Herrlandslaget

PÅ FD: Philip Haglund om brytningen – talar ut i lång intervju: ”Hammarby har gett mig minnen för livet”

ANNONS

I går blev det officiellt att Philip Haglund inte blir kvar i Hammarby. Det blev bara två år i Bajen och mittfältaren letar nu nya utmaningar. För FotbollDirekts Mårthen Bergman berättar han om två upp och ner-säsonger, Bajen-upplevelserna han alltid bär med sig, hur han hela hösten spelade på sprutor och det plötsliga avskedet.
– Jag såg framför mig att jag skulle spela i Bajen nästa år.

Philip Haglund har lovat att ringa upp 17.30. 17.47 smsar jag två timglas-emojis för att demonstrera att sanden rinner och tiden går. Sekunden senare ringer han upp. Jag frågar hur han mår.
– Det är chill, absolut.

Men tråkigt med Bajen?
– Självklart är det så. Jag tycker att det är viktigt att man hela tiden visar stor respekt för ens medmänniskor och tänker på hur man pratar till spelare och även till ledare. Nanne till exempel, som gjort mycket för klubben, det är ingen som tackar av honom och även för min del lät det som att man vill förlänga och sen kommer en styrelse som tar ett annat beslut. Det känns konstigt att de som beslutat att jag ska vara kvar inte har sagt någonting till mig. Jag har inte fått några svar där, jag pratar med Mats (Jingblad, Hammarbys sportchef) som säger vad styrelsen sagt. Det känns konstigt att inte prata med dem som tar beslutet.

Är det något du varit med om förut?
– Nej, det är det ju förstås inte. Jag respekterar beslutet att Hammarby väljer att gå vidare men det hade känts bättre för min del om det hade varit Mats som tagit det, eller om jag hade fått pratat med de som tagit det. Eller om de kanske pratat med en lite tidigare. Det är bra prata med spelarna hur man ser på framtiden och sådana bitar, istället för att man kanske ger folk känslan av att dörren är öppen fast den egentligen är stängd.

BB160730LN016

Hade du själv tänkt att du skulle spela i Hammarby nästa säsong?
– Så är det väl, jag såg framför mig att jag skulle spela i Bajen nästa år.

Philip suckar lite och skrattar till.
– Alltså, nu låter jag bara bitter! Jag vill vara tydlig här: själva beslutet att vi går skilda vägar känns helt fine, jag tycker bara att man kunde respekterat mig mer. Visst, jag har bara bara spelat två år i klubben, men de två åren har betytt väldigt mycket för mig. Jag har känt mig som en del av klubben och föreningen och nu blev det kanske inte riktigt det avslut som jag hoppats på.

Handen på hjärtat: blev du ledsen av beslutet?
– Först blev jag glad när jag förstod att Hammarby siktade på förlängning. Sen fick jag en skum känsla när inget hände och… ja, det är klart det är en besvikelse att jag inte ens fick något förslag.

Men du kommer inte ringa von Yxkull & co och fråga varför?
– Jag har frågat om förklaring och det jag fått är att de söker nya spelare på min position. Det känns inte som de kanske haft full insikt min situation, hela hösten med sprutorna och så vidare. Men som sagt, det är lätt att jag blir bitter, och det är jag inte. Det känns helt okej att lämna Hammarby. Men jag är van vid en annan dialog och de hade bara känts schyst att köra med lite mer raka rör. För att svara på din fråga så kommer jag kommer inte ringa von Yxkull. Jag har fått tacka alla spelat med och så, det räcker bra.

Sprutorna?
– Det här året har jag från sommaren har jag spelat på ganska mycket smärtstillande och kortisonsprutor, jag har haft en lös benbit i min fotled som jag tog bort för 2,5 vecka sen. Jag har haft jävligt ont, det tror jag till och med man sett när man tittat på mig. Någonstans känns det som att jag ville göra det, jag ville vara med då vi skulle ta oss ur en ganska jobbig situation. Jag kände att jag behövde prestera då, trots att jag kanske borde opererat tidigare.

Men nu är det bra?
– Japp. Jag har inte ont längre. Det var förlösande med operationen, det var bara att knata därifrån sen.

BB160306JL045

Och i somras fick du spela ytter och grejer. Det kändes som det flög lite då?
– Det känns nog så eftersom att vi som lag flög då. Jag låg bakom en del poäng och då blir det mer fokus, men visst, det gick bra där ett tag.

Du har byggt på din ”allt i allo”-aura ännu mer.
– Kanske, men jag ser mig själv som innermittfältare. Det var en period där vi bytte lite spelsätt och det funkade bra med mig som ytter. Men jag har spelat mycket i år och det har varit högt och lågt både från mig och laget. Det var jobbigt under hösten för att jag inte kunde få ut max på grund av skadan.

Laget som helhet då, under de här två säsongerna. Det känns som ni testat saker som inte funkat och då gått tillbaka till ”grunderna” och då har allt rullat på svinbra?
– Det är egentligen helt och hållet som du säger. De gånger vi närmat oss strecket har vi ändrat lite taktik och det i sin tur har lett till att vi kommit upp på banan igen, tagit poäng och haft bra perioder. Frågan är om det är den fotbollen man vill spela? Klart är i alla fall att det är då vi tagit poäng.

Om du blickar tillbaka till första året…
– Laget kom upp med ett jävla självförtroende från superettan och var vana vid medgång. Det rullade på i början men sen slogs det hål på ballongen. Delvis att vi hade kunnat ha en lite bredare trupp och sen kände jag väl att vi inte riktigt satte det där försvarsspelet. Motståndaren gjorde mål alldeles för lätt. Jag tyckte det var hyfsat starkt ändå att ta en elva-tolva första året. Det är ändå klart godkänt att ta sig upp och hålla sig kvar även om det inte var med den fotbollen många hoppats på.

BB150927JL067

Och året som snart är slut?
– Vi satsar på att ta steg uppåt i tabellen men åker på rejält med bakslag hela våren egentligen. Återigen var det en del grejer som inte satt i försvarsspelet. Vi spelade fin anfallsfotboll men det var en del stolpe ut och det läckte för mycket hemåt. Sen ändrade vi till ett mycket mer gediget försvarsspel och även om vi tappade lite offensivt så gjorde motståndarna inte så många mål längre och då räckte det med ett eller ett par framåt.
– Det Bajen som var under den perioden från sommaren och framåt hade över tid varit ett topplag med tanke på poängen vi tog. Sen höll det kanske inte hela säsongen ut och vi tappade momentum där i slutet. Men det finns ett par gemensamma nämnare för när det har fungerat de här två säsongerna och det är i mångt och mycket att vi haft kontinuitet med startuppställningen samt att vi varit strukturerade i vårt agerande.

Tycker du att det var en godkänd säsong?
– Nja, det vet jag inte, knappt godkänd i sådana fall. Vi hade högre ambitioner. Underkänd är nog när man åker ur, men knappt godkänd ändå. Jag tycker att åttondeplats eller högre hade behövts för ett bättre betyg.

Nanne började ryktas bort hyfsat tidigt. Märktes det?
– Jag tycker man kunde märka lite på Nanne att han blev lite mer stängd. Det var väl några signaler han gav som var sådär. Jag vet inte heller om det var att media skrev om det och att det blev känsligt i det sammanhanget, det är svårt att sätta fingret på exakt vad det var men man förstod att det var på gång.

Han stampade inte in i omklädningsrummet och bara ”Allt som står, det är bullshit, jag blir kvar”?
– Nej, det gjorde han inte.

Mitt intryck utifrån är att det är lite rörigt i Hammarby. Det finns liksom ingen superdupertydlig röd linje kring vad man vill. Åtminstone ingen som kommuniceras tydligt utåt.
– Det där är lite svårt att svara på. När det går bra är allt halleluja och sen när det går emot börjar folk ifrågasätta. Jag tror att som förening är det bra att hela tiden leta efter det bästa. Man har nog känt att det inte klickat överallt och letar vägar framåt, någonstans är det förstås naturligt. För mig är det mer sunt än konstigt. Men det gäller att kunna vara så transparent som möjligt inom föreningen så alla vet var alla står. Sen kanske det behövs lite mer lugn och ro för att föreningen ska känna sig ännu starkare och att alla tror på varandra. Ibland har man väl känt att det vore bra med någon som, som du nämner här ovan, kommer ner i omklädningsrummet och säger att ”det är lugnt, vi står stadigt” när det blåser som mest.

BB150923BB413

Sätt ord på dina känslor kring att ha spelat i Hammarby.
– Om man säger såhär: om jag uttryckte bitterhet kring att jag tycker att det borde varit mer raka rör kring min framtid i klubben, så var det också det enda som kändes ont i magen. Man ska inte blanda ihop saker och när det kommer till att spela i Bajen är jag sjukt, sjukt, sjukt tacksam och jag kommer ta med mig det resten av mitt liv. När det kommer till alla i laget och alla runtomkring är de så jäkla glada, energifyllda och bra människor. Det har varit så kul att få vara med dem.
– Och att ha fått spela på nya Söderstadion… jag känner mig jätteärad och ha fått vara med om det. Det är stunder jag kommer ta med mig resten av mitt liv. Jag kommer se tillbaka på det på ett väldigt positivt och det känns väldigt tråkigt att lämna det. Jag är från Stockholm, bor på Söder, vill bo kvar på Söder, och den kulturen som finns kring den här klubben och alla människor runt den, det känns jäkligt tråkigt att inte vara en del av det längre.

