Foto: Bildbyrån

De allsvenska klubbarna är ute efter att hitta oslipade diamanter – och de finns kanske närmare än vad de själva anar. Ettanfotbolls Jimmy Fors har plockat ut sex talanger för FotbollDirekts räkning, talanger som spelade i division 1 södra i år och som de allsvenska klubbarna bör hålla koll på.

Ofta reser de allsvenska lagens scouter runt om i världen för att hitta okända guldkorn. Men det finns bevisligen också oslipade diamanter längre ner i det svenska seriesystemet. Exempel på det är AIK:s gamla storaffärer Mohamed Bangura och Teteh Bangura, som hämtades in från division 1 respektive division 2 och som sedan såldes dyrt till utlandet. Även Sam Johnson, som i somras lämnade Djurgården för dyra pengar, köptes från Frej som då spelade i division 1.

Vilka spelare finns då i division 1 nu som de allsvenska klubbarna borde snappa upp? Nedan listar Ettanfotbolls marknad- och kommunikationschef Jimmy Fors sex talangfulla spelare som i år lirade i division 1 södra som han tycker är extra spännande.

Richard Donkor, 20 år, Öster.

– Vill minnas att han kommer från samma akademi i Ghana som David Accam och spontant påminner hans spelstil också om just Accam. Hans styrka är offensiven och han är väldigt irrationell. Han har visat prov på en helt fantastisk talang. De allsvenska klubbarna borde ha ögonen på honom. (Öster vann division 1 i år och spelar därmed i superettan nästa säsong).

Sixten Mohlin, 20 år, Kristianstad. 

– Utlånad från Malmö FF igen. Hans kontrakt med MFF löper ut nästa säsong och det kanske indikerar på att MFF inte kommer satsa på honom. I Kristianstad har han dock gjort fantastiska framsteg. Han var ju med i U17-VM 2013 och agerade då straffhjälte. Han har inte riktigt fått sitt stora genombrott, men Kristianstad har uttalat att han kommer vara deras förstamålvakt och det är bra för honom att etablera sig på seniornivå. Det skulle inte förvåna mig om han spelar på en högre nivå 2018.

Adi Terzic, 19 år, Mjällby.

– Ung mittback. Kort i rocken, vilket kan ligga honom i fatet. Hoppas klubbarna högre upp i seriesystemet tittar efter en spelskicklig mittback, för han har verkligen öga för spelet.

Kwame Frimpong, 19 år (fyller 20 i morgon), Mjällby.

– Mittfältare som kom till Prespa Birlik från Dalkurd inför den här säsongen. Fick ingen speltid i Dalkurd, men i Prespa Birlik blev det 21 matcher från start. Tongivande i ett lag som degraderades. Spännande att se vad han nu kan göra i Mjällby. Det är svårt att föreställa sig att han var junior för ett år sedan, för han är så pass utvecklad såväl fysiskt som spelmässigt. Väldigt duktig i just närkampsspelet. Han hade inte gjort bort sig i ett eller två steg upp.

Granit Stagova, 19 år, Kristianstad. 

– Spännande mittfältare som lämnade Malmö FF inför den här säsongen och han kom då hem till sin hemstad Kristianstad där han nu fått mycket speltid. Han har bland annat bjudit på ett hörnmål som han skruvade direkt i mål mot Öster hemma och det finns mycket boll i den killen. Det är ett stort steg att gå från U19 till division 1, framförallt om man varit i en storklubb som dominerat matcherna. I division 1 är det en helt annan matchpuls där alla vill så mycket mer, men han har vuxit in i det och etablerat sig där.

Jonathan Levi, 20 år, Öster.

– Fantastisk utveckling i Landskrona. Man ska komma ihåg att han förra året inte platsade i Eskilsminne som trillade ur division 1 och att han då lånades ut till division 2. Tolv månader senare blev han klar för Öster, som ju spelar i superettan nästa år efter segern i division 1 och som är en klubb med en bred historia. Han är en utpräglad nummer tio med fin teknik och bra tillslag med sin vänsterfot. Härligt öga för spelet!

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll