Foto: Bildbyrån

Han lämnade Malmö FF för superettan och Syrianska för två år sedan. I år har unge vänsterbacken Victor Wernersson har hyllats som seriens bästa på sin position. Nu är förhoppningen från både spelare och klubbs sida en försäljning till en större klubb i vinter:
– Det var en tanke från både min och klubbens sida när jag skrev på för dem, säger Wernersson till FotbollDirekt.se.

Efter flertalet matcher i Malmö FF:s U19-och U21-lag säsongen 2014 så valde då 19-årige vänsterbacken Victor Wernersson en flytt till Syrianska i superettan.

Nu har han precis avslutat sin andra säsong i klubben, en säsong som för Syrianskas del har varit tuff – man lyckades hålla sig kvar i serien via kvalseger mot division 1-klubben Vasalund – men som för Wernersson personligen varit en framgång.

Wernersson har lyfts fram som seriens bästa vänsterback, och FD:s krönikör och expert Magnus Österberg listade honom nyligen som ett av superettans tio största fynd.

– Det har känts bra, det har gått ganska tungt för laget men bra personligen. Vi klarade kvalet och klarade oss kvar vilket är det viktigaste, säger Wernersson till FotbollDirekt.se.

Wernersson känner själv att han tagit stora steg den här säsongen, och hymlar inte med att han vill ta nästa steg. Något som också är förhoppningen från klubbens sida.

– Det var väl en tanke från både min och klubbens sida när jag skrev på – vi skrev ett treårskontrakt och tanken var att jag om jag fick den utveckling vi hoppades på, skulle kunna ta ett steg efter andra säsongen.

Det var planen när du skrev på? 

– Jag skulle väl inte kalla det för en plan kanske, men en förhoppning från bägge sidor. Nu är vi där, jag har avslutat andra året. Vi får se vad det landar i. Det är ju ännu tidigt så blir det något så det lär säkert dröja till januari innan någonting händer, om det händer.

– Om inte så kör jag vidare i Syrianska, det är ingen katastrof. Jag trivs jättebra i Syrianska.

Hur ser du på den utveckling du haft i superettan de här två åren? 

– Det känns som att det här har varit ett nästan perfekt steg för mig. Hade jag stannat i MFF så kanske det varit bänken och spel i U21-laget, nu har jag fått vara ordinarie och fått väldigt mycket speltid i superettan. Det har varit bra för min utveckling.

Wernersson har följts av flera allsvenska klubbar under säsongen, och i somras uppgavs Jönköpings Södra ha visat konkret intresse.

Can Melkemichel i Syrianskas styrelse säger att man från klubbens sida är beredd sälja Wernersson, om rätt bud kommer in.

– Det är klart, vi vill ta fram unga spelare och ge dem en bra utveckling. Tanken är inte att vi ska värva dem för att ge dem något livstidskontrakt, utan vi vill utveckla dem för att de ska kunna ta nästa steg, säger Melkemichel till FotbollDirekt.se.

Syrianska sålde förra året Saman Ghoddos till Östersund, och Ghoddos har där fått ett stort genombrott i allsvenskan i år. En spelare från Malmöområdet men som aldrig fick chansen i Malmö FF. Nu kan en spelare som funnits i MFF:s ungdomsverksamhet ta omvägen via Södertäljeklubben till allsvenskan:

– Det är klart att det vore kul om vi kunde ta fram en spelare igen som tog steget. Victor har gått framåt väldigt under de här två åren. Vi vet om att det finns intresse för honom, men det finns inget konkret i dagsläget. Men det är klart att det skulle inte förvåna om det kom in någonting. Han har haft en bra utveckling.