Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING DEL II- Daniel Anderssons flin kring Rosenbergs avsked: ”Vi får väl se…”

ANNONS

MALMÖ. Daniel Andersson är sportchef i Sveriges rikaste och mest framgångsrika klubb de senaste åren. Samtidigt som ett nytt SM-guld ska bärgas så händer massor i kulisserna. 12 spelarkontrakt går ut om ett år, unga talanger poppar upp en efter en och utlånade spelare gör succé. FotbollDirekts Mårthen Bergman har träffat Daniel Andersson för en lång intervju i två delar.

Läs första delen här.

I den andra delen berättar han om Jens Fjellströms starka start, det här med tre vänsterbackar, hur mycket fotboll han tittar på och sina tankar kring att Markus Rosenberg slutar efter nästa säsong.
–  Ja, vi får väl se…, säger Daniel Andersson och flinar.

BB160918AE028

Ni har avslutat en del matcher med tre vänsterbackar på plan…
– Mm, men är det bestämt att han är vänsterback då helt enkelt, ”Yoshi”? Det är lite roligt. Det står hela tiden att vi har tre vänsterbackar. Ja, han togs hit med ambitionen att han skulle spela vänsterback. Han har ju spelat hur många matcher som helst i landslaget som yttermittfältare och central mittfältare. Så det är ju… det tycker jag är en rolig definition. Nu konkurrerar han som och gör det jättebra som yttermittfältare, då får man betrakta honom som yttermittfältare. Ja ja, fortsätt.

Ni får helt enkelt ändra hans position på hemsidan.
– Ja, vi får väl göra det, om vi ska definiera honom. Pontus Jansson var ju anfallare när han kom upp, så då har vi spelat med en anfallare i backlinjen, svenska landslaget har en anfallare i backlinjen.

Dit jag vill komma är väl ifall du på något sätt känner att truppen är ”felbalanserad”?
– Nej, det tycker jag inte faktiskt. Jag tycker vi har bra alternativ på alla positioner. Framför allt med ”Berra” som kan spela mittback. Om man ska definiera honom som vänsterback så spelar han ändå väldigt bra som mittback. Det är bra med spelare som kan spela på olika positioner. Det är en mittfältare som spelar mittback i Norrköping och det går ganska bra för dem också ju. Så en felbalanserad trupp… det tycker jag inte. Vi har många bra alternativ i backlinjen, många bra alternativ på mitten och även framåt med ”JIB” som kan gå framåt nu. Så nej, det tycker jag inte.

BB160801BB170

Fjellström, hur har han kommit in i det?
– Jättebra. Lite snabbare än vad man ”hoppades” på, eller vad man ska säga. Framför allt ute på planen tycker jag att han har tagit tag i det direkt på ett jättebra sätt som kanske inte var alldeles självklart.

Är han bättre här än på C More?
– Han är mycket bättre än på C More. Nej då, han var bra på C More också. Även om hans TV-insats inte hade någonting med anställningen här att göra så är det väl inte direkt någon nackdel att han sett så mycket av alla lag.

Att ni tagit in Jens som assisterande, och att han har “analysdelen” som sitt ansvarsområde, vad betyder det för resten av staben?
– Vi hade innan Vito (Stavljanin) som delade på scouting och det. Nu kan Vito fokusera mer bara på scouting, plus att fördelen med att ha där är ju att han också hinner vara ute på plan, Vito hade inte tid med det utan körde bara analys. Nu blir det lättare att lyfta ut analysen ut på plan tillsammans med övrig stab.

Finns det mer att göra där kring analysen av motståndet – och er själva?
– Ja, det finns hur mycket som helst. Det är en av de grejerna jag tror kommer mest. Allt med statistik, all data man får nu, att kunna hantera den. Det tror jag kommer vara en stor utveckling inom fotbollen. Just nu så får vi enormt mycket information från matcher men att hantera all den datan, viss information kan man hantera men mycket information kan man inte hantera. Men jag tror att man kan hämta mycket mer där.

Beror oförmågan att hantera det på att det inte finns resurser eller att det bara är för mycket?
– Det är lite för mycket, stort och man har inte riktigt koll på hur man ska använda all den informationen. Om man ska tagga en match, så sitter fortfarande människor och taggar den, de trycker utifrån alla saker som händer. Men kan man då få en dator att lära sig allt det så kommer man ytterligare steg på vägen. Jag tror det kan hända en hel del inom den genren.
– Det som är nu är mycket kring hur mycket spelarna jobbar. Vi har GPS på spelarna så att man ser, löpdistans och sånt. Den hjälper på det viset. Men du får så jäkla mycket information att man vet inte riktigt hur man ska hantera det som tränare. Du får en ”heat map” på en spelare men att lära dig utläsa det och hur det ska hjälpa spelet… jag tror att man kan hitta lite saker i det som kan förbättra oss.

Jag kan verkligen se framför mig hur Jens bara älskar den här heat map:n.
– Hehe, ja typ. Men inte bara det. Jag tror att nyckeln är att hitta vissa nyckeltal som man kan sätta in i alla de här algoritmerna för att få just ditt lag och dina spelare på olika positioner. Där är man inte riktigt än, men jag tror att vi kommer dit.

Som journalist får man då och då kritik för att man inte har koll på vissa spelare, och verkligen med all rätt ibland. Men du som sportchef, hur bra koll har du på till exempel Östersunds kantspel?
– Jag har ganska bra koll på de andra lagen, ja.

Hur mycket ser du med Östersund?
– Jag ser ganska mycket på dem när vi ska möta dem. Tittar på hur de spelar och tänker och så. Det tycker jag är intressant för jag är med på våra matchgenomgångar och allt kring hur vi ska göra och för att förstå det får man ju sätta sig in i motståndarlagets sätt att tänka också.

Hur många allsvenska matcher ser du där inte ni deltar?
– Ptja… det är svårt att säga. Jag ser inte allt, det kan jag inte säga. Men de dagarna vi inte spelar så ser jag en match om dagen. Sen om vi ska möta ett lag så kan jag ju se två matcher som de spelat innan. Det blir en hel del fotboll, faktiskt. Men jag tror tränarna tittar ännu mer.

BB140926NJ132

Markus Rosenberg har sagt att han lägger av efter nästa säsong. Hur känner du kring det?
– Ja, vi får väl se…

Är det så?
– Det är ju bara den här säsongen nu, så får vi se nästa säsong. Så får man i så fall… står han fast vid det så står han fast vid det men jag har väl lärt mig att ingenting är hugget i sten sådär. Skulle han vara väldigt fräsch, det går bra och han känner sig pigg så kan man väl ta ett snack. Vi vet väl var vi har varandra. Men just nu känns det så långt bort. Jag kommer inte erbjuda honom förlängning i år utan vi tar det lite som det kommer.
– Har han inte motivation så får man respektera det. Men jag tycker att det är lite tidigt för min del liksom…

Så om han gör en jäkla pangsäsong nästa år så kommer inte du bara…
– … Du sa att du skulle sluta! Du får fan inget kontrakt.

Det hade varit uppfriskande.
– Hehe, ja, vi får se. Men det är möjligt att han har bestämt sig så. Men Henke Larsson slutade två gånger i landslaget och kom igen va? Vi får se. Han känner sig kanske lite sliten just nu.

Visste du om det när han sa det?
– Nej, det visste jag faktiskt inte. Men som sagt, det är så långt fram i tiden just med ”Mackan” så det får man ju ta nästa år i sådana fall. Om han inte fortsätter så får man se hur status ser ut på resten av laget. Det är möjligt att vi har två andra bra forwards och det känns naturligt, det är svårt att gissa om nu.

Han sa att han vill sätta ett datum för då blir han ännu mer motiverad om det är hans sista år. Efter det året kan han ju göra likadant igen så blir han lika motiverad igen.
– Precis så.

Om han nu visar sig vara lite mer principfast än Henke Larsson. Bortsett från att han är en duktig fotbollsspelare, hur tänker du kring att ”en sån” försvinner?
– Ja, just nu sitter jag och bygger truppen till nästa år så den huvudvärken får jag sitta med nästa sommar, eller lite innan, och planera om det nu skulle vara så. Jag bekymrar mig inte så mycket om det just nu utan lägger det lite på is. Men det är klart att det är en stor grej och han och vi fick precis det vi ville av det här. Och det blev fantastiskt. Men sista kapitlet är inte skrivet heller så det känns dumt att summera något som inte är slut.

Hur viktigt är det med en sådan person i laget då? Du hade själv en sådan roll i MFF.
– Det behövs alltid ledargestalter i ett lag, någon som tar tag i det och får ihop gruppen. Så det är klart att det behövs. Om man nu ska prata att han lämnar till 2018 så är det klart att jag tar det i beaktande när jag bygger en trupp till 2018. Man behöver en sådan ledare i laget. Det hinner öppna många fönster innan det slutet vet du.

För någonstans är det ändå så att han är pricket över i:et kring vad hela MFF andas. Håller du med om det?
– Mm.

Tror du det kan försvinna med en spelare?
– Nej. Då kommer det någon annan. Det är klart att han blir saknad. Men det kommer någon annan efter Markus Rosenberg. Pontus Jansson kan inte spela i Leeds i all evighet heller.

Där har du ”Mackans” ersättare i anfallet.
– Hehe, precis. En anfallare som spelar mittback som spelar anfallare.

En annan sak som är väldigt ”rosenbergskt” är att gå ut i pressen och kritisera egna klubben för att sälja Vidar Örn Kjartansson för billigt. Jag hittar ingen motsvarighet i allsvenskan de senaste åren som kunnat vara så kritisk mot sin egen förening. Vad säger det om MFF och vad säger det om Markus Rosenberg?
– Det säger att vi har ganska högt i tak här. Och om Markus Rosenberg så… ja, ibland säger han vad han känner för.

Det är en sak att ni har högt i tak här men en annan sak att säga det till medierna. Vad säger du när han gör så?
– Helst vill man hålla sånt internt, men ibland så luftas det även externt men vi har varit med om andra grejer än det, så vi går bara vidare. Det är inga problem.

Första gången ni träffas efter att du har läst det där i tidningen, där vill man ju vara en fluga på väggen. Vad säger du?
– Det är väl lugnt, inga problem. Hur lugnt som helst.

Happ. Men har han en särställning på det sättet?
– Det vill jag väl inte säga heller men det är klart att han känner väl mer att han kan göra så än vad andra kan göra. Sen säger jag inte att det är mer rätt eller fel bara därför. Den personen han är och den pondusen han har så händer det där emellanåt. Det får man lära sig att leva med och hantera.

Om det nu blir så att han bara gör en säsong till så blir hans åsikter intressanta att följa när han känner att ”nu ska jag ändå sluta”…
– Det gäller att hålla honom nöjd där menar du?

Precis.
– Vi jobbar på det.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlberg - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0