Foto: Casper Nordqvist

Förra vintern tv-sändes ett stort antal träningsmatcher – nu satsar Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) ytterligare för att erbjuda tv-sändningar under kommande försäsonger:
– Vi har tagit ett principbeslut om att försöka samordna detta bland klubbarna i ligan, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Försäsongen närmar sig för flera klubbar, och för andra har den redan påbörjats. En period på året som tidigare legat i mediaskugga jämfört med resten av året.

Men det håller på att förändras. Elitklubbarna i Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) har enats om att gemensamt synkronisera så att så många av matcherna under försäsongen som möjligt tv-sänds.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist bekräftar att man nu tillsammans jobbar mot en försäsong där ett stort antal träningsmatcher ska sändas.

– Vi har tagit ett principbeslut om att försöka om att samordna detta bland klubbarna i ligan. Samtliga klubbar är överens om detta, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Vintern som passerade sjösatte C More en stor satsning där man bland annat sände två försäsongsturneringar där allsvenska klubbar fanns med – Atlantic Cup och Dubai Cup – och totalt runt 40 försäsongsmatcher. Ett liknande upplägg är att vänta kommande försäsong.

– Just nu är inte matcherna låsta till någon specifik aktör utan det finns flera intressenter. Där C More givetvis är en av de stora intressenterna.

Ett mål på längre sikt är att ha hela försäsongen – varenda träningsmatch som spelas – sänd i någon form.

– Det är ett mål som vi hoppas kunna uppnå inom inte allt för lång tid. Vi gör det säkert inte det här året som kommer men förhoppningsvis ganska snart, säger Mats Enquist.

Det räcker med att gå en några år tillbaka i tiden så var utbudet betydligt skralare. Webb-sändningar från (vanligtvis endast de största) klubbarnas hemsidor var det vanliga om det överhuvudtaget fanns en sändning.
Och större aktörer som C More fanns inte med i bilden alls.

Nu är alltså målet att ganska snart ha hela försäsongen täckt.

– Ja det har hänt mycket där, vi jobbar hårt för att erbjuda ett så stort och brett utbud som möjligt. Det har primärt inte så mycket med pengar att göra. Vare sig det är en kortsiktigt bra affär eller inte så tycker vi att det är viktigt, vi vill förse våra supportrar med så mycket fotboll som bara är möjligt.

De matcher som inte sänds i etablerade kanaler ska i allra största utsträckning sändas på klubbarnas hemsidor. Enquist är inne på att det sällan innebär några större intäkter att sända matcherna och om klubbarna sänder själva så behöver man oftast finansiera det genom en pay per view-avgift.

– All nettointäkt för olika föreningars matcher går direkt till berörda föreningar, men basen blir givetvis att vi måste hitta en ekonomi för det som produceras.

– Vi kommer att sträva efter modeller där så många matcher som möjligt kan finansieras på flera sätt, och med en samlad ansats kan kostnaderna hållas nere och nya finansieringsmodeller komma till stånd. Men, i första hand är det viktigt att hitta en grundfinansiering och det är viktigt att det finns folk som vill se matcherna och betala för dem, på ett eller annat vis.

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida
Allt om Superettan – Gå till FotbollDirekts Superettan-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll