• Publicerat 10 januari, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

När ansedda The Telegraph listade de 100 hetaste spelarna under årets januarifönstret fanns tre svenskar med på listan. Benficas Victor Nilsson Lindelöf, Norrköpings Linus Wahlqvist – och Husqvarnas jättetalang Peter Gwargis. Eller ”nye Mesut Özil”, som mittfältaren kallas.
– Det finns absolut likheter. Han tränar just nu med Feyenoord, säger Husqvarna FF:s sportchef Issa ISkander till Fotboll Direkt. 

The Telegraph har i dag publicerat en lista med 100 hetaste spelarna i januarifönstret – på listan finns spelare som Antoine Griezmann och Dimitri Payet – men också en svensk 16-åring från division 1-klubben Husqvarna FF. Mittfältstalangen Peter Gwargis är med på listan:

– Jättekul!  Peter är en enormt stor talang och vi är väldigt stolta över att ha honom i vår förening, säger HFF:s sportchef Issa Iskander till FotbollDirekt.se.

I presentationen av Gwargis på Telegraphs lista står: 16-year-old Swedish prodigy has been dubbed ‘the next Mesut Ozil'”.

Liknelsen med Arsenals storstjärna Mesut Özil är alls inte dum sett till Gwargis spelstil, säger Husqvarnas sportchef.

– Det finns absolut likheter, Peter är vänsterfotad med jättefin blick, fantastisk passningsfot och teknik.

När och hur började jämförelserna med Özil?

– Det var vår förre a-lagstränare Niclas Tagesson som direkt efter första träningen han gjorde kallade till sig Peter och sa typ ”Özil, kom hit”. Sedan har det blivit lite av ett smeknamn efter det. Niclas sa efteråt att det här är det närmaste en Özil i spelstil han någonsin sett, och han har ändå tränat klubbar i 18 år.

I presentationen hos Telegraph står också att Gwargis ”is attracting interest from Arsenal”. Det stämmer, men det ser dock inte ut som att att han blir klubbkamrat med Mesut Özil. Gwargis har valt att köra på ett annat spår – holländska storklubben Feyenoord.

– Det stämmer, han tackade nej till provspel med Arsenal, och även Manchester City, samt några allsvenska klubbar. Han var och tränade med Feyenoord före jul och de gillade vad de såg. De är väldigt förtjusta i honom och bjöd över honom igen nu, så han åkte i söndags och ska vara där en vecka.

I och med att Gwargis och hans familj fick en bra känsla för Feyenoord vid första besöket så har man velat satsa på just den klubben.

– Hans familj har var tydlig med att han inte ska åka runt från klubb till klubb och testa, en vecka här vecka här… att det var bättre att man går för en klubb. Han gillar Feyenoords akademi. Den är ju känd som en av Europas främsta, och de har ett bra nätverk kring sig. Så han är där nu.

Husqvarna har en dialog med den holländska storklubben, och förhoppningen är att behålla Gwargis under kommande säsong för att han sedan ska ta steget till Holland.

– Vi vet att de är väldigt förtjusta i honom, men dialogen vi haft är att han ska vara här 2017. Vi får se efter veckan han gör med dem här nu först. Vi hoppas stannar hos oss det här året, han kommer i så fall vara med och slåss om en a-lagsplats och han kanske behöver lite mer tid att utvecklas på hemmaplan.

Att det handlar om en av klubbens största talanger på länge är solklart när man pratar med Iskander. Men sportchefen hyllar Gwarigs minst lika mycket för hans mognad utanför planen.

– Han och hans familj är väldigt kloka, han satsar hårt på skolan och familjen tänker på det sociala också och inte bara att han ska bli fotbollsspelare. Han började träna med vårt a-lag redan som 15-åring i fjol och han har växt som person mycket under det här året. Vad det än blir för steg för honom så tror jag att det kommer bli bra.

Niklas Svensson – Anton Zetterman