• Publicerat 12 oktober, 2016
  • Skrivet av FotbollDirekt
  • 527 Kommentarer

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED ELITEFOOTBALL
En lång fotbollskarriär med många klubbyten – och kontroversiell personlighet. Tobias Grahn är ett namn som spelat i såväl La Liga, Bundesliga, danska Superligan och allsvenskan. Från Öster till Gimnàstic. Nu flera års tystnad kring stjärnan. 

ALLT OM TOBIAS GRAHN

Senior-karriären tog fart i Öster i slutet av 1990-talet.
Som 17-åring försökte Tobias slå sig in i Östers a-lag.
Men efter att endast ha medverkat i en match hamnade han istället i portugisiska Beira-Mar.
Tiden där blev ingen succé och efter noll matcher var han snart tillbaka i Öster igen. I återkomsten hos smålänningarna hann Grahn med sex matcher för klubben – sedan gick flyttlasset över till Danmark och Lyngby.

Detta kom att bli ett mönster i Tobias Grahns karriär.
Sällan stannade han på en och samma plats under en längre tid. Klubbvalen var även de helt olika. Efter att ha gjort totalt 36 matcher för danska Lyngby flyttade han till Vålerengen i Norge. Totalt under det året blev det 20 matcher och ett mål för svensken.

2003 var han tillbaka i svensk fotboll igen. Malmö tog sig an utmaningen att få den då 23-årige mittfältaren att leverera.
Och här gjorde han bitvis succé under Tom Prahls ledning – det blev ett SM-guld 2004 i Malmö-tröjan, men tränaren Prahl fick ingen cred av Grahn som sa såhär om guldåret.

– Min mamma hade fan kunnat ta guld med MFF 2004. Laget var ett självspelande piano.

Han blev kvar i klubben över två säsonger och gjorde tre mål för skåningarna. Förtroendet blev succésivt mindre och mindre från Prahl.

Efter det var det tillbaka till utlandet och han kom inte att bli sedd i svensk fotboll igen på många år.

Under den här tiden blev det bland annat spel i två nya danska klubbar, AGF och Odense. Men framförallt märkbart – Grahn gjorde nio matcher i La liga, och 13 matcher i Bundesliga.
Hos Gimàstic i Spanien blev det även två mål för svensken. Medan låneperioden i tyska Hertha Berlin slutade mållöst. 2008-2009 blev det spel i danska Randers. Innan han då tillslut vände tillbaka till Sverige för spel i Mjällby 2010.

Väl tillbaka i svensk fotboll så Tobias Grahn själv såhär i en intervju 2010.
– Kan jag hålla mig skadefri så tror jag inte det finns någon bättre mittfältare i allsvenskan.

Under tiden i Mjällby AIF blev det mycket spel för Grahn.
Faktiskt hela 50 matcher i allsvenskan.
Därmed är Mjällby den klubb som svensken har gjort flest matcher i. Tiden inom svensk toppfotboll avslutades med en sejour i Örebro 2013.
Sedan var det över till Danmark igen.

En sak har alltid varit återkommande under den i dag 36-åriga tidigare stjärnans karriär – hur mycket han än flängt runt i Europa så har han alltid hamnat i Danmark igen.

Det var även där han avslutade sin elitkarriär i Brønshøj BK 2013, innan han varvade ner i danska division 3 hos Gentofte-Vangede IF.

Han blev känd som en citatmaskin. Efter en 0-3 förlust mot AIK för sitt Mjällby 2011 tyckte Grahn inte resultatet var rättvist.
– Vi våldtog AIK i första halvlek. De får inte göra så mycket annat än att springa och jaga boll.

Vad hände efter karriären?

Jo, Grahn blev kvar i Danmark.
Efter att ha satsat på en poker-karriär är det nu fokus på familjelivet för den gamle hetsporren.

På sin Instagram ses flertalet bilder på familjen.

Tobias Grahn har även nyligen fått sitt andra barn.

Pokern verkar vara lagt åt sidan, men karriären som scout fortsätter.

Grahn visar upp flera bilder där han är och scoutar spelare både i Danmark och Sverige. Så fotbollen den är inte lagd åt sidan.
Men att citatmaskinen är saknad av journalistkåren går inte att sticka under stolen med.

Nu återstår att se om svensken blir kvar i Danmark, eller om hans uppdrag inom fotbollen fortsatt kommer innebära ett liv som flyttfågel.

DANIEL FORSBERG