Foto: Bildbyrån

Falkenberg åkte ur allsvenskan med dunder och brak i år, men trots detta är den tidigare Falkenbergsspelaren Mikael Boman mäkta imponerad över lagets resa.
– Det fanns inte på kartan att gå upp till allsvenskan när jag var där, säger Blåvitt-strikern till FotbollDirekt.se.

Mikael Boman slog igenom i Falkenberg 2008. Den då 20-åriga anfallaren stänkte in sju mål på 28 matcher i superettan. Efter ytterligare tre säsonger i Falkenberg valde Boman att gå till den närliggande klubben Halmstad. Under sin debutsäsong 2012 smackade anfallaren in 13 mål och han var därmed en stor bidragande orsak till att HBK tog klivet upp till allsvenskan.

Under sina två säsonger i allsvenskan med Halmstad blev det totalt 19 mål och i slutet av oktober 2014 blev Boman klar för IFK Göteborg.

I år har hans två tidigare klubbar drabbat olika öden. Medan Falkenberg bara tog tio poäng i årets allsvenska och därmed åkte ur med dunder och brak tog Halmstad klivet tillbaka till allsvenskan efter seger i rysarkvalet mot Helsingborg. Att HBK:s sejour i superettan blev ettårig ser inte Boman som särskilt förvånande.

– Nej, faktiskt inte. Det är ett bra lag och de började säsongen väldigt bra. När jag var där under mitt första år gick vi upp direkt också så jag kan inte påstå att jag var speciellt överraskad, konstaterar Boman för FotbollDirekt.se.

Samtidigt hade Falkenberg det oerhört jobbigt i år. Vad säger du om deras säsong?

– De har ju inte fått ihop det i år. De gjorde det bra två år på raken genom att hålla sig kvar. Det fanns inte ens på kartan att gå upp till allsvenskan när jag var där. Då var man nöjd om man slutade i mitten av tabellen. De har gjort en fantastisk resa och jag har hört att de kommer satsa för att ta sig tillbaka direkt.

Är det mer roligt att HBK tagit klivet upp till allsvenskan än vad det är tråkigt att Falkenberg åkt ur?

– Jag var fyra år i Falkenberg och tre år i Halmstad och jag trivdes väldigt bra i båda klubbarna. Det är dessutom två gräslag så det är klart att det hade varit kul om båda varit i allsvenskan. Falkenberg får ju dessutom en ny arena. Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan, men det är i alla fall jättekul att HBK gått upp.

Många spelare menar att de inte bryr sig om vilka lag som spelar i allsvenskan, men du tycker annorlunda förstår jag?

– Ja, i fallet Falkenberg och Halmstad beror det på många anledningar. Dels gillar jag ju att spela på gräs och det är korta resor från Göteborg, både för oss spelare och vår publik. Dessutom har jag ju som sagt spelat i båda klubbarna och känner både spelare och ledare i lagen.

Är det något av HBK och Falkenberg som du har lite extra sympatier för?

– Jag kan säga så här att jag trivdes väldigt bra i båda lagen, men kanske att jag hade en bättre tid rent fotbollsmässigt i HBK och jag har kanske följt HBK lite mer sedan jag lämnade dem. Samtidigt tycker jag om Falkenberg väldigt mycket. Jag har mycket att tacka Lars-Eric Nilsson och Håkan Nilsson (ordförande respektive sportchef i Falkenberg) för det var dem som gav mig chansen. Jag hade en jättebra tid i Falkenberg, men rent fotbollsmässigt var nog tiden i HBK ännu bättre.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll