Omar Colley lämnar Djurgården för belgiska Genk – enligt uppgifter till FotbollDirekt så får Blåränderna en övergångssumma på närmare 20 miljoner kronor. Lägg till det 25 miljoner för Sam Johnson.
– Det här året har varit nästintill osannolikt, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se angående de bägge sommarförsäljningarna. 

Omar Colley är presenterad av belgiska KRC Genk. Enligt uppgifter till FD så får Djurgården en övergångssumma på 2 miljoner euro (runt 19 miljoner kronor) för Colley – med det blir han klubbens största försvarsförsäljning någonsin.

Tidigare i sommar såldes Sam Johnson till kinesiska Wuhan Zall. Enligt FD:s uppgifter så handlade det då om en övergångssumma på 25 miljoner kronor. Allt som allt närmare 45 miljoner kronor in för de bägge spelarna.

Då har klubben de senaste åren haft stora utlandsförsäljningar som Daniel Amartey, Simon Tibbling och Emil Bergström. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson vill inte kommentera summorna, men medger att transfersommaren 2016 varit något alldeles extra.

– Vi har haft en fantastisk utveckling på både Sam och Omar, bägge kom från lägre divisioner och i Omars fall så kom han hit gratis, säger Andersson till FotbollDirekt.se.

– Vi har inte haft behov att sälja rent ekonomiskt, och vi har värderat våra spelare högt. Men med det intresse som funnits, dels att vi haft bud och diskussioner, då har vi förstått att det kunde bli så. Vi insåg att det kunde bli svårt att behålla Omar den här sommaren.

Det handlar om att spelarna velat lämna i kombination med övergångssummor som ni sett som skäliga?

– Ja, det här året har varit nästintill osannolikt. Det är tufft att driva fotbollsklubb, och vi fick applåder på förra årsmötet då vi fått ordning på ekonomin. Jag ser fram emot nästa årsmöte, vi får se vad det blir för reaktioner då.

Ni har enligt våra uppgifter fått närmare 45 miljoner för de här två, plus större försäljningar på andra spelare de senaste åren, hur känns det inför fortsättningen? 

– Det är klart att man känner stolthet, Djurgården är port ut i Europa, det har visat sig flera gånger och det kommer göra det enklare för oss när vi ska värva nya spelare. Här har vi två spelare (Johnson och Colley) som kommit från lägre divisioner och på 1,5 år går i större försäljningar utomlands.

Samtidigt så ligger Djurgården fortsatt pyrt till i tabellen, och nu är svenska fönstret stängt. Bosse Andersson menar på att man agerat utifrån att Johnson och Colley skulle lämna.

– Det är klart att vi haft beredskap, det är mitt jobb att ha det. Vi visste redan inför säsongen att det var två spelare som var aktuella att lämna, det var Sam och Omar. Så har det blivit, men vi har värvat in fem spelare också, och känner att vi är väl rustade. Stefan Karlsson lämnade och vi tog in Kebba (Ceesay), och vi tog in Niklas Gunnarsson nu. Utifrån att det svenska fönstret inte ligger i synk med det utländska så är vi tvungna att agera proaktivt och det känner vi att vi gjort.

Andersson räknar nu kallt med att behålla truppen, ingen mer spelare ser ut att kunna lämna i sommarfönstret, och behovet av att sälja finns inte.

– Nu har vi en trupp där vi har många långa kontrakt, vi vet att vi är i en tuff situation tabellmässigt, men reder vi ut den så är vi väl rustade inför nästa säsong. Vi är absolut inte i behov av att sälja spelare, vi eftersöker lugn och ro och hoppas kunna bygga det här laget på lång sikt.