• Publicerat 11 november, 2016
  • Skrivet av Ola Gustavsson
  • 7 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

John Chibuike har gjort sitt i AIK. Stjärnan visade nyligen besvikelse över brytningen. Nu motiverar AIK sitt beslut kring ett av årets största allsvenska namn.
– Det är ganska enkelt, hade vi haft en större tro på den här idén så hade vi försökt att få till en förlängning, säger sportchefen Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Carlos Strandberg åkte tillbaka till Moskva. I sensomras tog stjärnans lån slut.
I det agerade AIK och gjorde det kraftfullt med inte bara ett – utan två ännu större namn.
John Chibuike och Chinedu Obasi blev på kort tid klara men där Obasi har imponerat stort så har nigerianske Chibuike gått spårlöst förbi – inte en match i från start.

Och att det är svårsmält för Chibuike blev uppenbart när han nyligen själv avslöjade för Expressen att AIK är ointresserade av att behålla honom.
– Klart man är besviken att man inte fått chansen men så är fotbollen ibland, sade han.

Chibuikes svåra sits i AIK är svårförklarlig efter att för några år sedan såldes av Häcken för över 15 miljoner från allsvenskan till Rosenborg och sedan en proffssejour i Turkiet.

AIK-chefen Björn Wesström ser så här för FD på att nigerianen nu är borta redan efter några få månader på Friends:
– Nej, det har aldrig funnits några förhandlingar om ett nytt kontrakt. Det är helt enkelt så att AIK har vunnit många fotbollsmatcher utan Chibuike I startelvan, konsekvensen av det är att det blivit en kontinuitet på dom positioner han konkurrerar i säger Wesström till FotbollDirekt.se.

Inga tillfälligheter alltså att ett av årets mest uppmärksammade allsvenska affärer inte startade en enda gång:
– Han har inte lyckats konkurrera ut namn som Ishizaki, Ofori och Blomberg, det är ett av skälen. Ett annat är att den miljö som då kvarstår som underlag för beslut är träningsmiljön och det har inte lett oss till förhandlingsbordet.

En tredje anledning till att förhandling inte inletts handlar om att i längden ha ett större namn på bänken och hur Chibuike vill utanför Sverige igen – liksom kostnaden för honom sett till vad han fick ut i AIK den här hösten:
– Den här typen av spelare, med hans bakgrund (meriterna) nöjer sig ju inte med att bara vara truppspelare och vill utomlands igen. Det måste man ha förståelse för också med tanke på kostnader. Det är i grunden en spelare med höga kvaliteter, vilket säger något om vår trupp i övrigt avslutar AIK:s sportchef.

MISSA INTE – MER OM AIK
– Hur allvarligt är det här för Alexander Isak? 
– Jagar Bajen – Malmö FF stukar AIK-fansen