Allan Kuhn vann guld med Malmö FF men fick ändå sparken. Mittbacksstjärnan Rasmus Bengtsson berättar i podcasten FD 60 Minuter att han hade det hela lite på känn.
– Lite kanske. Som sagt, snacket och känslan och man ser ju själv på intervjuer med folk inom klubben, det är klart att man kände det, säger han.

2016 tog Malmö FF tillbaka SM-guldet efter att ha varit utan det ett år efter gulden 2013 och 2014. Men det räckte inte för att danske tränaren Allan Kuhn skulle få vara kvar. Kort efter säsongsslut meddelade klubben att Kuhn lämnar och att Magnus Pehrsson ersätter. I avsnitt 17 av podcasten FD 60 Minuter möter FotbollDirekts Mårthen Bergman Malmö FF:s mittback Rasmus Bengtsson som svarar lite trevande på frågan om huruvida han blev förvånad eller inte.
– Ja. Nej. Ja, jo, lite kanske. Vi vann guld och hela den biten, sen vet jag att MFF blickar alltid framåt och uppåt och vill bli ännu bättre. De kände väl kanske att han inte hade det för att ta det till nästa nivå. Och då får man respektera det, säger han.

Tror du att det är rätt beslut?
– Det återstår att se. Men just nu känns det mycket bra.

Dagarna innan Kuhn fick sparken rapporterade flera medier om ett stort missnöje med Kuhn bland viktiga spelare i Malmö FF. Klubbens spelarråd skulle haft ett finger med i spelet kring beslutet att sparka tränaren.
– Inte vad jag vet. Det stod om att det var spelarrådet som låg bakom mycket. Men vi hade ett spelarråd med fem-sex spelare och vi hade ett möte, och det var efter Jönköping i början av serien. Men sen fanns det inget möt. Det fanns inget spelarråd i stort sett efter det. Och sen är ju oftast de spelarna som spelar mer nöjda och de som inte spelar är mindre nöjda. Sen har klubben sin bild av tränaren och hur det funkar med honom där, och den relationen har inte jag någon aning om.

Hade du det lite på känn?
– Lite kanske. Som sagt, snacket och känslan och man ser ju själv på intervjuer med folk inom klubben. Det är klart att man kände det. Känner klubben att Allan är den som ska ta nästa steg också? Är han den? Det kan inte jag svara på. Men jag tror att i den här branschen går man aldrig säker.

Vad tyckte du om Allan Kuhn?
– Fantastisk människa. Jättesnäll. Han kom med en enorm energi och ett sätt han ville vi skulle spela på som kanske ändrades lite ju längre säsongen led. Men en jättefin människa.

Hur bra är han som tränare?
– När han kom hade han jättemycket energi och var verkligen tydlig med den spelidén han ville ha. Sen blev det att… i Malmö handlar det om att få resultat och då gör man det enklaste för att vinna och ibland är det den enklaste fotbollen som är det enklaste sättet att vinna på.
– Jag vet att många hyllar tränaren i Östersund (Graham Potter) men han har också haft massa år på sig att bygga upp ett lag. Han kom nia-tia i allsvenskan men blev ändå jättehyllad för deras spelsätt. Då kan man fråga sig om vi ska utveckla oss och spela fantastisk fotboll även om det då kanske kommer ta två-tre säsonger innan vi är där.

Allan gillade dig va?
– Vi hade en bra relation, absolut. Vi hade både lite hat och ibland lite kärlek. Det är väl en sådan relation man ska ha när den är som mest ärlig också.

Hur gav sig ”hatet” uttryck?
– Vår första smäll kom väl inför cupfinalen. Jag hade haft en hjärnskakning någon vecka innan men jag kände mig redo för att spela. Han kände kanske att huvudet inte skulle vara 100 procent redo.

Och då blev du lack?
– Ja, det är klart. En av anledningarna att jag kom hem till Malmö var att få spela i Europa och det var matchen till Europa förra året. Att missa den matchen, det svider fortfarande om jag ska vara ärlig. Jag känner att, vem vet, det kanske hade gått annorlunda. Det var en extremt tung förlust, den sitter fortfarande i.

Om vi går till kärleksbiten då, det känns som att han gillade dig som spelare?
– Ja, vi hade en jättebra relation och pratade mycket om allt möjligt. Sen var jag inte helt hundra alltid och det var väl det som kändes mest ledsamt. Man svek honom fast han stod bakom mig i de flesta lägena. Vi hade en bra relation och han kommer lyckas på annat håll.

Lyssna på FD 60 Minuter i iTunes