Hypotetiskt här men: hade du kunnat spelat i Bajen i resten av karriären? Det känns så.
– Det är klart jag håller med om det. Jag har gjort allt jag kunnat på planen och gett allt för den klubben. Jag är glad för den tiden jag spelat där.

Några minnen som sticker ut?
– Då jag hade jag kört rehab och skulle göra min debut mot Djurgården i derbyt. Vi vann derbyt och jag fick komma in i slutet… den känslan kommer aldrig gå ur. Jag hade kunnat börja böla när jag skulle in, nu blev det inte så vilket var bra eftersom jag skulle spela fotboll. Sen fick jag göra ett mål mot Djurgården i cupen, det kändes jävligt bra också. Och just det: när jag blev värvad gick jag med i tåget första året, det var en sjuk upplevelse. De som inte gått med i tåget, gör det! På riktigt! Vilka krafter som finns alltså.

Är det bästa publiken du spelat inför?
– Ja, det är det ju. Många fokuserar på hur många bajare det är och visst, det är ju en sak, men jag tycker hela det här… gud jag vet inte om det går att förklara men… på de flesta arenor sitter folk ner på två av läktarna. I Bajen känns det som att alla är med, alla står upp, det blir en väldigt stor och fin gemenskap. Det är mer det som gör det unikt, alla visar verkligen sitt engagemang. Det är jävligt speciellt.

Trots att det varit kämpigt ibland verkar du bara ha bra supporterupplevelser?
– Alla är jävligt schysta och stöttande. Speciellt när man träffar folk på stan, det har i princip bara varit ryggdunkningar. Folk känns så jävla chilla och det känns som att alla på Söder hejar på Bajen. Här bor folk som hejar på Bajen och som spelar i Bajen. Man blir själv en del av fansen och föreningen, ingen står över någon annan. Jag vet inte om det är så i andra klubbar.

BB160407JJ090

Vi avslutar med en liten kontaktannons. Vad söker Philip Haglund as we speak?
– Ja du, jag har ett par förslag att ta ställning till, men jag ska inte bestämma mig på stört. Jag ska träna ordentligt i lugn och ro så jag är redo för januari. Då får vi se var jag spelar någonstans.

Är det några allsvenska klubbar tro?
– Inga kommentarer.

Hepp. Men återigen: vad söker du?
– Såhär är det: var man än spelar, och det säger ju alla, men man vill vara med och vinna något och vara med på en resa. Det är vad jag letar efter. Det låter kanske konstigt men ju äldre man blir desto viktigare är att det att få vara med om saker.

Så andradivisionen i Kina och bara ”KATCHING!” är inte aktuellt?
– Det ligger ganska långt bort i mina tankar. Jag värdesätter att jag trivs fantastiskt bra i Stockholm, så är det. Jag kan bo på andra ställen också men det vore fantastiskt att kunna bo kvar.

Då har vi alltså AIK, Djurgården, Sirius och ja, Eskilstuna ska gå snabbt det med brukar det stå på olika reklamskyltar…
– Haha!

???
– …

Hade du kunnat spela i en 08-rival?
– Inga kommentarer.

Är lägre nivå än allsvenskan aktuellt?
– Nu lirkar du verkligen här. Jag gör en helhetsbedömning. Var man ska bo, ekonomiska förutsättningar, var finns det möjligheter spela fotboll och vara med och skapa något och uppnå något. Det är svårt att prata om division eller land eller så.

För om du gör det så har vi snart bara ett lag kvar.
– Precis.

Du har ditt app-projekt, ”Veckopengen”, också. Går bra?
– Det är kul! Jag har projekt vid sidan och det har jag alltid haft. Jag tycker det är skitkul men fotbollen går först och jag är fotbollsspelare.

Finns det någon ångest i att ja… du kanske har max sex-sju år kvar? Att det gäller att maxa?
– Det är en väldigt stor hängivenhet i det här, varenda jävla träning och allt det slit man lägger ner, det är klart att jag vill att det ger något tillbaka. Det blir mindre viktigt med en del saker som… ja, vad ska man säga… pengar? Hehe. Det som istället blir viktigare är ens tillvaro med minnena man skapar, så tror jag alla känner. Det måste finnas ett syfte och en drivkraft i det.

Du kanske bara skriver två kontrakt till. Men inget mörker i det?
– Hehe, nej. Inte än. Jag tror faktiskt att när man känner att man inte vill spela mer så är det ganska lätt att stänga av och gå vidare. Så ingen ångest där, men jag vill förstås maximera den tid som är kvar enligt det jag sa ovan.

Här kommer två skarpa för att få till en bra slutkläm: 1. Någon gång vet jag att jag väckte dig 03.00 då jag ringde för en intervju och du var i Miami. Vad händer denna semester? 2. Hur går det för Bajen nästa år?
– Det blir solen några dagar. Men Miami-tiden är förbi, det blir mestadels lugnt hemma. Och med nya tränaren och allt kommer det säkert gå svinbra.

BB160404JM120

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0