hösten, och speltiden knappare.

– Min andra halva av säsongen i Hammarby… det var inte bra, jag spelade inte så bra som jag kan. Det var det som förstörde lite kanske. Om jag kunnat fortsätta som jag gjorde under våren så kanske situationen varit annorlunda.

– Min dröm var att fortsätta, vara med och göra Hammarby till ett topplag. Vi var ett lag för mitten av tabellen i fjol, men Hammarby förtjänar bättre.

Någon återkomst till Hammarby eller till allsvenskan lär det alltså inte bli i nuläget. Enligt uppgifter till FD så finns det bud från klubbar i Mexiko och i Polen, där det lutar åt Celaya i Mexiko. En klubb som åkte ur högstadivisionen där förra säsongen och satsar för att komma tillbaka till finrummet direkt.

– Jag har två bud att ta ställning till och jag kommer bestämma mig väldigt snart. Det är ett svårt beslut, det handlar det sportsliga men också ekonomi. Jag är 26 nu, och kan kanske spela i åtta, max tio år till. Så det är klart att även det ekonomiska spelar in. Jag får se hur det blir, gör jag en bra säsong där jag hamnar så skapar jag mig själv bättre förutsättningar för att ta ett större steg. Jag minns min vinter och vår i Hammarby, jag vet att jag har den fotbollen i mig.

Antar att du har kontakt med Romulo som är kvar i Hammarby?

– Ja, vi pratade senast för några dagar sedan. Vi pratade om situationen i laget, han berättade att precis har kommit igång och att de har tappat några spelare och så. Jag kommer följa honom och ha kontakt med honom. Om han saknar mig? Självklart gör han det, haha. Jag saknar honom också förstås.

Även om målfabrikationen stannade av på höstsäsongen så lär Alex bli ihågkommen i Bajen då flera av hans mål föll i större matcher, derbymatcher mot Djurgården.

Du blev lite av en derbykung?

– Haha, tack. Jag gillade allting med de matcherna: Förberedelserna inför matcherna, hur matcherna byggdes upp, sedan själva matcherna och att fira med fansen efter en seger. Det var väldigt speciellt.

Alex myntade efter derbysegern i cupen mot AIK ett eget uttryck: ”No play just win”, som anspelade på resultatets vikt i derbyna. Det kom att citeras flitigt och tryckas upp på t-shirts med hans namn.

– Haha, det var kul. Men det är ju så, derbyn är annorlunda. Det spelar ingen roll alls hur det ser ut på planen, om du spelar fint eller inte. Resultatet är verkligen allt. Så därför sa jag det, jag tyckte det stämde bra.

Vad är ditt bästa minne från fjolåret i Hammarby?

– Första derbyt mot Djurgården i cupen när jag gjorde mitt första mål för Hammarby. Och de två målen i derbyt mot Djurgården i allsvenskan på våren. Och så på hösten i derbyt när Romulo gjorde hattrick, jag spelade bra den matchen och spelade fram till två av hans mål. Det är de matcherna jag kommer minnas.

Och inte minst supportrarna har satt spår hos Alex.

– Supportrarna var otroliga, och jag kommer aldrig att glömma när jag firade tillsammans med dem. Jag kommer att komma ihåg det, varje dag. Jag har aldrig upplevt sådana fans i mitt liv. Jag kommer absolut fortsätta följa Hammarby nu, de har min support.

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Talangvärvningen tvingas kliva av – Bajen säger nej
Så mycket fick Bajen för Saetra – norrmannens prislapp

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll