• Publicerat 5 september, 2016
  • Skrivet av Redaktionen
  • 42 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Varje år köper svenska supportrar stora mängder varor för att stödja sina fotbollsklubbar. Nu har sparportalen cuponation.se undersökt vilket allsvenskt lag som svenska fotbollssupportrar har störst intresse för, oavsett om de är medlemmar i en specifik supporterklubb eller inte. En undersökning där Hammarby toppar.

CupoNation utgångspunkt har tagits i siffrorna från 2010 fram till idag och undersökningen illustrerar vilka fem lag som har fått flest svenska sökningar genom Google.

Nedan presenteras siffror som visar hur Hammarby dominerar intressemässigt jämfört med de andra storklubbarna sedan 2010:

Screen Shot 2016-09-05 at 15.50.08

Vid jämförelse av olika sökningar på Google, indexerar de alla sökningar på en skala från 0 till 100. I detta fallet betyder det att Hammarby har den högsta sökvolymen, följt av Malmö FF, IFK Göteborg, AIK och Djurgården.

Om man tar ett genomsnitt från 2010 fram till idag ser intressetabellen ut som följande:

1. Hammarby (75 poäng)
2. Malmö FF (58 poäng)
3. IFK Göteborg (56 poäng)
4. AIK (52 poäng)
5. Djurgården (26 poäng)

Sett över perioden 2010-2016 fick Hammarby allra störst intresse år 2015 och var även mest populärt 2010-2014. Överlag har det funnits ett jämnt intresse för Stockholmsklubben och sedan 2013 har man tydligt dragit ifrån de andra lagen. I år har intresset skjutit i höjden och ingen annan klubb är ens i närheten av Hammarby.

Nuvarande serieledaren Malmö FF fick i relation till de andra klubbarna även störst intresse 2015, vilket med stor sannolikhet beror på att laget kvalificerade sig till Champions League och mötte storlag som Real Madrid och PSG. Medan MFF har haft ett sjunkande intresse i år så har såväl IFK Göteborg som AIK ett relativt jämnt intresse, utan några riktiga toppar som Hammarby och Malmö FF.

Djurgården å sin sida är betydligt längre ner på skalan med en jämn kurva utan att komma i närheten av de andra lagen.

Om man går ner på länsnivå blir det också tydligt hur populärt Hammarby är. I elva av länen finns det störst intresse för Hammarby. Det största intresset för klubben finns som förväntat i Stockholm, men däremot är Gotland på andra plats. Nedan följer listan på länen där Hammarby är mest populärt:

1. Stockholm (100)
2. Gotland (69)
3. Södermanland (49)
4. Västmanland (39)
5. Kalmar (38)
6. Jämtland (37)
7. Gävleborg (34)
8. Örebro (31)
9. Dalarna (29)
10. Västernorrland (24)
11. Norrbotten (19)