Foto: Bildbyrån

Petter Andersson är tillbaka i Hammarby. I juli blev det klart att publikfavoriten återvänder till Bajen, efter nästan åtta år utomlands. I podcasten ”Skelleftepodden” berättar Andersson om när han var på väg till Hammarby första gången, inför 2003. Ett flertal klubbar jagade Andersson, däribland AIK. Som satsade på lyx för att locka till sig den då 18-årige talangen.
– De hade skickat en limo till oss: jag, mamma och pappa. Så när vi kom ner till hotellobbyn så stod det en limousine utanför, säger Andersson i ”Skelleftepodden”

Petter Andersson är tillbaka i Hammarby, efter åtta år lång utlandskarriär i holländska Groningen och danska Midtjylland. Den 16 juli stod det klart att Andersson skrivit på för Bajen. Nu rehabtränar han och beräknas vara i gång till nästa säsong.

Det är mer än 13 år sedan Andersson kom till Hammarby första gången. Då var han en av landets mest eftertraktade unga spelare. Han berättar i podcasten ”Skelleftepodden”, som drivs av journalisten Jacob Stephenson, om tiden innan han valde Bajen. Andersson spelade i Skellefteå AIK och jagades av flertalet allsvenska klubbar.

– Det var i den svängen, jag hade bytt till Skellefteå AIK. Då hade jag kommit med i juniorlandslaget. Och där var jag duktig, jag var ordinarie i juniorlandslaget och gjorde rätt mycket mål. Det gjorde att massor av klubbar i Sverige hörde av sig. Så jag var och provtränade med Hammarby, Sundsvall, Malmö, Göteborg… hälsade på Djurgården, hälsade på AIK, säger Andersson i podden.

AIK gjorde ett rejält försök att värva den unge talangen. Andersson berättar om hur det gick till:

– Jag åkte ner och hälsade på dem, jag, mamma och pappa flög ner. Det sa väl lite grann… hela händelseförloppet när vi kom ner till Stockholm, det var för mig väldig märkligt, och det skrämde bort mig tror jag. Vi blev installerade på ett hotell i centrala Stockholm, säger han i podcasten och berättar vidare:

– När det var AIK, så var det som en annan ”vibe” runt det. Det var det redan från början när man träffade Richard Money (tränaren) och (sportchefen Peter) Kisfaludy. De utstrålade någonting annat, mer affärsmän. När jag kom ner till Stockholm och skulle träffa AIK… de hade skickat en limo till oss: jag, mamma och pappa. Så när vi kom ner till hotellobbyn och skulle bli upphämtade så stod det en limousine utanför.

– Bara limon tyckte jag bara ”vad är det här för något, det är inte mig”. Sen när vi klev in i limon, så satt Lennart Johansson där, Uefa-president blev han ju, och en stor profil i fotbollssverige, i fotbollseuropa. Och så Sanny Åslund som jag tror var vd i AIK Fotboll den perioden. De tog oss till Gondolen som är en fin restaurang på Södermalm, vid Slussen där. De gav oss kaviar, säger Andersson och skrattar. Han fortsätter:

– Det är ganska sjukt egentligen när jag tänker på det. För det blir en sådan kulturkrock när man kommer från Ljusvattnet och är van den miljön. Och så ska man infinna sig, sitta där och prata… men det var deras approach på det, försöka få mig till att välja AIK. De ville imponera, på mina föräldrar gissar jag. Hade Richard Money och Peter Kisfaludy förstått mig när de träffade mig häruppe, så hade de inte skickat Lennart Johansson på mig. Det skrämde mer än det hjälpte.

Lyssna på podcasten i sin helhet här!

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll