Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – ”Jag är inte nöjd med att vara back up till Isaksson”

ANNONS

Andreas Isaksson värvades hem till Djurgården och Hampus Nilsson fick flytta till Östersund. Nästa år hoppas han komma tillbaka och konkurrera med den förre landslagsmålvakten.
– Kommer jag tillbaka så kommer jag inte vara nöjd med att vara tvåa, säger han till FotbollDirekt.se.

Fansfavoriten och målvakten Hampus Nilsson har i år stått sex matcher för Djurgården. När Andreas Isaksson sommarvärvades så insåg han att det var läktaren eller en utlåning som gällde. Det blev snabba ryck och han hamnade i Östersund.
– Det är lite kallare än i Stockholm, men annars är det fantastiskt här uppe, säger han till FotbollDirekt.se.

Vad är ditt intryck från klubben hittills?
– Som de flesta mindre klubbar så är det familjärt som bara den. Alla är kompisar med alla, bor nära, umgås med varandra fritiden. Nu håller de ju på att sätta upp en kör för allmänheten som vi håller på och tränar till. Teambuilding på hög nivå, alla kan skratta åt och med varandra.

Hur är sångrösten?
– Uj uj uj du, den är riktigt bra! Haha, jag vetefan. Har ingen aning men de verkar tycka att den är helt okej, de vill ha med mig i alla fall. Sen kanske det spårar när nerverna slår in, jag garanterar inget.

Alla hyllar Graham Potter. Stämmer du in i den kören också?
– Han är riktigt bra, det är han. Fantastisk tränare och en riktigt bra kille. Han är inte rädd för att bjuda på sig själv och har nära till skratt. Han är en av oss.

Brittisk precis som Dempsey. Är de lika?
– Kanske inte riktigt. Mark är lite mera rakt på, men jag tror han är tvungen att vara det. När han kom in skulle ha sätta sina regler och han ville verkligen visa vad han ville och vad som skulle ändras på. Nu har Graham haft många av dessa länge och det är en annan grej. De vet hur han jobbar och hur vi spelar här uppe. Jag hade bara Mark knappt en vecka ju innan jag stack också så… det är svårt att säga men han ville sätta sin prägel och hade grejer han vill ändra på, mer rak och tuff och bryta träningar för att instruera, det behöver Potter inte göra på samma sätt.

Vad hoppas du att tiden i Östersund kommer att ge dig fotbollsmässigt?
– Ja du, jag kommer ju definitivt utveckla spelet med fötterna för det använder de mycket här. Med det så så kommer det också bättre spelförståelse. Ska jag slå ut bollen på vår högerback måste jag ju veta vad han kan göra med bollen när han får den. Det har jag inte behövt tänka på under Pelle, där var det bara att skicka långt, inget konsekventtänk.

Det måste vara en stor omställning i spelsättet jämfört med Djurgården?
– Det är en jätteomställning, de varierar lite mellan många olika spelsystem och klarar av allt. Fotbollskunnandet är riktigt bra och sen använder de målvakten mycket.

Hur är ditt spel med fötterna?
– Okej inte mer, det kan bli bättre definitivt. Jag jobbar väldigt mycket med det, varje träning i stort sett. Det är olika sorts bollar, vi försöker ha mycket possession så det ska bli jäkligt intressant att se hur det är om en månad.

Hur tycker du konkurrensen med Aly Keita är?
– Det känns som 50/50. Han är en jäkligt bra målvakt, det är tuff konkurrens. Man vet aldrig hur stora chanser man har till spel, men jag ser mina möjligheter till spel som goda.

Östersund har ju överraskat de flesta. Hur mycket har de kvar att ge?
– De har mycket kvar att ge. Känslan är att de har mer att ge än vad de visat. Det är ett riktigt bra fotbollslag här uppe, jag tror vi blir rätt vassa i höst. Men det är bara nästa match som gäller.

Så kval behöver fansen inte oroa sig för?
– Det är jävligt svårt att säga, så som det sett ut på träningarna så har jag svårt att se att Östersund skulle ligga och kvala men man ska aldrig säga aldrig, det har i alla fall varit riktigt bra kvalité här uppe.

Innan vi snackar lite Djurgården. Du var med om en ganska obehaglig när ni mötte J-Södra och din målvaktskollega Aly Keita attackerades. Hur uppfattade du det?
– Jag tänkte inte så mycket, jag kollade ut från bänken och publiken skrek. Då började jag bara springa in för att hjälpa honom men vakten hann dit. Det var en otäck händelse. Det är jätteobehagligt när en kollega blir utsatt för våld sådär. Det är otroligt skönt att det gick bra med honom, det kunde ju hänt något ännu allvarligare. Man känner mest tacksamhet att allt gick bra.

Blev du rädd?
– Mer att adrenalinet börjar rusa. Men sen går det inte att vara rädd heller, det funkar inte att stå och oroa sig vad man har bakom ryggen hela tiden.

Tycker du att du tog chansen när du fick den i Djurgården?
– Det är svårt att säga. Jag tycker att jag gjorde det bra när jag spelade, det tyckte tränarna med, det var väl något misstag där mot AIK som jag tar på mig fullt ut. Annars tyckte jag inte jag gjorde några större misstag, det kändes okej. Sen var det en svår period för hela laget, då är det svårt att spela också.

Kom Isaksson-värvningen som en blixt från klar himmel?
– Ja, absolut. Jag såg inte den komma överhuvudtaget. Men får man chansen att värva Isaksson så tar man ju den. Där har jag inga ”hard feelings” överhuvudtaget, han är ju en ikon i Dif-kretsar. Men det är klart att jag kanske hade önskat lite mer tid att hitta en ny klubb. Men så är det i den här branschen.

Du har två år kvar med Djurgården efter den här säsongen. Är det givet att du återvänder?
– Det har jag ingen aning om. Men jag har kontrakt och vi har inte pratat om något annat, så det är väl tanken. Men det är en diskussion man får ta då.

Kenneth Höies kontrakt går ut och han börjar bli till åren, du har två år kvar på kontraktet och ni har ändå turats om en del i år. Känns det som det talar för dig ändå?
– Jag har ingen aning. Jag skulle bli väldigt förvånad om Kenneth vill hem till Norge, han har sambo och allt i Stockholm. Men jag vet inte, han kanske vill hem, men det tror jag inte. Och hur Djurgården resonerar får du fråga dem om.

OM du skulle spela i Djurgården nästa år. Har du tänkt någonting på att du då får möjlighet att vara dag jobba tillsammans med Sveriges landslagsmålvakt det senaste decenniet?
– Inte alls faktiskt men om jag skulle börja göra det så… det är en utvecklingsmöjlighet för min del, det finns ju en anledning till att han stått så länge i landslaget. Det är en bra grej rent utvecklingsmässigt för mig. Men sen vill jag ju ha speltid också. Jag kommer definitivt inte vara nöjd med att sitta på bänken, då kan jag lika gärna lägga skor och handskar på hyllan. Sen spelar det ingen roll om det är Isaksson eller Kenneth som står i kassen, jag har alltid ambitionen att få spela.

Slutligen: vad tycker du såhär, med lite distans, om att Pelle fick gå?
– Det gick så jävla fort, han fick kicken och nästa dag var Mark där. Jag tyckte definitivt att det var tråkigt att Pelle fick lämna, han hade ju en utpräglad spelidé som vi skulle följa, han förberedde oss så bra han kunde och det gjorde han skulle, sen är det vi på planen som ska göra det. Men sen kom Mark in och ändrade lite och gav vissa lite mer frihet än under Pelle och det tror jag var en bra förändring för några spelare och klubben i stort, i alla fall i den situationen Djurgården är i nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15